„Sėkmingai užauginti vaikus, investuoti į juos maksimumą atsieina tiek pat laiko ir pastangų, kiek norint pasidaryti sėkmingą karjerą ar verslą“, – laidoje „Yra, kaip yra kalbėjo pašnekovė.

„Aš negaliu vertinti kitų žmonių gyvenimo sąlygų ar kitų situacijų, į kurias žmonės įkrenta. Esu už tokią idėją, kad jeigu moteris augina vaikus – tai taip pat turėtų būti vertinama kaip darbas. Jeigu kas paklaustų „Ką tu veiki?“ ir atsakai, kad esi banko generalinis direktorius, žmogus pasakytų, jog tai puiku. O jei į tą patį klausimą atsakoma, kad aš auginu du vaikus, dažnai perklausiama – „O ką tu dar veiki?“. Tai nėra vertinama kaip rimta veikla – tarsi nieko neveikimas. Yra stereotipas, kad auginant vaikus tu nieko nedarai“, – LNK eteryje kalbėjo ji.

Dukrą ir sūnų dabar auginanti moteris į tokius ar panašius klausimus apie papildomus darbus be motinystės reaguoja šaltai.

„Nesu labai konfliktiškas žmogus, aš nieko neatsakydavau. Bet tu jauti visą laiką tą stereotipą, kad jeigu tu esi mama ir augini vaikus, vadinasi nieko neveiki. Klausiama: „O dar kažką veiki?“. Tada tu pradedi pasakoti, jeigu žmogui įdomu, kad Adelė lanko keturkalbį darželį, baleto būrelį, gimnastiką, muziką, o tu ją visur vežioji. Manęs dažnai paklausia: „O tu taip nori?“. Ir to klausia ne vyrai, o moterys. Tada vėl iškyla klausimai: „O tai ką tu veiki pati?“. Bet aš tą ir veikiu – tai yra mano darbas. Lygiai taip pat, kaip kažkas lipa į sceną, veda laidas ar kuria verslus. Tai yra mano verslas ir tai matosi mano vaikuose. Su savo vaikais galiu išeiti į žaislų parduotuvę, į restoraną, ramiai eiti gatve, nes jie niekada nekris, nerėks, jie mus, kaip tėvus, gerbia, myli, man nereikia psichologų ir t.t. Kai ir bet kokiame kitame darbe – kuo daugiau tu įdėsi laiko, pastangų ir meilės – tuo geresnį rezultatą tu gausi. Ir tai yra faktas“, – užtikrintai pokalbių laidoje sakė moteris.

Veronika ir Donatas Montvydai augina penkerių metukų Adelę ir pusantrų metukų Kajų.

„Atsipirkimo šiai profesijai nėra. Kokie mano vaikai užaugs aš pamatysiu vėliau. Bet apdovanojimo nieks neįteiks ir pinigų maišo už tai neduos“, – toliau kalbėjo ji.

Veronikos šeimoje yra viskas bendra, finansai – ne išimtis.

„Gal atrodys keista, bet kai mes pradėjome draugauti, aš buvau finansiškai stabilesnė, nei Donatas. Aš neištekėjau už žinomo ir turtingo žmogaus – mes tą pasistatėme kartu. Mes iškarto pasidarėme bendrus finansus. Nėra taip, kad skaičiuotume, kiek uždirba jis, o kiek aš. Tai yra mūsų šeimos pinigai ir tai, kad aš dabar dirbu mama, nieko nekeičia. Jis man niekada nepasakys „Tai yra mano pinigai, aš tave išlaikau ir tu turi sėdėti, tylėti“. Visos problemos yra mūsų problemos, vaikai yra mūsų abiejų vaikai, o finansai – mūsų finansai“, – LNK eteryje tvirtino ji.

Prieš motinystę Veronika buvo žinoma kaip šokėja. Nuo šešiolikos metų save išlaikanti jauna moteris turėjo ne vieną sėkmingą veiklą.

„Aš dirbau gana nuobodų darbą marketingo srityje, šokau, buvau kaskadininkė, šokių studijos bendrasavininkė, o netrukus – ir šokių studijos savininkė“, – dėstė V. Montvydienė.

Laidoje buvo taip pat aptarti ir motinų bei tėčių atsakomybių pasiskirstymai šeimoje. Ne vienas pašnekovas sutiko, kad iki šiol manoma, kad motinystes atostogas imti ir vaikus namuose auginti turėtų moteris.

„Stereotipai dažnai yra atėję iš mūsų šeimų. Tas vyrų nemokėjimas būti su vaiku – taip pat. Dažnai sakoma, kad kai vaikas paaugs, pradės kalbėti, tuomet bus galima jam būti su tėčiu. O kol jis mažas, dažniausiai paliekamas motinai. Pasakoju ne savo atvejį, nes Donatas su vaikais moka elgtis kuo puikiausiais – jis net pirmąsias sauskelnes abiem vaikams keitė. Tai, kad esu mama ir aš nedirbu, mano vyras mane gerbia ne ką mažiau. Jis niekada nepakels balso prieš mane ir t.t. Mano vienintelis argumentas tokioje situacijoje būtų toks – aš jam užduočiau klausimą – „Ar tu nori, kad koks ožys šitaip rėktų ant tavo dukros?“. Ir viskas. Tai reikia daryti dėl mūsų vaikų, kad mūsų visuomenėje nebūtų iškreiptų stereotipų. Tai yra mūsų ateitis. Kadangi namuose turiu ir sūnų, aš lygiai taip pat negaliu žeminti vyro, kad kai jis užaugs, neieškotų moters despotės. Nenoriu, kad vaikai matytų iškreiptą lyčių santykį, nes mes dabar visi einame link lygybės, kas yra gerai. Reikia rodyti savo šeimose pagarbą ir tuomet vaikai bus sveiki“, – laidoje „Yra, kaip yra“ kalbėjo V. Montvydienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)