DELFI primena, kad vasario 3-ąją redakciją pasiekė anoniminis laiškas (jį rasite straipsnio apačioje), kuriame asmuo, prisistatęs A. Miltenio kolega, pasakojo, jog chirurgas darbo vietoje pasirodo apsvaigęs ne tik nuo alkoholio, bet ir nuo narkotikų. Laišką atsiuntęs vyras teigė, kad „skalpelis nuo narkotikų apsvaigusio gydytojo rankose yra realybė, galinti virsti tragedija“. Šiuos žodžius rašydamas anonimas turėjo galvoje A. Miltenį, kuris yra minimas iš 14-ojo viešbučio aukšto iškritusios D. Didžiūnaitytės byloje. Jau anksčiau buvo skelbta, kad DELFI žiniomis, merginos kūne buvo rastas A. Miltenio DNR, rodantis, kad medikas lytiškai santykiavo su manekene. Nustačius, kad modelio kūne taip pat buvo rasta narkotinių medžiagų, tarp kurių būta ir prievartavimo narkotiko, ant tragedijos liudininku tapusio A. Miltenio krito šešėlis, jog jis manekenę galėjo apsvaiginti ir ja pasinaudoti.

Surinkta komisija, atliekamas tyrimas

Nors kalbas apie galimai neblaivų ar nuo narkotikų apsvaigusį ir darbe pasirodantį A. Miltenį DELFI girdi bei skelbia jau ne pirmą kartą, į tokius įtarimus rimčiau sureaguota tik gavus jau minėtąjį anoniminį laišką, kuris pasiekė ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), ir Kretingos ligoninę, kurioje dirba chirurgas.

Dar savaitės pradžioje DELFI teiravosi Kretingos ir Kelmės ligoninių vadovų, kuriose iki šiol dirba A. Miltenis, norint sužinoti, ar dėl mestų įtarimų bus imtasi atitinkamų veiksmų, siekiant užtikrinti pacientų saugumą, tačiau abiejose mediko darbovietėse buvo nurodyta, kad visus norimus klausimus šia tema reikėtų užduoti raštu ir siųsti bendruoju el. paštu.

„Taip, jis pas mus kol kas dirba. Tokios žinios mus pasiekė, o daugiau neturiu ką komentuoti“, – DELFI teigė Kelmės ligoninės direktorės pavaduotoja medicinai Romalda Ramonienė ir pridūrė, kad visus kitus dominančius klausimus reikėtų siųsti raštu el. paštu. Tiesa, būtent taip ir padarius, jokio papildomo atsako iš Kelmės ligoninės vadovybės taip ir nesulaukta.

Panaši situacija nutiko ir susisiekus su Kretingos ligonine. DELFI ilgą laiką telefonu teiravosi vyr. gydytojos Ilonos Volskienės, tačiau jos sulaukti nepavyko. Galiausiai administracija patarė į ligoninės vadovę kreiptis raštu. Nors DELFI uždavė bent 7 skirtingus klausimus, vyr. gydytoja apsiribojo trumpu ir dalykišku atsakymu.

„Ligoninė elektroniniu paštu gavo anoniminį laišką dėl galimai neteisėtų gydytojo chirurgo A.M. veiksmų. Siekiant, kad būtų tinkamai įvertinti iškelti įtarimai ir kuo skubiau imtasi reikiamų priemonių, ligoninėje sudaryta komisija, kuri šiuo metu atlieka tyrimą. Pasitvirtinus skunde pateiktiems kaltinimams ar jų daliai, A.M. kaip ir bet kuris kitas darbuotojas, atsakys įstatymų nustatyta tvarka. Jei paaiškės, kad gydytojo veiksmuose yra nusikalstamos veikos požymių, ligoninė nedelsiant kreipsis į teisėsaugos institucijas“, – tikino I. Volskienė.

DELFI primena, kad dar praėjusių metų lapkritį buvo domėtasi, ar gandai, kuriuose teigiama, jog A. Miltenis darbo vietoje pasirodo apsvaigęs, gali būti tiesa, tačiau chirurgo kolegos nebuvo kalbūs, o kai kurie vadovai atsisakė atsakyti į žurnalistų klausimus.

DELFI buvo pasiekusi informacija, kad A. Miltenis galimai teikė „išblaivinimo paslaugas“ ir pats ne kartą darbo vietoje buvo pasirodęs galimai neblaivus. Kretingos ligoninės vyr. gydytoja I. Volskienė tokias kalbas praėjusių metų pabaigoje vadino gandais.

