Sekmadienį, vasario 3-iąją, DELFI pasiekė anoniminis laiškas, kuriame vyras teigė, kad „skalpelis nuo narkotikų apsvaigusio gydytojo rankose yra realybė, galinti virsti tragedija“. Šiuos žodžius rašydamas anonimas turėjo galvoje A. Miltenį, kuris yra minimas iš 14-ojo viešbučio aukšto iškritusios D. Didžiūnaitytės byloje. Jau anksčiau buvo skelbta, kad DELFI žiniomis, merginos kūne buvo rastas A. Miltenio DNR, rodantis, kad medikas lytiškai santykiavo su manekene. Nustačius, kad modelio kūne taip pat buvo rasta narkotinių medžiagų, tarp kurių būta ir prievartavimo narkotiko, ant tragedijos liudininku tapusio A. Miltenio krito šešėlis, jog jis manekenę galėjo apsvaiginti ir ja pasinaudoti.

Anoniminis laiškas

SKALPELIS NUO NARKOTIKŲ APSVAIGUSIO GYDYTOJO RANKOSE: REALYBĖ, GALINTI VIRSTI TRAGEDIJA

Po šiuo laišku nerasite mano pavardės, nes desperatiško solidarumo varoma „gydytojų kasta“ mane tiesiog sužlugdytų. Vyrauja nerašyta taisyklė, kad blogai kalbėti apie savo kolegą daktarą tas pats, kas laive neigiamai prabilti apie įgulos narį. Likimas tas pats – būsi išmestas „už borto“. Tačiau duodamas Hipokrato priesaiką pasižadėjau, kad Sieksiu paciento gerovės, vengsiu bet kokio nehumaniško žingsnio, paciento klaidinimo ir korupcijos. Todėl negaliu, o ir nenoriu, tylėti.

Šiuo konkrečiu atveju noriu atkreipti visuomenės, pacientų, žiniasklaidos atstovų ir Kretingos, Kelmės, Mažeikių bei Gargždų ligoninių vadovų dėmesį į gydytojo chirurgo Aivaro Miltenio (medicinos praktikos licencijos Nr. MPL-18878) elgesį darbe ir už jo ribų.

Nedrįsčiau abejoti šio gydytojo kompetencija, nes neturiu tai pagrindžiančių faktų. Tačiau, atlikus keletą patikrinimų darbo vietoje, būtų nesudėtinga nustatyti, kad A. Miltenis pacientus operuoja apsvaigęs nuo alkoholio ir net narkotinių medžiagų, tokių kaip kokainas. Šis narkotikas yra stiprus stimuliatorius. Jis padidina budrumą ir energingumą. Gydytojas A. Miltenis jį vartoja kaip priemonę pagirių simptomams pašalinti ir drąsiai siūlo išbandyti baltuosius miltelius savo kolegoms.

Apie gydytojo A. Miltenio „žygius“ galima pasiskaityti spaudoje. Asmeniškai man, tiek metų atidavusiam gydytojo licencijai įgyti, yra gėda dirbti su asmeniu, kurio pavardė mirga neigiamo turinio spaudos pranešimuose apie mįslingai ant „Amberton Klaipėda“ viešbučio stogo atsidūrusį, galimai apsvaigusį, gydytoją chirurgą.

Šis medikas yra minimas iš to paties viešbučio 14-to aukšto balkono iškritusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės žūties byloje.

Sutinku, kad kiekvienam atgailaujančiam žmogui turi būti suteikta galimybė pradėti viską iš naujo, reabilituotis. Tačiau, liūdna, kad gydytojas A. Miltenis nejaučia jokios gėdos ar atsakomybės dėl savo neadekvataus elgesio viešumoje ir darbe. Jis savo gyvenimo būdu labai didžiuojasi ir nevengia galimybės apie keletą dienų iš eilės trunkančius vakarėlius, besaikį alkoholio vartojimą ir narkotikus pasakoti kolegoms darbe.

Gydytojas A. Miltenis ne kartą skambinosi kolegoms, kad šie pasikeistų su juo budėjimo ligoninėje pamainomis, nes jis yra girtas. Buvo ir tokių atvejų, kai, neradęs su kuo susikeisti, visiškai girtas atvyko į budėjimą ligoninėje.

