Sutapo tik lyderis

Praėjusiais metais visuomenė nusprendė, jog populiariausia ir didžiausią įtaką šou pasaulyje turinti popkultūros atstovė yra atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu. Po jos sekė atlikėjai Andrius Mamontovas ir Marijus Mikutavičius. Tuo tarpu šalies elitas prieš metus įtakingiausiais paskelbė M. Mikutavičių, A. Mamontovą ir Haroldą Mackevičių.

Šiemet po A. Mamontovo visuomenės sąraše seka žurnalistė Edita Mildažytė ir prodiuseris bei televizijos laidų vedėjas Arūnas Valinskas, o elito – M. Mikutavičius bei geriausia operos soliste pasaulyje paskelbta Asmik Grigorian.

Praėjusiais metais lydere buvusi Justė Arlauskaitė-Jazzu visuomenės sąraše dabar atsidūrė septintoje vietoje, o ekspertų – šeštoje. Galimai tam įtaką padarė išsiskyrimas su ilgamečiu senos partneriu Leonu Somovu, vėliau sekę gyvenimo bei muzikos pokyčiai. Tačiau, kaip sako žinomas rašytojas ir publicistas Andrius Užkalnis, įdirbis, kuriuo gali pasigirti šio sąrašo viršuje kasmet esantys popkultūros atstovai, yra bene svariausias indėlis ir vargu ar visuomenė juos greitai pamirštų.

„Šis sąrašas ir rinkimai reiškia, kad šie žmonės savo srityje yra labiausiai pastebėti. Žmonės klausia, kas yra ta įtaka. Šis sąrašas nesako, kad minėti žmonės yra geras pavyzdys ar visa Lietuva nori būti tokiais. Jie tiesiog gauna daugiausiai dėmesio savo srityje", – sakė žinomas publicistas.

DELFI TV laidoje klausiamas, ar galėtų pirmose vietose esantieji šou pasaulio atstovai nusiristi į sąrašo pabaigą, A. Užkalnis tuo suabejojo: „neįmanoma. Tai yra įdirbio reikalas. Jei kalbame apie A. Mamontovą ir M. Mikutavičių, jie jau 90-aisiais buvo žinomi, koncertavo. Tai yra didžiulio darbo pasekmė. Šiame versle įdirbio beveik niekas negali pralenkti".

Andrius Mamontovas

„Influenceriai" įtaka pasigirti negali

Populiarūs šalies „influenceriai" į dešimtuką ar net dvidešimtuką taip pat nepateko. Naglis Bierancas visuomenės sudarytame sąraše užima 24-ąją vietą, o Karolina Meschino – 30-ąją. Tuo tarpu elitas Nagliui skyrė 27-ąją vietą, o Karolina liko 45-a. Daugelio internete išgarsėjusių žmonių įtakingiausiųjų sąraše apskritai nėra.

Pasak viešųjų ryšių specialisto ir grupės „The Station" lyderio Mykolo Katkaus, daugelis žmonių įtaką supranta per politinę prizmę.

Mykolas Katkus

„Kiekvienas žmogus žodžiui įtaka priskiria savo įsivaizdavimus ir krūvius. Pastebime, kad dauguma įtaką suvokia per politinę prizmę – kyla žmonės, galintys padaryti įtaką politikai ir per juos – realiam visų gyvenimui.

Kita vertus,kai kalbame apie visuomenės ar pop pasaulio veikėjus, prie to žodžio priskiriamas ir populiarumas, integralumas, aukštesnės moralinės savybės. Populiarumas būtinas popkultūros įtakai – bet tai tik viena sudedamųjų jos dalių.

Ši įtaka vargu ar tiesiogiai bus panaudojama. Gal galima galvoti apie kokį politinį spaudimą, bet vargu ar šios lentelės viršuje esantiems žmonėms tuo norėtųsi užsiimti", – sakė žinomas komunikacijos ekspertas.

Jis taip pat pastebi, kad tapo akivaizdu, kaip turėtų būti traktuojami socialiniai tinklai. „Tai yra naujas medijos kanalas, neproporcingai populiarus tarp jaunesnių žmonių. Kaip ir kituose kanaluose, jame profesionalūs žmones kuria patrauklų turinį – tačiau šis darbas nelabai skiriasi nuo laidų vedėjo ar radijo diktorius darbo. Ne visi TV laidų vedėjai yra laikomi įtakingais – nepaisant kokį reitingą jie besurinktų – bet nuo to televizija įtakos nepraranda.

