Kaip pasakojo Inga (vardas pakeistas pačios mamos prašymu, - red.past.), iš jos vaiko minėtas dvylikametis atėmė pinigus ir nors suma buvo nedidelė, tylaus ir ramaus būdo sūnus patyrė traumą. Jis iki šiol negali ramiai išeiti į gatvę, nes vis jaučia baimę, kad skriaudikas sugrįš.

„Po to užpuolimo jam kelias į būrelį tapo iššūkiu. Net išėjęs į laiptinę pradeda dairytis, ar kas nelaukia. Bijo ir kitų vaikų, nors jie nori tik draugauti. Iš jo draugo tas pats vaikas taip pat atėmė 10 eurų. Ir nors suma nėra didelė, vaikas bijojo pasakyti tėvams, nes buvo prigrasinta, kad niekam nepasakotų.

Žinoma ir begalė kitų istorijų. Iš vaikų jis atiminėja laikrodžius, maistą, pinigus... Daugelis tokių istorijų buvo nutylėtos, nes baimės apimti vaikai šį smurtą kentė vieni. Jie neturėjo artimo santykio su tėvais ir nepasakojo jiems, kas nutiko, tačiau nebenorėjo eiti į mokyklą, pažymiai prastėjo. Yra tikrai daug nukentėjusių žmonių, bet kiti norėjo likti nuošalėje, nes bijo ir nemano, kad ką nors įmanoma pakeisti“, – DELFI pasakojo moteris.

Mažeikiuose taip pat gyvenanti Virginija (tikrasis vardas redakcijai žinomas, - red.past.) sakė, kad policiją jau pasiekė jos pareiškimas. Į pareigūnus moteris kreipėsi po to, kai minėtas berniukas sumušė jos vienuolikmetį sūnų.

„Kiek girdėjau ir iš kitų žmonių, jis švaistosi peiliais. Jo žodynas taip pat siaubingas. Kaip mama, pati norėjau su juo pasikalbėti, bet mūsų rankos surištos, nes jis nepilnametis. Policija mano pareiškimą priėmė, bet sakė, kad jo tėvai už jį gaus administracinę baudą ir viskas.

Mes tikrai nieko negalime padaryti. Mes paprasti žmonės ir esame bejėgiai. Mums surištos rankos. Negalim net šaukti ant vaikų, o ką jau kalbėti apie kitus veiksmus. Niekas nesako ir jų adreso, o jo tėvų nepažįstu. Žinau tik tiek, kad vienai mamai jo mama grasino ir persekiojo. Taigi abejoju, kad ir su jo tėvais būtų galima šią situaciją išspręsti“, – apie nelengvą padėtį, kurioje atsidūrė, pasakojo mažeikiškė.

„Auga gatvėje vienas“

DELFI kalbintoms mamoms pritarė ir Jurgita, kuri dažnai šį berniuką mato mieste. Ji pastebėjo, kad po dalyvavimo televizijos laidose vaikas dar dažniau pradėjo laiką leisti miesto gatvėse ir prekybos centruose. Ji sako, jog toks nepakenčiamas elgesys kelia baimę tiek vaikams, tiek jų tėvams, nes berniukas yra nesukalbamas ir neišauklėtas: „Jis kabinėjasi prie visų praeivių, o iš dešimties žodžių visi yra keiksmažodžiai“.

Mažeikių gyventojas Tomas taip pat pasakojo, kad po dukters užpuolimo kreipėsi į pareigūnus, tačiau ir po to situacija nepasikeitė. Vyras apgailestavo, jog dabar vaikas yra matomas su peiliu rankose.

„Panašu, kad situacija tik blogėja. Tėvams greičiausiai vaikas nerūpi, nes tarsi auga gatvėje vienas. Toks elgesys vaikams nėra normalus ar geras. Situacija tikrai tapo absurdiška, nes nukentėję žmonės nieko negali padaryti, jo tėvams jis nerūpi, todėl taip ir auga be priežiūros gatvėje besimokydamas išlikti. Niekas nenori tam vaikui blogo ar pakenkti, bet jis kenkia kitiems ir auga gyvuliškomis sąlygomis. Žmonės supranta, kad vaikas nėra kaltas dėl jo tėvų klaidų ir to, kad nebuvo išmokytas gyventi civilizuotai, bet su juo susikalbėti neišeina, o padėtis tik blogėja tiek jam pačiam, tiek aplink gyvenantiems žmonėms.