Visi kolegų tarpe žinome, kad išgėręs A. Miltenis elgiasi agresyviai, įsivelia į konfliktines situacijas, yra nevaldomas. Ar toks turi būti save gerbiančio gydytojo elgesys? Ar gydytojo statusas neįpareigoja elgtis atsakingai? Labai gaila, kad ligoninės vadovybė apie tokį A. Miltenio elgesį darbe linkusi nutylėti. Apie tai net garsiai nediskutuojama.

Rašau ne dėl žemų chirurgo A. Miltenio moralės normų. Esu už gydytojų solidarumą ir atsakingą, pagarbos reikalaujantį chirurgų darbą, todėl tikrai nesiekiu, kad šis gydytojas prarastų licenciją. Tikiu, kad pritaikius gydymą dėl priklausomybės alkoholiui ir narkotinėms medžiagoms, A. Miltenis dar turėtų galimybę tapti perspektyviu gydytoju.

Mano tikslas atkreipti visuomenės, potencialių pacientų, žiniasklaidos atstovų ir ligoninių vadovų dėmesį, užkertant kelią galimai atsitiksiančiai tragedijai. Juk skalpelis nuo narkotikų apsvaigusio gydytojo rankose – ne priemonė operacijai atlikti, o baisus, mirtį nešantis ginklas.

Laišką gavo ir SAM

Pirmadienį DELFI susisiekė su Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija. Komunikacijos ekspertė Alina Žilinaitė patvirtino, kad minėtą anoniminį laišką gavo ir SAM.

Spaudos tarnybos patarėjos pareigas užimanti A. Žilinaitė DELFI tikino, kad už sveikatos apsaugą atsakingos tarnybos jau ėmėsi veiksmų, kad kuo greičiau būtų apsaugoti galimai grėsmėje atsidūrę pacientai bei jų gerovė.

„SAM yra gavusi skundą dėl galimai neteisėtų gydytojo veiksmų, kuriame medikui metami išties labai rimti kaltinimai. Ši nerimą kelianti informacija bus perduota Akreditavimo tarnybai, gydymo įstaigos steigėjui bei teisėsaugos pareigūnams, kurie tiria tokius atvejus“, – DELFI kalbėjo ji.

Pašnekovė taip pat pabrėžė, kad nederėtų daryti išankstinių prielaidų ir skubėti kaltinti mediką, už galimai nederamą jo elgesį darbo vietoje tol, kol tai nėra įrodyta oficialiai.

„Jeigu pasitvirtintų įtarimai, kad gydytojas darbe buvo apsvaigęs, jam grėstų licencijos netekimas ir atleidimas iš darbo. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad pastebėjus apsvaigusį darbuotoją, apie tai reikėtų informuoti įstaigos vadovą arba nedelsiant kviesti policiją“, – pabrėžė A. Žilinaitė.

Kalbas apie galimai neblaivų ar nuo narkotikų apsvaigusį ir darbe pasirodantį A. Miltenį DELFI girdi jau ne pirmą kartą. Dar praėjusių metų lapkritį buvo domėtasi, ar šie gandai gali būti tiesa, tačiau chirurgo kolegos nebuvo kalbūs, o kai kurie vadovai atsisakė atsakyti į žurnalistų klausimus.

DELFI buvo pasiekusi informacija, kad A. Miltenis galimai teikė „išblaivinimo paslaugas“ ir pats ne kartą darbo vietoje buvo pasirodęs galimai neblaivus. Kretingos ligoninės vyr. gydytoja Ilona Volskienė tokias kalbas praėjusių metų pabaigoje vadino gandais.

„Tokios informacijos neturime. Gydytojai chirurgai, tame tarpe ir gydytojas A. Miltenis, ligoninėje paciento išblaivinimo paslaugų neteikia. Ligoninėje, kaip ir bet kurioje kitoje darbovietėje, galioja griežta tvarka. Nei vieno darbuotojo, vykdančio teisės pažeidimus, įskaitant ir darbo pareigų neatlikimo, o tuo labiau neblaivaus pasirodymas darbo vietoje, elgesys netoleruojamas ir vertinamas teisės aktų nustatyta tvarka“, – tuomet kalbėjo pašnekovė.

DELFI taip pat bandė susisiekti su A. Milteniu, tačiau nei anuomet, nei šįkart chirurgas į skambučius atsiliepti nepanoro.

