Pirmadienį prokuroro, vadovaujančio šiam ikiteisminiam tyrimui, priimtu nutarimu, baudžiamasis procesas dėl sukurstymo nusižudyti ar privedimo prie savižudybės, prekybos žmonėmis ir nužudymo, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą nutrauktas. Baudžiamasis procesas bus tęsiamas pagal 4 Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, poveikio liudytojui, fizinio skausmo sukėlimo ir išžaginimo.​

Pirmadienį R. Piniko advokatė Julija Monako-Galminė DELFI patvirtino, kad keičiasi prodiuseriui anksčiau mesti įtarimai.

„Išplatintoje informacijoje, su kuria susipažinau tik šįryt, nurodoma, kad byloje yra nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl dviejų straipsnių. Iš viso R. Pinikas buvo įtariamas privedimu iki savižudybės, dėl poveikio liudytojui, dėl fizinio skausmo sukėlimo ir dėl narkotinių medžiagų platinimo. Dabar jam yra panaikinti įtarimai dėl privedimo iki savižudybės, bet išlieka visi kiti įtarimai. Ši byla keliauja į teismą, kur vėliau teismas spręs, kaltas jis ar nekaltas dėl šių straipsnių“, – DELFI pasakojo pašnekovė.

„Taip pat, kiek man teko susipažinti, iš kitos pusės buvę prašymai iškelti bylą dėl galimo nužudymo ir dėl prekybos žmonėmis taip pat buvo atmesti, t.y. atsisakyta jiems pradėti ikiteisminį tyrimą. Daugiau informacijos suteikti, deja, negaliu, nes tai yra bylos duomenys“, – tęsė prodiuserio advokatė.

J. Monako-Galminė taip pat pridūrė, kad nors dabartinis prokuroro sprendimas yra šiek tiek palankus R. Pinikui, šioje istorijoje ji savo klientui sieks visiško išteisinimo.

Su šiomis naujienomis jau spėjo susipažinti ir D. Didžiūnaitytės šeimos interesus ginantis Gintaras Černiauskas. Advokatas patikino, kad toks prokuroro sprendimas nei jam, nei žuvusios merginos artimiesiems nėra tinkamas, todėl neabejotinai jį skųs.

„Trumpai susipažinau su šia informacija, kol kas į viską įsigilinti dar neteko, nes ten 72 lapai –netrumpas nutarimas. R. Pinikui panaikinti įtarimai privedimui iki savižudybės, dėl galimos žmogžudystės, dėl išžaginimo, liko tik įtarimai dėl narkotinių medžiagų platinimo.

Mes kategoriškai nesutinkame su prokuroro pozicija, kuris piktybiškai ignoruoja kai kurias faktines aplinkybes, surinktus įrodymus, todėl mes liksime prie savo pozicijos ir skųsime šį nutarimą. Nėra jokios abejonės. (...) Su pačiu prokuroro neturiu ką kalbėti, jis dirba savo darbą, o aš savo. Su artimaisiais kol kas nekalbėjome, bet jie nusiteikę eiti iki galo ir jie žino prokuroro nusistatymą, todėl, ko gero, jų toks žingsnis nestebins“, – DELFI kalbėjo G. Černiauskas.

DELFI šaltinio duomenimis, minimame dokumente taip pat nurodoma informacija apie tai, jog viešbučio, kuriame ir įvyko nelaimė, kambaryje reguliariai vaikščiojo kambarinė. Tai neva rodo, kad niekas modelio prievarta ten nelaikė, jog jaunuoliai bendravo draugiškai, abipusiu noru.

Nepaisant to, įvykyje minimam kitam asmeniui, medikui A. Milteniui oficialiai pareikšti įtarimai dėl galimo merginos išžaginimo. DELFI jau anksčiau rašė, kad, šaltinių teigimu, atlikta ekspertizė parodė, jog A. Miltenis lytiškai santykiavo su modeliu, nes jos kūne buvo rasta jo DNR.

