Socialiniame tinkle „Facebook“ savo darytas nuotraukas viešinantis V. Alesius dirbo ir muzikos apdovanojimuose M.A.M.A 2018. Skirtingai nuo kitų fotografų, jis paviešino net ir nuotraukas, kurias dažnas pavadintų „nepavykusiais kadrais“. Vienoje iš tokių nuotraukų buvo įamžinta dainininkė Erica Jennings, vilkinti dailią prekinio ženklo „Mas 924“ kurtą suknelę. Gilus vakarinio drabužio skeltukas šiek tiek varžė grupės „Skamp“ narės judesius, todėl renginio viešnia turėjo būti atsargi, kad netyčia neparodytų daugiau, nei tikėtasi. Nepaisant to, link raudonojo kilimo žingsniuojančią Ericą pastebėjęs Vincas įamžino akimirką, kurios metu suknelė apnuogino ne tik dainininkės kojas, bet ir parodė apatinius.

Tokią atvirą žinomos moters nuotrauką paviešinęs fotografas akimirksniu sulaukė kritikos ir neigiamų reakcijų. V. Alesių internautai pliekė ne tik dėl paties kadro ar fakto, kad tai sąmoningai atsidūrė socialinėje erdvėje, bet ir dėl to, jog Erica yra jo brolio Viliaus Alesiaus kolegė grupėje „Skamp“. Daug dėmesio sulaukusi nuotrauka netrukus buvo pašalinta.

DELFI gavo šią nuotrauką, tačiau jos viešinti negali dėl Lietuvoje galiojančių įstatymų.

Erica Jennings

Internete pradėjusią klajoti nuotrauką pastebėjo ir pati joje netikėtai atsidūrusi E. Jennings, tačiau nei dėl pačios fotografijos, nei dėl kilusio šurmulio ji per daug neišgyvena.

„Žinau apie tai. Aš, kaip ir daugelis kitų, buvau nustebinta, kad Vincas tuo pasidalino. Tiesą sakant, tą nuotrauką pamačiau tik po apdovanojimų, kai vienas draugas pasidalijo nuoroda į ją ir pasiūlė pasižiūrėti. Ir pasižiūrėjau. Buvau tikrai nustebinta, nes tai yra mano grupės nario brolis. Nepaisant to, aš nieko jam nesakiau ir nieko dėl to nedariau. Mačiau, kaip žmonės į tai reaguoja ir man to užteko. Atvirai kalbant, man nuostaba buvo ir dėl to, kaip į tai reagavau pati – man nebuvo labai svarbu. Netrukus pastebėjau, kad toji nuotrauka buvo ištrinta. Nežinau, gal kažkas paskambino, gal kažkas prašė ją pašalinti?“, – svarstė ji.

„Matyt, jau tikrai esu suaugusi ir į tai didelio dėmesio nekreipiau. Nežinau, kodėl taip buvo pasielgta ir koks viso to tikslas. Man yra mistika. Gal geriau reikėtų paskambinti pačiam Vincui ir to paklausti“, – DELFI siūlė dainininkė.

Pasiteiravus, ar po šios nuotraukos paviešinimo ir kilusių diskusijų jos autorius buvo susisiekęs su ja, Erica patikino, kad ne. “Ne, mes nekalbėjome. Nei prieš, nei po“, – sakė ji.

Grupės „Skamp“ vokalistę maloniai nustebino ir žmonių reakcija – dauguma internautų palaikė dainininkę bei ragino Vincą nuotrauką ištrinti.

