Garsiajame „Tomorrowland“ festivalyje savo pasirodymo metu, kuris vyko pagrindinėje renginio scenoje, Dynoro sugrojo ne tik milžiniško populiarumo sulaukusios dainos „In My Mind“ remiksą, bet ir nepamiršo parodyti, iš kur jis yra kilęs.

Vilniuje gimęs didžėjus vos užlipęs ant scenos sulaukė ovacijų. Praėjus keliolikai minučių nuo savo pasirodymo Dynoro sušuko: „Draugai, jūs esate puikūs! O dabar prašyčiau šiek tiek triukšmo mano gimtinei Lietuvai!“.

Su šiais žodžiais pagrindinėje festivalio scenoje prieš tūkstantinę minią atlikėjas pamojavo Lietuvos trispalve, o fone pasigirdo trumpa šalies himno iškarpa, kuri buvo remiksuota su kitais muzikos kūriniais.

Į šį Dynoro pasirodymo momentą labiausiai dėmesį atkreipė lietuviai, kurie neslėpė džiaugsmo tautiečio sėkme ir tuo, kad jis nepamiršo pagerbti savo tėvynės tarptautiniame renginyje.

Tačiau tarp tūkstantinės minios gerbėjų atsirado ir kritikų, kurie priminė, kokiais tikslais Lietuvos himnas gali būti naudojamas ir kuriais ne. Komentaruose po šiuo didžėjaus pasirodymu ėmė dažnėti teiginių, kad lietuvių didžėjus neva pažeidė įstatymą.

LR valstybės himno įstatymo 6-ojo straipsnio II-oje dalyje rašoma, kad Lietuvos valstybės himnas negali būti naudojamas kaip taikomoji muzika – fonui, reklamai, pramoginiuose montažuose ir analogiškiems tikslams. Už valstybės himno negerbimą gali grėsti atsakomybė.

Netylant diskusijoms, imta ieškoti atsakymo, ar lietuvių atlikėjas Dynoro festivalyje Belgijoje iš tiesų nusižengė įstatymui. Lietuvos valdžios institucijos DELFI nukreipė šiuo klausimu kreiptis į pažeidimus nagrinėjančią instituciją – policiją.


Policijos departamento Komunikacijos skyrius DELFI nurodė, kad šiuo konkrečiu atveju Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“ esą nebuvo panaudota netinkamai.

„LR baudžiamojo kodekso 127 straipsnyje (Valstybės simbolių išniekinimas) numatyta, kad tas, kas viešai nuplėšė, sudraskė, sulaužė, sunaikino, subjaurojo ar kitaip išniekino Lietuvos valstybės vėliavą ar herbą arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pagal pateiktą informaciją, tai kas yra įraše, nesimato neigiamo konteksto, o vieta, kur fiksuotas įrašas, nėra Lietuvos teritorija“, – teigė policijos atstovas spaudai.

DELFI primena, kad panaši diskusija apie galimai netinkamą Lietuvos himno panaudojimą buvo užvirusi ir 2016-aisiais metais, kai šeimyninis ir muzikinis duetas Erica Jennings bei Jurgis Didžiulis pristatė savo „Tautiškos giesmės“ interpretaciją.

Žaibiškai išpopuliarėjęs Dynoro gros Lietuvoje

Žaibiškai išpopuliarėjęs Dynoro yra itin paslaptingas atlikėjas – jis nedalija interviu, o apie jo asmeninį gyvenimą žinoma labai nedaug.

Šių metų pradžioje vykusioje M.A.M.A. ceremonijoje net tris apdovanojimus skirtingose kategorijose pelnė būtent elektroninės muzikos kūrėjas Dynoro.


Jaunasis Lietuvos didžėjus ir muzikos prodiuseris savo superhitą „In My Mind“ į skaitmeninį pasaulį paleido 2017 metais į vieną kompoziciją sumiksavęs Ivan Gough, Feenixpawl ir Georgi Kay tokio paties pavadinimo dainą bei GiGi D‘Agostino hitą „L'amour toujours“.

Labai greitai kūrinys pasirodė klausomiausių dainų topuose Europoje, o Dynoro pastebėjo Vokietijos prodiuserinė kompanija.

„In My Mind“ buvo oficialiai perleista singlo pavidalu 2018 metų viduryje ir iškart tapo vasaros hitu – užkopė į Vokietijos, Austrijos, Suomijos, Švedijos ir kitų šalių topų viršūnes. „Spotify“ platformoje ši daina perklausyta daugiau nei 450 mln. kartų.

Šiuo metu Dynoro daug koncertuoja užsienyje, dirba ties nauju singlu ir nekantrauja pirmą kartą pasirodyti prieš Lietuvos publiką festivalyje „Granatos Live“.

„Man smagu, kad šiais metais, po metų koncertavimo visame pasaulyje, pagaliau turėsiu pasirodymą savo gimtoje šalyje. Svarbiausia, kad pirmą kartą grosiu prieš artimiausius man žmones ir draugus!“ – anksčiau platintame spaudos pranešime kalbėjo atlikėjas.

Muzikos festivalis „Granatos Live“ vyks rugpjūčio 2-4 d. Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)