A. Miltenio vaidmuo tragiškai žuvusios manekenės istorijoje

DELFI žiniomis, po mirties atliktos ekspertizės išvadoje teigiama, kad merginos kūne buvo rasta A. Miltenio DNR.

Į viešbutį chirurgas atvyko pakviestas R. Piniko. Prodiuseriui išėjus, viešbučio kambaryje liko tik medikas ir manekenė. Tiesa, nėra aišku, ar buvę lytiniai santykiai vyko abipusiu sutikimu, ar prievarta.

Praėjusių metų lapkritį DELFI susisiekus su D. Didžiūnaitytės artimųjų advokatu Gintaru Černiausku ir paklausus, ar jam yra žinoma, kad manekenės kūne buvo rastas A. Miltenio DNR, pašnekovas tokios informacijos patvirtinti negalėjo, nes tai – bylos duomenys. „Nenorėčiau komentuoti to, kas yra byloje, nes galiu pakenkti ikiteisminiam tyrimui“, – tuomet teigė jis.

Advokatas negailėjo kritikos Lietuvos teisėsaugai. „Žinome, kad buvo jauna mergina. Šalia jos buvo vyrai ir narkotikai. Jeigu yra narkotikai, vadinasi, yra ir narkotikų prekeiviai. O viskas galiausiai baigiasi mirtinu įvykiu. Ko dar reikia? Reikia tik tirti, dirbti ir tempti bylą į teismą“, – kalbėjo pašnekovas.

„Paskutinėmis gyvenimo akimirkomis su Dovile buvę žmonės yra cinikai, bejausmiai, beširdžiai ir yra be galo pavojingi visuomenei“, – DELFI pridūrė advokatas.

Paskutiniame DELFI interviu įtariamasis R. Pinikas vengė klausimų, susijusių su A. Milteniu, tačiau aptariant detalę, kad D. Didžiūnaitytės kūne buvo rasta mediko DNR, sutiko trumpai atsakyti, kokiu tikslu, anot jo, medikas apskritai atsidūrė viešbutyje.

„Aivaras atvyko į viešbutį, kur tuo metu buvo mano namai, kaip mano svečias. Aš pasitikėjau žmogumi, nes jis – medikas, dirbo Klaipėdos raudonojo kryžiaus ligoninės (Respublikinė Klaipėdos ligoninė – DELFI) chirurgijos skyriuje. Aš tą dieną dirbau, jie kartu ėjo į kavinę, bendravo su kitais žmonėmis. Tą dieną buvome aptarę su Dovile, kad ji turi išvykti, todėl tuo pačiu paprašiau Aivaro, kaip mediko, pastatyti lašelinę. Vakare buvo užsakytas taksi, kuris turėjo nuvežti Dovilę į Vilnių. Pareigūnams pateikti taksi vairuotojo kontaktai, jis sutinka bendradarbiauti su pareigūnais, siekiant ištirti visas šio įvykio aplinkybes“, – praėjusių metų lapkritį sakė R. Pinikas.

DELFI primena, kad lemtingąją 2017-ųjų lapkričio 20-ąją dieną viešbučio kambaryje kartu su D. Didžiūnaityte buvo ne tik prodiuseris R. Pinikas, bet ir medikas A. Miltenis, kuris buvo pakviestas neva išblaivinti merginą, tačiau, ko gero, jo tikslas buvo kiek kitoks.

Žuvusios manekenės artimieji ne kartą interviu metu minėjo A. Miltenio pavardę, kaip galimai prisidėjus prie merginos apsvaiginimo ir ja pasinaudojus.

Dovilės dėdė Arūnas Pakulevičius pabrėžė, kad abu istorijos liudininkai kaltę dėl atsineštų narkotikų, už kuriuos gali grėsti kaltinimai narkotikų platinimu, bandė permesti vienas kitam.

„Mes nežinome, kas vyko tame kambaryje, tačiau žinome, kad jis (A. Miltenis – DELFI) atnešė pinigus. Greičiausiai šie pinigai buvo už tai, kad jis galėtų pasinaudoti Dovile. Jis tiesiog susimokėjo Pinikui už tai, kad jis galėtų pasinaudoti ja. Ar jis buvo vienintelis? Mes to nežinome, nes viso to laiko, kurį Dovilė buvo ten, niekas netiria. Neva nėra jokių teisinių priežasčių“, – laidoje „Prieš srovę“ yra kalbėjęs aukos giminaitis.

