„Tai galėjo būti fotografuota kažkur Lietuvoje – gal Vilniuje, gal Trakuose ar Kaune. Čia mane kažkas iš draugų fotografavo juostiniu fotoaparatu (skaitmeninių nė nebuvo tais laikais).

Tais laikais, kaip ir dabar, turėjau daug užsiėmimų – dirbau leidykloje „Vilnius In Your Pocket“, leidusioje angliškus turistinius gidus, Lietuvos radijo Laidų užsieniui redakcijoje (buvo toks padalinys, transliavęs į užsienį) ir rašiau angliškam laikraščiui „The Baltic Independent“, kur mane pakvietė to laikraščio sumanytojas Edward Lucas, tuo metu gyvenęs Vilniuje“, – pasakojo žinomas vyras.

Andrius Užkalnis

Anot pašnekovo, ši sena nuotrauka visada buvo tarp popierių ir mažai naudojamų daiktų ir nors jis pats jos ilgą laiką nematė, žinojo, jog ji yra namuose.

Paklaustas, ar nejaučia nostalgijos šiam laikotarpiui, publicistas buvo atviras. Nors ilgesio nejaučia, šis laikas iš tiesų buvo įsimintinas.

„Neturiu nostalgijos tam laikui, nors man pačiam tai buvo profesiškai sėkmingi ir finansiškai pelningi laikai. Tai nebuvo graži Lietuva – ankstyvuoju nepriklausomybės laikotarpiu gyvenimas buvo skurdus ir nemalonus, žmonės negražiai rengėsi ir atrodė, bet buvo daug virsmo ir keitimosi, viskas buvo nauja.

Aš nepasiilgstu savęs jauno – grįžęs į tą būklę, dabar susierzinčiau dėl savo menkos patirties, gyvenimo neišmanymo, nemokėjimo elgtis su žmonėmis, pasipūtimo ir arogancijos.

Turėjau tik labai daug drąsos ir labai daug ambicijų, ir man visko reikėjo kuo daugiau - čia ir dabar. Bet buvau bjauraus charakterio. Vienas dalykas nepasikeitė – tada, kaip ir dabar, nepakenčiau kvailių ir tinginių, ir jiems niekada neduodavau kelio, bet tyčiodavausi iš jų ir niekindavau juos. Dažnai kartoju, kad visi pasirenka savo gyvenimą, o kvailys tik todėl yra kvailys, kad pasirenka toliau juo likti. Dievas visiems davė proto, bet ne visiems rūpi juo naudotis. Štai tokios mintys iš vienos nuotraukos“, – kalbėjo A. Užkalnis.

Apie pirmąjį laisvos Lietuvos dešimtmetį, kuris ir yra įamžintas senoje nuotraukoje, A. Užkalnis šiuo metu rašo knygą. Leidinys jau netrukus turėtų išvysti dienos šviesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)