„Ilgai juokiausi. Nr. 4 supras visi mano draugai, lipantys ant scenos ar dar vis laukiantys, kol galės užlipti“, – socialiniame tinkle rašė garsiojo maestro sūnus.

Vieno žinomiausio šalies atlikėjų ir lietuviškosios dainuojamosios poezijos pradininko Vytauto Kernagio taisyklės:

1. LAIKYKIS DUOTO ŽODŽIO. Dažnai dėl dalyvavimo renginy ar TV laidoj tariamasi tiesiog telefonu. Pažadėjęs – net jei vėliau kažkas pasiūlys tau pelningesnį ar įdomesnį vakarą – mirtinai laikykis duoto žodžio. Pasitikėjimas mūsų žanre – beprotiškai svarbu.

2. JOKIO ALKOHOLIO EINANT I SCENĄ. Jo poveikis (atsipalaidavimas, geresnė nuotaika it t.t....) gryna apgaulė, kurios pats beveik niekad nepastebi, tačiau stipriai gadini nervus kolegoms.

3. NEVĖLUOK Į SUSITIKIMUS IR REPETICIJAS. Ne veltui sakoma, kad punktualumas – karalių mandagumas. Nedaryk kitų savo neorganizuotumo įkaitais.

4. TURĖK SCENINĮ SAIKĄ. Jei tau skirta koncerte sudainuoti tris dainas, tai tiek ir dainuok. Nesvarbu, kad pasisekimas – pašėlęs , o publika kelia ovacijas. Tavo kolegos irgi moka daug dainų, bet niekas nenori išeiti į sceną po vidurnakčio.

5. PASITIKĖK SAVIM. Kiekvienas, einantis į sceną turi galvoti apie save 3 proc – 5 proc geriau nei yra iš tikrųjų. Tai (o ne alkoholis!) suteikia pasitikėjimo. Kokie 86 proc – jau susikaustymas ir abejonės. Tačiau, jei manai apie save 20 proc ar 30 proc geriau nei yra – tuštybių tuštybė ir pasipūtimas.

6. TURĖK SAVO NUOMONĘ. Išklausyk visų pastabų ir patarimų. Išklausyk ir draugus, ir (labai svarbu !) nedraugus. Ir tie, ir kiti dažnai pamato ir pastebi tai, ką tu pats pražiopsojai. Tačiau, visų išklausęs, spręsk tik pats.

7. GERBK PUBLIKĄ. Publika (kaip ir pirkėjas) – visada teisi. Jei kažkas vyksta ne taip – kaltas tik tu. Neradai bendros kalbos. Kiekvieną vakarą publika vis kitokia. Ir tu kitoks. Tam keitimuisi įtakos turi metų laikai, giedra ar lietus, koncerto paskirtis, vieta ir t.t. Vadinasi, kiekvieną kartą kalbėkis su konkretaus renginio žiūrovais, o ne su vakardienos ar rytdienos. Gerbk publiką ir elkis taip, kad ir ji gerbtų tave.

8. NEPANIKUOK SCENOJ. Jei tau būnant scenoj įvyksta nenumatyti dalykai – kažkas lūžta, atsijungia, krenta, užgęsta ir t.t. – nepanikuok ir nepasimesk. Publika tikrai įvertins tavo išradingumą išsisukant iš situacijos. Taigi, atsitiktinumai visada tau padės, jei esi jiems pasiruošęs.

Vytautas Kernagis

9. SKAITYK KNYGAS. Šalia greitojo laikraščių ir žurnalų skaitymo būtinai įprask (išmok!) lėtai skaityti geras knygas. Pats žinau – tai nėra lengva šiame mirga – marga, lekia – skuba pasaulyje, bet vis tiek anksčiau ar vėliau suprasi – Umberto Eco geriau už daug daug gliancinių žurnalų su tavo labai spalvotomis nuotraukomis.