Atlikta DNR ekspertizė patvirtino spėliones, kad prieš pat mirtį su modeliu buvo intymiai santykiaujama. Tiesa, ar tai vyko merginos noru, ar prievarta – nėra aišku.

Artimieji taip pat buvo užsiminę ir apie staiga po modelio žūties tvarkytą viešbučio kambarį – neva buvo bandoma slėpti įvykio įkalčius, anot merginos šeimos, A. Miltenis suskubo nešti patalynę, kurios pareigūnai nė nesiruošė ieškoti, kaip ir kitų galimų įvykio įkalčių.

Šios smulkmenos, anot D. Didžiūnaitytės šeimos advokato, nedomina ir bylos prokuroro.

„Teisėje smulkmenos yra labai reikšmingos. Kiekviena detalė. Kodėl buvo sutvarkytas viešbučio kambarys? Kam reikėjo tvarkyti, valyti, plauti jį, išnešti patalynę? Kam? Kodėl tokios detalės nebuvo iš karto nustatomos. Kodėl nebuvo ieškoma daiktų, kurie galėtų atskleisti daugiau?“ – laidoje „Prieš srovę“ yra klausęs G. Černiauskas.

Manekenės šeima taip pat teigė, kad iš jau mirusios Dovilės rankų bandyta paimti jos telefoną, tačiau kūną pastebėjęs liudininkas, kuris iškvietė medicinos pagalbą ir policiją, to padaryti neleido.

„Viešbučio patalynę pasiėmė ir išsinešė išplauti. Na, tvarkingi žmonės. Juk niekas neima iš viešbučio patalynės ir vėl jos negrąžina. Juk taip nebūna. Kitas klausimas, kodėl Pinikas norėjo pasiimti Dovilės telefoną? Jis nuėjo prie jos kūno, norėjo paimti iš jos rankų telefoną. Gerai, kad atsirado žmogus, kuris matė visa tai ir neleido jam to padaryti. Jis būtų ir telefoną pasiėmęs“, – TV3 laidoje yra atviravęs modelio dėdė.

Chirurgo A. Miltenio karjera tęsiasi iki šiol

Pats Aivaras su žiniasklaida bendrauti atsisako – medikas ignoruoja DELFI skambučius. Besidomint dėl jo rastų DNR, A. Miltenio telefonas kurį laiką buvo išjungtas. Galiausiai dar po kelių mėginimų susisiekti, Aivaras perskambino pats ir pirmiausiai pasiteiravo, kas jam skambino. Prisistačius DELFI žurnaliste, jis suskubo atsisveikinti tardamas „viso gero“ ir skubiai padėjo ragelį.

Susisiekus su Respublikine Klaipėdos ligonine, kurią R. Pinikas minėjo, kaip A. Miltenio darbovietę, paaiškėjo, kad medikas šioje įstaigoje oficialiai nedirbo, tačiau buvo vienas iš rezidentų, atlikusių ten praktiką.

„Jis pas mus nedirbo, jis buvo rezidentūroje, atvyko pas mus atlikti praktiką. Tiesą sakant, jo nelabai ir prisimenu. Žinau, kad mokėsi chirurgijos ir buvo chirurgijos skyriuje. Tokių rezidentų vienu metu būna ir po 20, ir po 30 – visų neatsiminsi. Rezidentams yra sudaromas grafikas, kokius ciklus jie turi praeiti – jie atvažiuoja, dairosi, klausia, dalyvauja procese. Tačiau jį pažinti labiau turėjo praktikos vadovas universitete, nes mes nerengiame jiems jokių egzaminų ar atsiskaitymų, todėl mažai tenka su jais ir susiduri“, – DELFI praėjusių metų lapkritį pasakojo direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas.

Iš Klaipėdos kilęs chirurgas A. Miltenis tapo vienu iš jaunų specialistų, kurių rezidentūros studijas finansavo Kretingos rajono savivaldybė. Kaip skelbė kretinga.lt, baigęs rezidentūros studijas būsimas gydytojas Kretingos ligoninėje pagal sutartį įsipareigojo mokytis ir dirbti penkerius metus. Buvo rašoma, kad oficialiai šioje ligoninėje A. Miltenis turėjo pradėti dirbti nuo 2018 metų rugpjūčio.