„Tokios informacijos neturime. Gydytojai chirurgai, tame tarpe ir gydytojas A. Miltenis, ligoninėje paciento išblaivinimo paslaugų neteikia. Ligoninėje, kaip ir bet kurioje kitoje darbovietėje, galioja griežta tvarka. Nei vieno darbuotojo, vykdančio teisės pažeidimus, įskaitant ir darbo pareigų neatlikimo, o tuo labiau neblaivaus pasirodymas darbo vietoje, elgesys netoleruojamas ir vertinamas teisės aktų nustatyta tvarka“, – tuomet kalbėjo pašnekovė.

DELFI bandė susisiekti su A. Milteniu, tačiau nei anuomet, nei šįkart gydytojas chirurgas į skambučius atsiliepti nepanoro.

Minėtąjį anoniminį laišką su metamais įtarimais A. Milteniui gavo ne tik DELFI ar gydytojo chirurgo darbovietė, bet ir SAM.

„Kai gavome šį raštą, jis iškart buvo nukreiptas korupcijos prevencijos specialistams ir akreditavimo tarnybai. Ko imsis akreditavimo tarnyba, teigti negaliu, tačiau korupcijos prevencijos specialistai šią informaciją turėjo perduoti policijai. SAM jokių tyrimų neatlieka, visa tai turi aiškintis policija arba įstaigos vadovas, arba įstaigos steigėjas, kurioje dirba medikas“, – DELFI situaciją komentavo SAM komunikacijos ekspertė Alina Žilinaitė.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos taip pat buvo informuota dėl A. Miltenio situacijos.

„Mes gavome ministerijos pavedimą ištirti šį atvejį ir mes tą žadame padaryti, tačiau reiktų priminti, kad akreditavimo tarnyba naikinti licenciją gali tik tuo atveju, jeigu bus gauti neabejotini įrodymai to, kad medikas darbo metu buvo iš tiesų apsvaigęs“, – DELFI kalbėjo direktorė Nora Ribokienė.

„Kiek esame turėję tokių precedentų, dažniausiai tirti tokius atvejus imasi pati įstaiga, kurioje dirba medikas. Žmonės, esantys arti to asmens, gali pastebėti jo pakitusią būseną ir imtis atitinkamų veiksmų – nustatyti jo blaivumą ar atlikti narkotikų testą. Vėliau gauti rezultatai yra pateikiami mums, po kurių mes atliekame jau savo veiksmus“, – pridūrė pašnekovė.

N. Ribokienė patikino, kad anksčiau Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos nebuvo gavusi jokios panašios informacijos apie A. Miltenį.

„Reikia nepamiršti, kad šios kalbos gali būti ir tiesa, ir melas, todėl skubėti daryti išvadas šioje vietoje būtų neprotinga“, – sakė ji.

Nepaisant to, jei šie įtarimai pasitvirtintų, praktika rodo, kad A. Milteniui turėtų būti atimta mediko licencija.

„Įstatymas nurodo, kad jeigu medikas teikdamas savo paslaugas būna neblaivus ir tokiu būdu sudaro grėsmę pacientui, tai šiuo atveju mes galime stabdyti jo veiklą ir licenciją“, – kalbėjo N. Ribokienė.

Žuvusios D. Didžiūnaitytės dėdės tokie įtarimai nestebina

Ilgą laiką jokių naujienų ar pasistūmėjimo savo dukterėčios tragiškoje istorijoje negirdintis Arūnas Pakulevičius DELFI pasakojo, kad net ir tokia žinia neleidžia visuomenei užmiršti lemtingojo 2017-ųjų lapkričio 20-osios vakaro, kuomet Klaipėdos viešbutyje žuvo Dovilė. O mesti įtarimai dėl galimo nederamo A. Miltenio elgesio darbo metu esą jo nė kiek nestebina.

„Manęs šie įtarimai tikrai nenustebino. Anoniminiame laiške teigiama, kad tai buvo ne vienkartinis atvejis, o pasikartojančios situacijos. Galima daryti prielaidas, kad tokių medžiagų vartojimas tiek R. Pinikui, tiek A. Milteniui – normali praktika. Juk ir Dovilės istorijoje minimi narkotikai. Šie mesti įtarimai yra labai laiku ir labai vietoje, nes šioje situacijoje jau nebebuvo ką naujo pasakyti. Kiek galima kartotis, kad tyrime nėra niekas daroma, jog nėra nieko naujo. Tai tiesa, tačiau naujos informacijos norisi, kad ši istorija neliktų pamiršta“, – primena pašnekovas.