Abiem įtariamiesiems R. Pinikui ir A. Milteniui parinktos vienodos kardomosios priemonės – neišvykimas iš šalies.

Surengta spaudos konferencija

Žiniasklaidos atstovai 11 val. pirmadienį buvo kviečiami į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, į spaudos konferenciją, kurios metu Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis pristatė didelio atgarsio visuomenėje sulaukusio ikiteisminio tyrimo dėl 2017 m. lapkritį uostamiestyje iš bendro naudojimo viešbučio balkono iškritusios ir žuvusios jaunos merginos, eigą ir priimtus naujus procesinius sprendimus.

Penktadienį įvyko vienas iš esminių pokyčių – įtariamuoju tapo ir kitas asmuo. Medikui Aivarui Milteniui buvo įteiktas pranešimas, kad jis yra įtariamas merginos išžaginimu, pasinaudojant jos bejėgiška būkle.

„Per 20 tyrimo mėnesių buvo tiriamos ne tik merginos mirties aplinkybės, bet ir siekiama atsakyti į kitus klausimas, pavyzdžiui, ar buvo įvykdyti kiti nusikaltimai. Prokuroro iniciatyva dėl kelių nusikalstamų veikų buvo pradėti keli ikiteisminiai tyrimai, kiti pradėti nukentėjusiai pusei parašius prašymus. (...) Iš esmės buvo tiriama, ar ji buvo privesta iki savižudybės, ar ji buvo kurstyta nusižudyti, ar jos gyvybė nebuvo atimta ją nužudant, ar nebuvo narkotinių, psichotropinių medžiagų platinimo, naudojimo epizodų, ar prieš mirtį prieš nukentėjusiąją nebuvo imtasi fizinio smurto ir ar jau proceso eigoje nebuvo darytas poveikis liudytojams“, – kalbėjo A. Stanislovaitis.

Nors ikiteisminis tyrimas dar vyksta, jis, pasak pranešėjo, jau keliauja į pabaigą. Tikinama, kad tyrimą vykdė itin didelę patirtį turintis prokuroras.

Šiuo metu ikiteisminiame tyrime yra sukaupta 18 tomų medžiagos, apklausti 64 liudytojai, su tarptautinės teisinės pagalbos prašymais prokuratūra kreipėsi į dvi užsienio valstybes, gautos 24 specialistų išvados ir ekspertizių aktai. Kai kurių išvadų teko laukti daugiau nei pusę metų.

Šiame ikiteisminiame tyrime visi duomenų rinkimo ir patikrinimo veiksmai atlikti, sulaukta visų specialistų išvadų ir ekspertizių aktų, gauti reikalingi duomenys iš užsienio valstybių. Artimiausiu metu vyks ikiteisminio tyrimo procesinių sprendimų teisėtumo kontrolė, po jos byla bus perduota į teismą.

Vienas iš įtariamųjų – žinomas prodiuseris

DELFI primena, kad 2017-ųjų lapkričio 20-ąją šalia „Amberton Klaipėda“ viešbučio buvo rastas modelio D. Didžiūnaitytės kūnas. Manekenė iškrito iš bendro naudojimo balkono, esančio 14-ame aukšte. Lemtingąjį tragedijos vakarą ji leido su prodiuseriu R. Piniku, kuris tapo pagrindiniu šios nelaimės liudininku ir įtariamuoju.

Dar anksčiau ji linksminosi dūzgėse po Juozo Statkevičiaus kolekcijos, kurioje žengė podiumu, pristatymo. Čia šalia jos buvo ir žinomas prodiuseris iš pajūrio. Kaip vėliau paaiškino pats vyras, jis tuo metu išgyveno skyrybas ir dėl to leido laiką su gerokai jaunesne mergina, simpatizavo jai.