Be to, bene visi įtakingais laikomi žmonės taip pat yra ir socialinių tinklų „influenceriai". Tik jų sukuriamas turinys yra kitoks ir orientuotas į greitesnį populiarumą", – svarstė M. Katkus.

„Populiarumas nebūtinai reiškia įtaką"

Pastebėjus, jog visuomenės ir elito sudaryti įtakingiausiųjų sąrašai dažnai skiriasi, komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis sako, kad tai natūralu, nes žmonės ne visada supranta, ką reiškia įtaka ar ją vertina skirtingai.

„Populiarumas, žinomumas bei įtaka yra visiškai skirtingi dalykai. Įtaka visų pirma yra autoritetas ir pelnytas pasitikėjimas. Populiarus žmogus nebūtinai bus ir įtakingas. Taip pat ir atvirkščiai. Pramogų pasaulyje gana daug įtakingiausių žmonių yra mažai žinomi plačiosioms masėms. Jie nestovi ant scenos, neveda televizijos laidų ir nesireiškia socialiniuose tinkluose. Be šių „pilkųjų kardinolų" daugelio garsenybių karjerų tiesiog nebūtų, bet, kaip matome, jie yra atitolę nuo pirmojo dešimtuko. Kodėl? Žmonės nežino šou virtuvės. Už kiekvieno sėkmingo atlikėjo stovi dar sėkmingesnis prodiuseris. Tačiau žmonės atiduoda balsą veidams, kuriuos žino ir mėgsta, todėl tokie rinkimai yra simpatijų bei žinomumo balsavimas", – įsitikinęs jis.

Aštuntoje vietoje elito sąraše ir dešimtoje visuomenės nuomonę atspindinčiame sąraše esantis skandalingasis atlikėjas Egidijus Dragūnas – SEL, atrodo, nesikeičia ir laikas nuo laiko apie save primena aštriais pasisakymais ar problemomis su teisėsauga.

„Jis yra šou verslo fenomenas, nes visi skandalai tarsi pasimiršta ir gerbėjai, atrodo, jam viską atleidžia, – sako S. Vaitulionis, – Jei koks kitas atlikėjas įsiveltų į tokias istorijas, keltų tokius skandalus ir elgtųsi taip kaip Egidijus Dragūnas, ko gero, to žmogaus karjera jau seniai būtų supakuota į dėžę ir nuskandinta Baltijos jūros dugne. Na, arba jo žvaigždė bent kurį laiką būtų stipriai prigesusi, o vėliau tektų ilgai visų atsiprašinėti.

Tačiau, panašu, kad SEL atveju, viskas vyksta atvirkščiai – kuo didesni skandalai, tuo jo karjera ir populiarumas labiau šauna į viršų. Turbūt tautai reikia blogiuko. Ko žmonės jam neatleistų? Sunku pasakyti, nes po kai kurių skandalų jau atrodė, kad peržengtos visos ribos ir gerbėjai nusisuks, bet nieko panašaus".

Saugirdas Vaitulionis

Dar vienas įdomus aspektas, kurį išskiria viešųjų ryšių specialistas yra tai, jog viešumoje itin retai pastaruoju metu matomas M. Mikutavičius jau eilę metų lieka abiejų (tiek visuomenės, tiek ir elito) sąrašų viršuje.

„Jis visada buvo labai mėgstamas ir gerbiamas tiek visuomenės, tiek šou verslo profesionalų. M. Mikutavičius yra teigiamas herojus, o jo įvaizdis yra nepriekaištingas, todėl visada pelno daugybės žmonių simpatijas. Marijono įtaka taip pat nenuginčijama.

Tarkim, jei šiandien reikėtų suburti žmones į Baltijos kelią, kieno žmonės paklausytų ir kibtųsi už rankų – Egidijaus Dragūno ar Marijono? Ko gero, atsakymas – aiškus. Marijoną žmonės myli ir juo tiki bei pasitiki", – svarstė specialistas.

DELFI primena, kad šis tyrimas kasmet vykdomas dviem kryptimis – apklausiama ne tik visuomenė, bet ir savo sričių profesionalai, kurie atstovauja ekspertų grupę.

Septynių dalių ciklas atskleidžia, kas mūsų šalyje yra įtakingiausi politikai, verslininkai ir ekonomistai, tarnautojai ir pareigūnai, sportininkai, visuomenininkai, žiniasklaidos bei popkultūros atstovai.

Galutinis įtakingiausiųjų sąrašas bus paskelbtas rugsėjo 2-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)