„Kiek prisimenu, aš nuo pat mažų dienų stengiausi daryti gerus darbus. Tai – įaugę mano kraujyje. Tiesa, manau, kad vertėtų atkreipti dėmesį į mažus vaikus ir jų elgesį. Dažnai į juos žvelgiame kaip į nepilnaverčius žmones, tarsi jie nebūtų individualūs asmenys su savo įsitikinimais, tačiau taip nėra. Daugeliu atvejų vaikai yra sąmoningesni už mus, suaugusiuosius“, – tiki socialinės iniciatyvos kūrėja.

„Skatinčiau žmones pasižiūrėti į save, atsigręžti į mažus vaikus, kurie sugeba priėję prie šiukšlių dėžės surinkti visas aplink esančias šiukšles ir jas išmesti. Jiems tai atrodo savaime suprantama ir svarbu. Tai tik vienas iš pavyzdžių, ką neretai pamiršta suaugusieji“, – priduria žinoma moteris.

Pasirodo, kad pavyzdys apie šiukšles yra iš pačios Indrės gyvenimo. Tokiu poelgiu ją maloniai nustebino dukra Cecilija.

„Neseniai su vaikais leidome laiką Katedros aikštėje, sūnus ir dukra važinėjo paspirtukais, o šalia jų buvo šiukšlių dėžė. Netrukus Cecilija atsidūrė šalia jos. Iš pradžių nelabai supratau, ką ji ten daro, tačiau netrukus supratau, kad ji renka šiukšles. Vėliau ji stebėdamasi man pasakė: „Mama, pasižiūrėk, ar tu matai, kiek primėtyta?“. Mano dukra nuo žemės rinko ne tik šiukšles, bet ir nuorūkas. Prisipažinsiu, tą akimirką aš šiek tiek nusistebėjau, bet iš gerosios pusės. Tikrai labai už ją pasidžiaugiau. Ji turi sveiką suvokimą, kurio aš stengiuosi ne engti, o skatinti“, – DELFI tikino TV laidų ir renginių vedėja.

„Juk iš tiesų nėra sunku pakelti šiukšles nuo žemės ir jas išmesti. Tai jokiu būdu nėra joks nusižeminimas. Praeiti ir į tai nereaguoti yra nenormalu. Norisi pakeisti žmonių mąstymą, kad nenormalu yra praeiti pro šiukšlių krūvą ją ignoruojant ir jų nesurenkant. Galų gale, šiukšlinti išvis nėra normalu“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pasiteiravus, ar tąkart matant savo dukrą renkant šiukšles jai nekilo noras jos sustabdyti, Indrė sako, kad apie tai net nepagalvojusi.

„Niekada. Aš esu ta moteris, kuri, ko gero, laužo visus Lietuvoje moterims esančius standartus ir stereotipus. Laužau visas taisykles, kurios yra primestos moterims – tai, ką neva mes, moterys, turėtume daryti, kaip turėtume elgtis ar atrodyti ir ko neva mes jokiais būdais negalime daryti. Dabar aš jaučiu žmonių palaikymą, turiu didelę bendruomenę, didelį moterų užnugarį, kuris mane skatina nesustoti. Man patinka jas jungti į vieną bendrą gerą tikslą ir viską daryti ne pykčio, ne engimo, ne pavydo keliu“, – sako „Moterų pasaulyje“ įkūrėja.

„Aš laužau visus stereotipus, nes visada savo gyvenime turėjau į ką lygiuotis, o tai dažnai padeda. Aš visą laiką lygiavausi ir iki šiol lygiuojuosi į savo mamytę. Mano mama paskatino žengti gyvenime daug svarbių žingsnių, kurie mane atvedė ten, kur esu dabar. Džiaugiuosi, kad „Moterų pasaulyje“ yra ne tik graži iniciatyva, bet ir veikla, kuri jungia žmones geriems darbams.

Indrė Stonkuvienė su mama Cecilija

Netrukus bus vieneri metai, kuomet aš organizuoju renginius, kurių metu yra išrenkamos skirtingos herojės. Šiuo metu jų yra jau dvylika – tiek žmonių mes jau padėjome. Aš labai tuo džiaugiuosi ir labai dėkoju už žmonių pasitikėjimą“, – su šypsena kalbėjo moteris.

Indrė kartu su kitais žinomais žmonėmis neseniai dalyvavo Rimanto Kaukėno paramos fondo renginyje, kuriame buvo renkamos lėšos sunkiai sergantiems vaikams. Specialaus koncerto užkulisiuose sutikta moteris pasakojo, kad tokie susitikimai ją dar labiau įkvepia puoselėti savo pačios ugdomą moterų bendruomenę bei tinkamą elgesį šeimoje.

„Mano vaikai žino, kad jeigu jie nesusitvarkys žaislų, mama surinks juos ir išveš vaikams, kurie turi tik po vieną žaislą. Jie žino apie mano iniciatyvą ir kuo užsiimu gyvenime“, – DELFI pasakojo ji.

Tiesa, Indrė neslepia, kad vos tik pradėjusi kurti moterų iniciatyvą iš kolegų sulaukė ne tik paskatinimo – buvo atvejų, kai į ją buvo žvelgiama kaip į konkurentę.

„Kai tik pradėjau kurti „Moterų pasaulyje“ renginius man buvo labai keistas kai kurių žmonių požiūris. Aš norėjau padėti kitiems žmonėms, tačiau tarp panašių organizacijų ar fondų ėmė sklisti kalbos, kad neva į rinką atėjo dar viena konkurentė. Man tai pasirodė keista ir kėlė neigiamas emocijas“, – prisipažino pašnekovė.

„Mano renginiai yra skirti moterims, tačiau buvo atvejų, kai į juos ateidavo ir vyrai. Vienas iš jų atėjęs sakė: „Žinau, žinau, aš čia negaliu būti, bet aš duosiu pinigų, kuriuos Indrė tikslingai panaudos“. Smagu, kad apie mano veiklą sužino vis daugiau žmonių. Suprantu, kad pastaruoju metu trūksta pasitikėjimo vienas kitu, todėl aš labai vertinu, kad per keturiolika metų buvimo viešumoje nepraradau žmonių palankumo – su laiku jis tik didėja“, – džiaugėsi ji.

DELFI primena, kad I. Stonkuvienės organizuojami renginiai suteikia paramą sunkius išgyvenimus patyrusioms moterims, padeda joms atsistoti ant kojų, susirasti darbą ar mėgstamą veiklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)