„Dėl A. Miltenio mes jau metus laiko kalbėjome per visas įmanomas žiniasklaidos priemones, kad šis ir kitas žmogus yra grėsmė visuomenei, bet, aišku, niekas mūsų negirdėjo. Ačiū Dievui, kad prabilo bent jo kolega, kuris jį mato ir, tikėtina, neapsikentė jo netinkamo elgesio darbe. Nemanau, kad tai yra melas ar šmeižtas, greičiausiai tai yra tiesa, kurią tiesiog reikia pagaliau patvirtinti“, – tęsė jis.

Pasak A. Pakulevičiaus, jo dukterėčios tyrimas kol kas yra visiškame štilyje.

„Niekas nejuda. Kadangi visa tai yra glaudžiai susiję su pačiu A. Milteniu konkrečiai, situacija yra tokia – mūsų advokatas vis bando įtikinti prokurorą, kad ir jam būtų pareikšti įtarimai. Tačiau prokuroras, žinoma, gina A. Miltenį ir to net nežada imtis. Jis aiškina, kad įtarimai gali būti pareikšti tik tada, kai bus baigtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų kaltinimų prievartavimu, nužudymo ir t.t. Tačiau, kaip sako advokatas, ikiteisminis tyrimas negali būti vykdomas tol, kol nėra pareikšti kaltinimai, o to net nenumatoma, nes R. Pinikas yra tik įtariamasis, o A. Miltenis – išvis liudytojo statuse“, – stebėjosi pašnekovas.

Dabar D. Didžiūnaitytės šeima siekia, kad bylos tyrimas būtų perleistas nagrinėti Generalinei prokuratūrai.

„Šiuo metu mūsų advokatas rašo prašymus pareikšti įtarimus A. Milteniui, bet prokuroras juos atmeta. Vėliau advokatas juos skundžia prokuratūrai, o prokuratūra juos ir vėl atmeta. Beliko paskutinis ėjimas – advokatas parašė prašymą Generalinei prokuratūrai, kad šis prokuroras būtų nušalintas nuo bylos tyrimo, nes jis paprasčiausiai neatlieka savo pareigų. Jis nieko nedaro. Dabar viskas yra stagnacijos fazėje“, – DELFI tikino žuvusios merginos dėdė.

Dar visai neseniai buvo kalbėta, kad abu istorijoje minimi vyrai – R. Pinikas ir A. Miltenis – bus tikrinami melo detektoriumi, tačiau nė vienas iš jų to taip ir nepadarė.

„A. Miltenis atsisakė tikrintis melo detektoriumi po to, kai galimai atsidūrė ant Klaipėdos viešbučio stogo (apie tai galite skaitykite čia), nors jau buvo sutikęs. O R. Pinikas taip pat kol kas juo nepasitikrino“, – kalbėjo pašnekovas.

Siekiant, kad ši tragedija nebūtų greitai užmiršta, artimieji jau turi sugalvoję planų ateičiai.

„Planuojame surengti viešą akciją prie Generalinės prokuratūros pavasarį, kai taps šilčiau, kad susinriktų daugiau žmonių, kurie taip pat yra nukentėję panašiose situacijose ar tie, kurių bylos yra tiriamos kelerius metus, kai bylos nebetelpa į jokius terminus. Kartu su tokiais žmonėmis norime piketuoti šalia prokuratūros, norint atkreipti dėmesį į neišaiškintus nusikaltimus ir aukų atminimą. Visa tai būtų daroma tam, kad būtų atkreipiamas ne tik žiniasklaidos, bet ir visuomenės dėmesys, nes problemos niekur nedingsta ir mes su jomis gyvenamame. Juk A. Miltenis ir toliau operuoja ir sėkmingai dirba, o ligoninės vyr. gydytoja teigia, kad jokių nusiskundimų jo elgesiu nėra. Taip pat ir prokuroras – jam irgi viskas gerai, todėl jis iki šiol tėra liudytojas. Reikia, matyt, išsaugoti jauną ir gabų žmogų, o tai, kad jis bet kurią dieną gali kažką papjauti, matyt, nieko tokio – kas gi tas eilinis Lietuvos pilietis“, – apmaudo balse neslėpė A. Pakulevičius.

Arūnas neslepia, kad lėtas bylos tyrimas palaipsniui mažina ir jų užsidegimą kovoti, tačiau, jusdami aplinkinių palaikymą, artimieji stengiasi rasti tiesą.

„Vienu metu jau buvome visiškoje neviltyje, manėme, kad taip nieko ir nebepasieksime. Dovilės mamai net buvo kilę minčių baigti šią kovą, tačiau nusprendėme, kad ne. Dėl kitų žmonių, dėl ateities norisi kažką padaryti, pakeisti. Vis dar tikimės, kad tiesa išaiškės ir, kad bus surastas teisingumas. Juk viltis miršta paskutinė“, – atviravo jis.