10. PRIPAŽINK SAVO KLAIDAS, bet eik savo keliu. Juk sėkmė kartais ir į kvailio skrybėlę įkiša povo plunksną.

Vytautas Kernagis

11. NELIŪDĖK. Ne veltui mano mylimas Merfio dėsnio papildymas skamba taip: VARTOJANT TIKSLIUS MATEMATINIUS TERMINUS, KAI 1 + 1 = 2 , SIMBOLIS „ = " REIŠKIA NE KĄ KITĄ, KAIP „RETAI, JEIGU APSKRITAI KADA NORS".

DELFI primena, kad V. Kernagis mirė 2008 metų kovo 15 dieną. Žinomas vyras tuomet ėjo 57-uosius savo gyvenimo metus. Talentingo artisto gyvybę pasiglemžė negailestingas skrandžio vėžys.

Jaunystėje V. Kernagis studijavo aktoriaus meistriškumą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, Maskvos valstybiname meno institute krimto estrados režisūros mokslus. Muzikantas buvo pirmųjų Lietuvoje big bito grupių „Aisčiai" (1966-1968) ir „Rupūs miltai"(1969-1972) narys. Kelių dešimčių dainų žodžių ir muzikos autorius, nusifilmavo vaizdo klipuose „Kansaras" (1988), „Širdele mano", „Gastrolės Amerikoj".

Prieš 30 metų jis įrašė pirmą Lietuvoje akustinių baladžių (dainuojamosios poezijos) vinilinę plokštelę „Vytautas Kernagis". Vėliau muzikanto vardas puošė dar 5 kompaktines plokšteles: „Baltojo Nieko dainelės", „Akustinis", „Kabaretas „Tarp girnų"", „Abėcėlė", „Baltas paukštis". 2003 metais išleistas pirmas dvigubas V. Kernagio dainų albumas „Teisingos dainos", po metų tapęs auksiniu. 2002 metais grupė „Skamp" kartu su maestro įrašė naują dainos „Mūsų dienos kaip šventė" versiją, sulaukusią milžiniško lietuvaičių įvertinimo.

Legendines dainas muzikantas atliko Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Australijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Anglijoje gyvenantiems V. Kernagio muzikos gerbėjams. Geros nuotaikos niekada nestokojęs V. Kernagis pirmasis vaikams sukūrė neįprastų dainelių („Baltojo Nieko dainelės"), atgaivino kabareto žanrą („Kabaretas „Tarp girnų"), publikai pateikė dramatiškas estradines programas, į dainą pažvelgęs kaip į mažą spektaklį („Dainos teatras") konferansjė tapo ne pranešėju, o vakaro (koncerto) šeimininku.

Artistas vaidino populiariausiuose Lietuvos miuzikluose, savo talentą demonstravo Lietuvos kino filmuose „Kai aš mažas buvau" (1968), „Mažoji išpažintis" (1971), „Kažkas atsitiko" (1986). Dainavo pirmoje lietuviškoje roko operoje „Velnio nuotaka", pirmajame lietuviškame miuzikle „Ugnies medžioklė su varovais" (1976) ir pirmajame lietuviškame miuzikle Lietuvos lėlių teatre „Šokantis ir dainuojantis mergaitės vieversėlis".

V. Kernagis buvo žaidimo „Paskutinis šansas", pramoginės laidos „Muzikinis viešbutis", nuotykių realybės šou „Robinzonai" (2000-2002), „Džiunglės" (2004), žaidimo „Kas laimės milijoną?" (2004) vedėjas. Išradingas muzikos ir teatro profesionalas buvo apdovanotas muzikine Antano Šabaniausko premija (1995), „Už nuopelnus" lietuviškai muzikai – muzikiniu „Bravo" (2000) apdovanojimu. Prezidentas Valdas Adamkus už nuopelnus Lietuvai maestro įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžių (2002). 2007 metais maestro Vytautas Kernagis taip pat apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)