DELFI paskambinus į šią ligoninę, paaiškėjo, kad A. Miltenis joje dirba iki šiol. „Pagal sveikatos priežiūros specialistų studijų rėmimo programą baigęs chirurgijos rezidentūros studijas pradėjo dirbti nuo š. m. rugpjūčio mėnesio“, – tuomet patvirtino Kretingos ligoninės vyr. gydytoja Ilona Volskienė.

Pasiteiravus, ar ligoninė žino šiuo metu plačiai aptarinėjamą istoriją, kurioje neretai minima ir mediko A. Miltenio pavardė, gydytoja nedaugžodžiavo: „Apie įvykį esame susipažinę tiek, kiek yra informacijos viešojoje erdvėje. Daugiau detalių, įskaitant ir informaciją apie ikiteisminio tyrimo proceso dalyvius, nežinome“.

I. Volskienė tikino, kad dėl šio chirurgo darbo nesiskundžia nė vienas kolega ar pacientas. Pasiteiravus, ar ligoninė imtųsi kokių nors veiksmų, jeigu A. Miltenis jau minėtoje byloje taptų įtariamuoju, vyr. gydytoja sako neskubinanti įvykių.

„Negalime svarstyti ir spręsti „kas bus, jeigu bus“. Darbuotojų nušalinimo ar atleidimo tvarką reglamentuoja Darbo kodeksas. Pareikšti darbuotojui įtarimai dar nesudaro pagrindo darbuotoją nušalinti ar atleisti iš darbo. Jei bus gautas teismo ar kitos kompetentingos institucijos reikalavimas nušalinti gydytoją nuo darbo, be jokių išlygų tai bus vykdoma“, – tikino ji.

Anot medikės, dabartinė situacija nėra maloni, tačiau negalima teigti, kad A. Miltenis šiuo metu pasižymi neigiamu įvaizdžiu visuomenėje. Juo labiau, kai pacientai turi galimybę rinktis sau patinkantį specialistą.

„Pagal tai, ką žinome iš viešųjų šaltinių, dar negalime vertinti gydytojo įvaizdžio. Suprantama, kad vien panašaus pobūdžio informacija yra nemaloni. Tačiau ligoninė, priimdama sprendimus, visų pirma, vadovaujasi teisės aktais, o pacientai turi teisę pasirinkti sveikatos priežiūros specialistą, kurių ligoninėje yra ne vienas“, – teigė Kretingos ligoninės darbuotoja.

A. Miltenis šiuo metu taip pat dirba ir Kelmės ligoninėje, tačiau yra pasiėmęs atostogų. Susisiekus su ligoninės vadovybe, DELFI buvo pareikšta, kad informacija, kada A. Miltenis buvo įdarbintas ir kada vėl grįš į darbą nebus teikiama be asmens sutikimo.

„Taip, jis pas mus dirba, tačiau jis darbuojasi labai nedideliu krūviu, o visą šį mėnesį jis yra pasiėmęs kasmetinių atostogų. Jo darbe šiuo metu nėra. Jis pas mus atvyksta budėti vos kelis kartus per mėnesį – jis yra budintis chirurgas“, – aiškino ligoninės atstovė.

Moteris pridūrė, kad A. Miltenis atostogų metu turi teisę pateikti prašymą išeiti iš darbo ir visai nebegrįžti į Kelmės ligoninę. Pasiteiravus, ar ligoninės personalui teko girdėti, kokioje istorijoje yra minima A. Miltenio pavardė, buvo patvirtinta: „Taip, mes tą girdėjome“.

Paklausus, ar būtų galima sužinoti, koks A. Miltenis yra kaip specialistas, kolega, ligoninės atstovė šiek tiek sutriko.

„Telefonu tokių klausimų žurnalistei neatsakinėsiu. Pacientų nusiskundimų nesame gavę – tą galiu pasakyti oficialiai. Darbas yra atliekamas daktaro licencijos normose. Daugiau nieko negaliu informuoti“, – teigė ji.

Kaip tikino Kelmės ligoninės atstovė, įstaiga nemato priežasties, kodėl jie turėtų nepriimti iš atostogų grįžtančio A. Miltenio darbuotis toliau.