„Norėčiau apie Dovilę kalbėti tik gerai. Man ji atrodė labai linksma mergina, ji greitai susidraugaudavo su žmonėmis, tas kelias savaites kartu ėjome sportuoti, valgėme kartu, ėjome į teatrą. Būdama Klaipėdoje man ji atrodė laiminga. Išsamiau šio klausimo, gerbiant žuvusio žmogaus atminimą, nenorėčiau komentuoti.

Viskas, ką norėčiau pasakyti, kad labai išgyvenu dėl to, kad tuomet nepastebėjau kokia buvo galbūt jos tikroji būsena, kaip ji jautėsi, kad galbūt jautėsi labai vieniša. Nėra dienos, kai negalvoju, kad galėjau ją apsaugoti“, – dar prieš kurį laiką duodamas interviu DELFI sakė jis.

Šis vyras taip pat prisipažino, kad po nelaimės jo gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis, o kol byla tiriama, jis sulaukia didelio pasmerkimo iš visuomenės.

„Galiu pasakyti, kad gyvenu tik noru, kad kuo greičiau pasibaigtų šis tyrimas. Neturiu beveik jokios motyvacijos gyventi ir po šios tragedijos ne kartą galvojau apie savižudybę“, – kalbėjo jis apie laikotarpį po tragedijos, kuris paveikė jo gyvenimą.

Kitas įtariamasis – medikas

DELFI žiniomis, po mirties atliktos ekspertizės išvadoje teigiama, kad merginos kūne buvo rasta A. Miltenio DNR.

Buvo teigiama, kad į viešbutį chirurgas atvyko pakviestas R. Piniko. Prodiuseriui išėjus, viešbučio kambaryje liko tik medikas ir manekenė. Tiesa, nėra aišku, ar buvę lytiniai santykiai vyko abipusiu sutikimu, ar prievarta.

Paskutiniame DELFI interviu įtariamasis R. Pinikas vengė klausimų, susijusių su A. Milteniu, tačiau aptariant detalę, kad D. Didžiūnaitytės kūne buvo rasta mediko DNR, sutiko trumpai atsakyti, kokiu tikslu, anot jo, medikas apskritai atsidūrė viešbutyje.

„Aivaras atvyko į viešbutį, kur tuo metu buvo mano namai, kaip mano svečias. Aš pasitikėjau žmogumi, nes jis – medikas, dirbo Klaipėdos raudonojo kryžiaus ligoninės (Respublikinė Klaipėdos ligoninė – DELFI) chirurgijos skyriuje. Aš tą dieną dirbau, jie kartu ėjo į kavinę, bendravo su kitais žmonėmis. Tą dieną buvome aptarę su Dovile, kad ji turi išvykti, todėl tuo pačiu paprašiau Aivaro, kaip mediko, pastatyti lašelinę. Vakare buvo užsakytas taksi, kuris turėjo nuvežti Dovilę į Vilnių. Pareigūnams pateikti taksi vairuotojo kontaktai, jis sutinka bendradarbiauti su pareigūnais, siekiant ištirti visas šio įvykio aplinkybes“, – praėjusių metų lapkritį sakė R. Pinikas.

Žuvusios manekenės artimieji ne kartą interviu metu minėjo A. Miltenio pavardę, kaip galimai prisidėjus prie merginos apsvaiginimo ir ja pasinaudojus.

Dovilės dėdė Arūnas Pakulevičius pabrėžė, kad abu istorijos liudininkai kaltę dėl atsineštų narkotikų, už kuriuos gali grėsti kaltinimai narkotikų platinimu, bandė permesti vienas kitam..

Artimieji taip pat buvo užsiminę ir apie staiga po modelio žūties tvarkytą viešbučio kambarį – neva buvo bandoma slėpti įvykio įkalčius, anot merginos šeimos, A. Miltenis suskubo nešti patalynę, kurios pareigūnai nė nesiruošė ieškoti, kaip ir kitų galimų įvykio įkalčių.

Su pačiu A. Milteniu DELFI susisiekti nepavyksta, jis su žiniasklaida bendrauti atsisako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)