Nemanau, kad iš gero gyvenimo vaikas atiminėja maistą ir pinigus. Normalioje šeimoje augantiems vaikams nekiltų net mintis vytis ir sumušti kitą vaiką, atimti jo priešpiečius. Gaila vaiko, bet gyvenimas rodo, kad tokiose problemiškose šeimose užaugę vaikai patys kartoja tėvų gyvenimo scenarijų, todėl čia labiau gal socialinė iniciatyva reikalinga. Reikia juos socializuoti, mokyti gyventi visuomenėje jai nekenkiant, ko turėjo būti išmokyti dar tokių vaikų tėvai“, – samprotavo vyras.

Kiti sunerimę tėvai taip pat pasakojo istorijas, kaip jų vaikams buvo grasinta ar teko kentėti nuo smurtaujančio bendraamžio. Dvylikametis, anot jų, rūko elektronines cigaretes ir užgauliai elgiasi su aplinkiniais.

„Jo net dainos su keiksmažodžiais, apie intymius santykius ir panašiai. Vaikai neturėtų taip dainuoti. Nematau čia nieko juokingo. Televizijos darosi reitingus, o vaiko gyvenimas neturi ateities. Po pasirodymo televizijoje jis visiškai suįžūlėjo ir vis sako, kad jį apgins televizija, kurios žvaigždė yra. Būtų juokinga, jei ne graudi pati situacija. Tai yra mažas vaikas, kuris nesuvokia, kad ritasi žemyn“, – kalbėjo Ineta.

Kalbinti tėvai pasakojo, jog viešinti vardų nenori dėl baimės. Labiausiai jie bijo minėto berniuko mamos ir kitų brolių bei seserų keršto, kurie, pasak mažeikiškių, persekioja.

DELFI keletą dienų bandė susisiekti su šio berniuko tėvais, tačiau to padaryti nepavyko. Jie nepasiekiami jokiais kontaktais.

Stengiasi padėti

Mokyklos, kurioje mokosi dvylikametis, direktorius patvirtino, kad minėta situacija jam yra žinoma, tačiau detalizuoti šios istorijos ar moksleivio charakteristikos jis negalėjo, nes istorijoje minimas nepilnametis. „Mokyklos ir rajono specialistai bando visokeriopai šiai šeimai padėti“, – patikino jis.

"Lietuvos talentus" prodiusuojantis Saulius Urbonavičius-Samas sakė, kad vaiko jam gaila, tačiau daug apie šią situaciją jis nežinojo. Kasmet daugybę dalyvių pritraukiančiame projekte neretai pasirodo ir vaikai, tačiau visų dalyvių gyvenimai ir jų skauduliai projekto kūrėjams nėra žinomi.

"Vaikui priežiūros nėra. Girdėjau, kad ten dvylika brolių ir seserų viename kambaryje (gyvena). Aš pats labai aptakiai žinau šią situaciją. kai jis dalyvavo "Lietuvos talentuose", mes su (jo) mama pasirašėme sutartį ir sutarėme, kad tuo laikotarpiu vaikinui padėsime. Mes jį paėmėme iš Mažeikių, atvežėme į pasirodymus ir kažkokių baisių dalykų jis mums nepadarė. Jis talentingas vaikis, bet jo padėtis yra sunki.

Buvo iš karto aišku, kad mama negalės jo lydėti. Jei atvirai, manau, kad dabar pučiasi burbulas, kurio nėra iš ko pūsti. Dabar didesnį žinomumą socialiniame tinkle "Facebook" nei televizijoje gali gauti. Čia televizija nieko bendro neturi su šiuo reikalu. Jei žmogus yra talentingas, jis gali dalyvauti. Mes norime padėti žmonėms ir tam vaikui, stengėmės. Pats su juo kalbėjau ir norėjau parodyti, kad jei stengsis, galės pasirinkti ir kitokį gyvenimą, muziką", - sakė jis.

Saulius Urbonavičius-Samas

Žinomas prodiuseris tikino, kad jam dalyvaujant projekte buvo stengiamasi suteikti daugiau dėmesio, mokyti. "Pats sakiau jam, kad stengtųsi ir atsivers visi keliai, o Mažeikiuose galima ir muzikos mokytoją surasti. Tačiau niekas juo nesirūpina ir tai yra liūdniausia.