„Šis daktaras darbo metu pas mus jokios nusikalstomos veikos nėra vykdęs, prokuroro įtarimų jam irgi nėra pareikšta, todėl šiuo metu mes neturime jokio pagrindo šio daktaro nepriimti. Kaltinimų galima sugalvoti kiekvienam, bet kol niekas neįrodyta, nebus imamasi jokių sprendimų. Chirurgo darbas mūsų ligoninėje buvo atliekamas taip, kaip priklauso“, – tikino pašnekovė.

Mediko licencija dėl neigiamo įvaizdžio visuomenėje nėra atimama ar stabdoma

Didelio susidomėjimo susilaukusioje modelio žūties istorijoje galimiems pacientams iškilo klausimas – ar tokioje istorijoje minimas medikas turėtų ir toliau aktyviai gydyti žmones?

Pincetas.lt pateikiamoje A. Miltenio anketoje galima pastebėti, kad nuo 2017 metų iki dabar mediko reitingas yra žymiai kritęs. Atsiliepimų grafoje galima pastebėti ir ne vieną komentarą su klausimu „Kodėl šiam žmogui neatimta licencija?“.

Tiesa, kaip DELFI tikino Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VASPVT), neigiamas įvaizdis visuomenėje nėra laikomas realiu pagrindu stabdyti ar atimti mediko licenciją.

„Akreditavimo tarnybai, kaip asmens sveikatos priežiūros specialistų licencijavimą ir licencijų sąlygų laikymosi priežiūrą vykdančiai institucijai, tenka priimti sprendimus sustabdyti ar panaikinti atitinkamos praktikos licencijų galiojimą. Sprendimai stabdyti ar naikinti licencijos galiojimą nėra priimami dėl neigiamo įvaizdžio visuomenėje. Licencijos galiojimas stabdomas, atnaujinamas ar naikinamas tik Medicinos praktikos įstatymu numatytais pagrindais ir tik Medicinos praktikos licencijavimo taisyklėse numatyta tvarka“, – skelbė direktorė Nora Ribokienė.

Kas gali atimti ar apriboti mediko licenciją?

„Licencijos galiojimą, vadovaudamasi Medicinos praktikos licencijavimo taisyklių nustatyta tvarka, panaikina licencijas išduodanti institucija savo iniciatyva arba kai dėl to kreipiasi Sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos bioetikos komitetas, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos, asmens sveikatos priežiūros įstaigų steigėjai ar jų įgaliotų institucijų vadovai, asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovas, gydytojų profesinės organizacijos, pacientų teises ginančios organizacijos“, – pasakojo ji.

Pasiteiravus, kokiais atvejais gali būti stabdoma ar atimama mediko licencija, N. Ribokienė įvardija, kad tam turi būti realus pagrindas.

„Licencijos galiojimo panaikinimo pagrindai nurodyti Medicinos praktikos įstatymo 6 straipsnyje, vieni iš jų yra, kai gydytojui įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu uždrausta verstis medicinos praktika arba kai yra nustatoma, kad gydytojas grubiai pažeidė paciento teises: šiurkščiai ir žeminančiai elgėsi su pacientu; pasinaudojo pareigomis norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų; seksualiai priekabiavo prie paciento; atliko prieš pacientą veiką, turinčią vagystės, sukčiavimo požymių, ir gydytojui teisės aktų nustatyta tvarka buvo pritaikyta atsakomybė; būdamas neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių ar toksinių medžiagų teikė pacientui medicinos praktikos paslaugas; nustatyta kitų panašaus pobūdžio pažeidimų, kuriais buvo grubiai pažeistos paciento teisės.

Tačiau retai kada šių sprendimų priežastis buvo asmens sveikatos priežiūros specialisto padaryta grubi praktikos klaida arba per kalendorinius metus padarytos dvi ar daugiau praktikos klaidų, sukėlusių ar galėjusių sukelti paciento sveikatos pablogėjimą ar net grėsmę jo gyvybei. Tokių atvejų iki šiol yra pasitaikę vos vienas kitas“, – tikino tarnybos direktorė.

A. Miltenis galimai atsidūrė dar kartą Klaipėdos viešbučio teritorijoje

Praėjusių metų lapkritį DELFI taip pat rašė, kad Klaipėdos viešbučio teritorijoje vieną savaitgalio naktį nutiko mįslingas incidentas, į kurį teko skubiai reaguoti policijos pareigūnams. DELFI šaltinių teigimu, ant „Amberton Klaipėda“ viešbučio stogo galimai atsidūrė A. Miltenis.