Anoniminis laiškas

SKALPELIS NUO NARKOTIKŲ APSVAIGUSIO GYDYTOJO RANKOSE: REALYBĖ, GALINTI VIRSTI TRAGEDIJA

Po šiuo laišku nerasite mano pavardės, nes desperatiško solidarumo varoma „gydytojų kasta“ mane tiesiog sužlugdytų. Vyrauja nerašyta taisyklė, kad blogai kalbėti apie savo kolegą daktarą tas pats, kas laive neigiamai prabilti apie įgulos narį. Likimas tas pats – būsi išmestas „už borto“. Tačiau duodamas Hipokrato priesaiką pasižadėjau, kad Sieksiu paciento gerovės, vengsiu bet kokio nehumaniško žingsnio, paciento klaidinimo ir korupcijos. Todėl negaliu, o ir nenoriu, tylėti.

Šiuo konkrečiu atveju noriu atkreipti visuomenės, pacientų, žiniasklaidos atstovų ir Kretingos, Kelmės, Mažeikių bei Gargždų ligoninių vadovų dėmesį į gydytojo chirurgo Aivaro Miltenio (medicinos praktikos licencijos Nr. MPL-18878) elgesį darbe ir už jo ribų.

Nedrįsčiau abejoti šio gydytojo kompetencija, nes neturiu tai pagrindžiančių faktų. Tačiau, atlikus keletą patikrinimų darbo vietoje, būtų nesudėtinga nustatyti, kad A. Miltenis pacientus operuoja apsvaigęs nuo alkoholio ir net narkotinių medžiagų, tokių kaip kokainas. Šis narkotikas yra stiprus stimuliatorius. Jis padidina budrumą ir energingumą. Gydytojas A. Miltenis jį vartoja kaip priemonę pagirių simptomams pašalinti ir drąsiai siūlo išbandyti baltuosius miltelius savo kolegoms.

Apie gydytojo A. Miltenio „žygius“ galima pasiskaityti spaudoje. Asmeniškai man, tiek metų atidavusiam gydytojo licencijai įgyti, yra gėda dirbti su asmeniu, kurio pavardė mirga neigiamo turinio spaudos pranešimuose apie mįslingai ant „Amberton Klaipėda“ viešbučio stogo atsidūrusį, galimai apsvaigusį, gydytoją chirurgą.

Šis medikas yra minimas iš to paties viešbučio 14-to aukšto balkono iškritusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės žūties byloje.

Sutinku, kad kiekvienam atgailaujančiam žmogui turi būti suteikta galimybė pradėti viską iš naujo, reabilituotis. Tačiau, liūdna, kad gydytojas A. Miltenis nejaučia jokios gėdos ar atsakomybės dėl savo neadekvataus elgesio viešumoje ir darbe. Jis savo gyvenimo būdu labai didžiuojasi ir nevengia galimybės apie keletą dienų iš eilės trunkančius vakarėlius, besaikį alkoholio vartojimą ir narkotikus pasakoti kolegoms darbe.

Gydytojas A. Miltenis ne kartą skambinosi kolegoms, kad šie pasikeistų su juo budėjimo ligoninėje pamainomis, nes jis yra girtas. Buvo ir tokių atvejų, kai, neradęs su kuo susikeisti, visiškai girtas atvyko į budėjimą ligoninėje.

Visi kolegų tarpe žinome, kad išgėręs A. Miltenis elgiasi agresyviai, įsivelia į konfliktines situacijas, yra nevaldomas. Ar toks turi būti save gerbiančio gydytojo elgesys? Ar gydytojo statusas neįpareigoja elgtis atsakingai? Labai gaila, kad ligoninės vadovybė apie tokį A. Miltenio elgesį darbe linkusi nutylėti. Apie tai net garsiai nediskutuojama.

Rašau ne dėl žemų chirurgo A. Miltenio moralės normų. Esu už gydytojų solidarumą ir atsakingą, pagarbos reikalaujantį chirurgų darbą, todėl tikrai nesiekiu, kad šis gydytojas prarastų licenciją. Tikiu, kad pritaikius gydymą dėl priklausomybės alkoholiui ir narkotinėms medžiagoms, A. Miltenis dar turėtų galimybę tapti perspektyviu gydytoju.

Mano tikslas atkreipti visuomenės, potencialių pacientų, žiniasklaidos atstovų ir ligoninių vadovų dėmesį, užkertant kelią galimai atsitiksiančiai tragedijai. Juk skalpelis nuo narkotikų apsvaigusio gydytojo rankose – ne priemonė operacijai atlikti, o baisus, mirtį nešantis ginklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (423)