Vaiku turi rūpintis tėvai, kurie pirmiausiai ir yra atsakingi. Kitaip mes prarasime šį vaikiną, kurio niekas neauklėja. Yra ir gerų tėvų vaikų, kurie terorizuoja kitus. Negalima taip suabsoliutinti problemos. Ir geri tėvai skriaudžia kitus, terorizuoja, o tai atveria mūsų visuomenės žaizdą".

Baudos skiriamos motinai

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis patikino, kad ši problematiška situacija Mažeikiuose jau yra žinoma nuo 2018 m. pabaigos.

„Per tą laiką yra priimti penki nutarimai atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą asmeniui, kuris nusikalstamos veikos padarymo metu dar nebuvo tokio amžiaus, nuo kurio jis atsako pagal baudžiamuosius įstatymus. Kiekvienu atveju informacija yra išsiųsta savivaldybės administracijos direktoriui, yra taikoma atvejo vadyba ir skirtos minimalios priežiūros priemonės. Motina 5 kartus bausta administracine tvarka dėl tėvų valdžios nepanaudojimo arba panaudojimo priešingai vaiko interesams“, – komentavo R. Matonis.

Ramūnas Matonis

Anot specialisto, kiekvienu atveju mamai yra pradedama administracinio nusižengimo teisena, o informacija pateikiama savivaldybės administracijos direktoriui ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Jo atžvilgiu taikomos įvairios priemonės. Pabrėžtina tai, kad jis į mokyklą neina. Jam yra skirtas mokymas namuose, todėl mokytojai jį moko namuose.

Pasiteiravus, ko gali imtis nukentėję žmonės šiuo ar kitais panašiais atvejais, komunikacijos skyriaus vedėjas sakė, kad pirmiausiai reikėtų pagalbos kreiptis į pareigūnus.

„Kiekvienu atveju patartumėme kreiptis į policijos komisariatą dėl tyrimo atlikimo. Nepilnametis asmuo, nors ir nesantis subjektu (t.y. jaunesnis, nei amžius, nuo kurio taikoma atsakomybė), turi jausti tarnybų domėjimąsi, jam privalo būti skiriamos įvairios prevencinio poveikio taikymo priemonės. Taip pat atsakomybė yra taikoma jo tėvams, kurie yra atsakingi už tokio amžiaus vaiką.

Pagal įstatymus, informacija apie tokius nepilnamečius, kuriems baudžiamuosiuose įstatymuose nėra numatyta atsakomybė, perduodama savivaldybės administracijos direktoriui. Savivaldybės organizuoja vaiko gerovės komisijos posėdžius, kuriuose sprendžia, kokias priemones taikyti šių vaikų atžvilgiu.

Asmeniui, kuriam iki baudžiamajame kodekse numatytos pavojingos veikos padarymo nebuvo suėję keturiolika metų, Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka gali būti taikomos auklėjamojo poveikio ar kitos priemonės (įspėjimas; turtinės žalos atlyginimas arba jos pašalinimas; nemokami auklėjamojo pobūdžio darbai; atidavimas tėvams ar kitiems fiziniams ar juridiniams asmenims, kurie rūpinasi vaikais, ugdyti ir prižiūrėti; elgesio apribojimas; atidavimas į specialią auklėjimo įstaigą).

Teismas nepilnamečiui gali paskirti ne daugiau kaip tris tarpusavyje suderintas auklėjamojo poveikio priemones.

DELFI primena, kad apie šią problematišką situaciją pirmasis prabilo žurnalistas Edvardas Žičkus. Žinomas vyras socialiniame tinkle „Facebook" pasidalijo skriaudžiamo vaiko istorija ir tuo, jog grėsmę aplinkiniams kelia televizijos projektuose „Lietuvos talentai" bei „Gero vakaro šou" išgarsėjęs vaikas.

Tuomet prie diskusijos prisijungė ir „TV pagalba“ „gelbėtoja“ Sandra Žutautienė. “<...> šitą vaiką pamačiau dainuojantį, tai ir parodžiau eteryje, bet aš jo neįsivaikinau, globėja netapau, todėl nepelnyto puolimo nepakęsiu. Jei prisidirbo, tikrai nepaglostysiu. O ir mano žodis šiuo atveju gali būti tik patariamasis, pamokantis. Šiuo atveju TIK ŠEIMA NEŠA ATSAKOMYBĘ UŽ VAIKINO ELGESĮ. O man tik liūdna, kad vienas iš daugelio pašnekovų galimai taip nusikalto“, – tuomet komentavo ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)