Policija patvirtino, kad Klaipėdos viešbutyje tą savaitgalį iš tiesų įvyko incidentas. DELFI žiniomis, įvykio centre galimai atsidūrė manekenės žūties istorijoje greta įtariamojo R. Piniko linksniuojamas ir su D. Didžiūnaityte paskutines jos gyvenimo dienas leidęs A. Miltenis.

Medikas neaiškiomis aplinkybėmis neva užlipo ant pastato stogo ir paskambino viešbučio administracijai, pas jį teko skubėti policijos pareigūnams. DELFI šaltinių teigimu, A. Milteniui prireikė medikų pagalbos, todėl jis galimai buvo išgabentas į vieną iš gydymosi įstaigų.

Aiškinantis aplinkybes, šis įvykis tapo panašus į detektyvą, mat tiek į įvykį reagavusi policija, tiek viešbučio atstovas DELFI pateikė gana skirtingas įvykių versijas.

Susisiekus su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstove spaudai, vyr. specialistė Andromeda Grauslienė patvirtino, kad minėtame viešbutyje buvo užfiksuotas įvykis, kurio metu pagalbos šaukėsi 30-ies metų vyras.

„Anot budėtojų, 3 val. 56 min. sulaukta skambučio iš pranešėjo, kuris teigė, kad yra ant pastato stogo ir negali nulipti. Vėliau, atvykus tarnyboms, 1988 metais gimęs vyras buvo rastas ant parkavimo aikštelės stogo. Jis teigė, kad buvo bičiulių kambaryje, kurio numerio neprisiminė, ir tvirtino, jog nušokti nenorėjo, tiesiog užsitrenkė (durys), todėl jis išsikvietė tarnybas“, – DELFI tuomet aiškino ji.

Nors vyro tapatybės atstovė neatskleidė, jos minima gimimo data vis tik sutampa su A. Miltenio.

Pasiteiravus, ar po įvykio, kurio metu buvo iškviesta policija, incidento veikėjas buvo paleistas ir toliau nuėjo pas draugus, o gal buvo išvežtas su pareigūnais ar medikų automobiliu, A. Grauslienė teigė to nežinanti: „Tokios informacijos neturiu“, – sakė atstovė spaudai.

Kaip teigė policijos atstovė, į įvykį skubėję pareigūnai vyrui nustatė vidutinį girtumo laipsnį. „Jam nustatyta 1,77 promilės“, – teigė ji. Pasiteiravus, ar tikrinant asmens blaivumą buvo atliktas ir narkotikų testas, vyr. specialistė patikino, kad įtarimų dėl galimo narkotikų vartojimo vyras nesukėlė, todėl toks testas atliktas nebuvo.

Pasak Klaipėdos viešbučio „Amberton“ generalinio direktoriaus Tado Matjošaičio, mįslingas įvykis nutiko ne minėtame viešbutyje, o gretimame name. Tiesa, abu šie pastatai turi bendrą teritoriją.

„Mūsų viešbutyje joks įvykis šį savaitgalį neįvyko, sumaišėte. Viskas vyko šalia viešbučio esančiame gyvenamajame name“, – DELFI teigė jis.

„Žinau, kas ten nutiko, galiu trumpai papasakoti. Kaip man pasakojo kolektyvas, policija gavo iškvietimą, kad kažkas nori nušokti nuo 20 aukšto. Atvažiavę pareigūnai ten nieko nerado, todėl išvažiavo. Netrukus ir vėl buvo gautas skambutis. Policija jį rado ant to gyvenamojo namo stogelio. Jis tikrai nebuvo mūsų viešbučio klientas. Žinoma, bijau pameluoti, gal jis ir lankėsi pas bičiulius, bet tikrai pas mus negyveno. Tiesa, taip pat nežinau, kas ten per bičiuliai galėtų būti. Kaip ir minėjau, veiksmas vyko ne viešbučio pastate“, – kartojo T. Matjošaitis.

Generalinis direktorius paaiškino, kad tuo pačiu adresu galima rasti kelis skirtingus pastatus, kurie yra sujungti.

Pasiteiravus, ar žmogus nuo kito šalia esančio pastato gali atsidurti ant viešbučio stogo, T. Matjošaitis to neneigė.

„Galima. Ten bendra teritorija. Labai norint, galima ten užlipti. Šitie du pastatai turi bendrą stogelį. Nepaisant to, pas mus visi įėjimai buvo užrakinti, todėl pro mus ant to stogo jis tikrai negalėjo patekti, nebent per tą gyvenamojo namo laiptinę, kuomet jis užlipo ant to stogelio. Kiek man yra žinoma, tas vyras buvo neblaivus“, – DELFI dėstė pašnekovas.

„Pas mus viešbutyje tokių ar panašių incidentų tikrai nebuvo. Kiek žinau, kai policija pirmą kartą atvažiavo, jie lipo ne ant viešbučio, o būtent ant to gyvenamojo namo stogo. O paskui, kaip suprantu, jie atvyko ir vėl prie to gyvenamojo namo, bet išgirdus jį šūkaujant, jie rado jį ant to bendro stogelio. Jis dar buvo labai piktas, kad policija greičiau neatvažiavo“, – pasakojo T. Matjošaitis.

Anot viešbučio generalinio direktoriaus, po plačiai visuomenėje aptarinėjamų tragiškų įvykių, viešbučio darbuotojams buvo sugriežtinti reikalavimai dėl saugumo.

„Mes ir patys apieškojome savo teritoriją, nes naktį gavau skambutį. Patikrinome visus tarnybinius išėjimus, tačiau visur viskas buvo užrakinta. Po tų visų nelaimingų įvykių dabar pas mus yra viskas griežtai tikrinama, saugoma, rakinama. Į viską žiūrime labai rimtai. Šįkart viskas vyko ne pas mus, gal policija sumaišė ir tas vyras linksminosi būtent tame gyvenamajame name? Nei darbuotojai man ką nors pasakojo, nei ką. Ramus buvo savaitgalis be jokių nukrypimų, neskaitant šio įvykio“, – teigė jis.

Pasiteiravus, ar minimas neblaivus vyras, kurį nuo stogo teko gelbėti policijos pareigūnams yra A. Miltenis, T. Matjošaitis nuo plačių komentarų susilaikė.

„Aš tikrai negaliu pasakyti, kas ten buvo. Aš to asmens paso nežiūrėjau“, – teigė jis.

Dar kartą pakartojus klausimą, generalinis direktorius atsakė kiek išsamiau.

„Nenorėčiau apie tai kalbėti. Manau, kad ir be manęs išsiaiškinsite, kas ten per žmogus buvo. Nenorėčiau ta tema išsiplėsti, nes savo akimis nemačiau. O kalbų visada būna visokių, todėl nesinori teigti, kai pats tikrai nežinau“, – kalbėjo T. Matjošaitis.

Pasiteiravus, ar minėtas asmuo po įvykio buvo paleistas, o gal jį išvežė tarnybos, pašnekovas tikslių faktų nežinojo.

„Tiksliai nepasakysiu. Aš tą vakarą įvykyje nebuvau, tačiau teko girdėti, kad jį išsivežė. Tiesa, negaliu sakyti to kaip fakto, tiesiog taip girdėjau“, – DELFI kalbėjo jis.

Buvo susisiekta ir su minėto viešbučio administracija, tačiau į DELFI skambutį atsiliepusi moteris nuo plačių komentarų susilaikė ir patikino, kad minėtas asmuo nebuvo viešbučio klientas.

DELFI ir tuomet bandė susisiekti su A. Milteniu, tačiau nesėkmingai – jo telefonas buvo išjungtas.

Prokuratūra: jis – liudytojas, jokie įtarimai jam nepareikšti

Kaip anksčiau DELFI teigė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ignė Rotautaitė-Pukenė, A. Miltenui kol kas nėra pareikšti jokie įtarimai.

„Jis byloje yra liudytojas ir jokie įtarimai jam nėra pareikšti. Šiandien tokia situacija, o kokia bus rytoj, poryt ar baigiantis ikiteisminiam tyrimui – sunku pasakyti. Laukia dar be galo daug ekspertizių ir jų išvadų. Įmanoma, kad nuo jų rezultatų situacija gali keistis, tačiau šiandien yra taip“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (857)