„Aš buvau nustebinta, kad žmonės taip palaiko. Įprastai situacija komentaruose būna kitokia. Manau, kad labai svarbu, jog scenos ir kiti žinomi žmonės išmoktų neskaityti tų komentarų. Tai tikrai nepadės gyvenime. Juk niekada negali būti taip, kad visiems patiksi ir visi bus patenkinti. Svarbiausia, kad žmogui pačiam patiktų tai, ką jis daro, o tai, kad žmonės kritikuoja – tegul. Kiekvienas turi savo nuomonę. Juk jei imsi į širdį dėl kiekvieno komentaro ar įrašo apie tave – tu išprotėsi. Reikia nepamirši ir to, kad visa tai yra virtualus dalykas ir tai niekada neturės prasmės, jei į tai nereaguosi. Kitaip tariant, jei tu į tai nereaguosi, tai praras aktualumą“, – tikina pašnekovė.

Paklausus, kaip dėl šio įvykio reagavo jos kolega Vilius, kuris yra Vinco brolis, Erica sakė, kad jis nėra už tai atsakingas, todėl su juo šios temos neliečia.

DELFI dėl internete paviešintos atviros Ericos nuotraukos susisiekė ir su jos autoriumi Vincu Alesiumi. Fotografas tikino, kad visos pretenzijos turėtų būti skiriamos ne jam, o drabužį kūrusiems asmenims ir pačiai dainininkei, kuri sutiko tai vilkėti.

Vincas Alesius,gatves fotografas,nuotraukos

„Aš Ericą nufotografavau oficialiame renginyje ir nuotraukoje nemačiau nieko tragiško. Jei moteris tokiame renginyje apsirengia tokią suknelę, ji juk suvokia, kas gali atsitikti. Išėmiau fotografiją, nes girdėjau prašymą. O šiaip – kūnas gražus, todėl visos pretenzijos turėtų būti skirtos dizaineriui, kuris pagamino tokį drabužį ir, beje, moteriai, kuri jį sutiko apsirengti“, – sakė jis.

V. Alesius pasakojo, kad prašymo pašalinti nuotrauką sulaukė ne iš Ericos. DELFI pasiteiravus, ar po kilusių diskusijų jis nesigaili pasidalinęs tokia atvira dainininkės nuotrauka, fotografas ir toliau nematė savo kaltės.

„Ne, nesigailiu. Vienintelis, kuris galbūt galėtų gailėtis, tai žmogus, parekomendavęs jai apsivilkti šį rūbą“, – tikino pašnekovas.

„Pastaruoju metu matau, kad yra šiokių tokių niuansų tai su makiažo specialistais, tai su pačiais drabužių kūrėjais. Manau, kad žmonės, eidami į renginius, praranda budrumą, o paskui gailisi, jog nuotraukose, žiūrint iš šalies, atrodo visiškai kitaip, nei jiems buvo žadėta“, – pridūrė jis.

Fotografas sakė, kad šioje situacijoje, nors ir liko „kalčiausias“, jis įžvelgia tik teigiamas pasekmes, o prisitaikyti prie įprastų taisyklių – ne jam.

„Fotografams įdomios ne tik „atviručių“ tipo nuotraukos, bet kur kas labiau štai tokie niuansai, dėl kurių paskui ir kyla, sakyčiau, sveikos diskusijos. Pavyzdžiui, makiažo meistrė pasimokė. Galbūt ji visą gyvenimą ir būtų dariusi tą klaidingą makiažą, o dizaineris skolintų su per ilgu iškirpimu ar netinkamai parinktą suknelę“, – teigė V. Alesius.

Pasiteiravus, ar jo kolegoms neretai tenka taikstytis su ribota laisve, Vincas sako, kad už tai atsakingi ne fotografai, o jų vadovybė.

„Taikstosi galbūt ne jie, o leidinių fotoredaktoriai, kurie nededa tokių nuotraukų, nes galbūt jiems atrodo nepadoru ar netinkama. Būtų normalus bulvarinis leidinys, būtų tam rinka, tuomet ir likę fotografai nesidrovėtų gaudyti atitinkamų kadrų bei juos siūlyti toliau“, – įsitikinęs jis.

Pasiteiravus, ar jam smagu medžioti tokio tipo nuotraukas, Vincas sako, kad jam fotografijoje paprasčiausiai norisi daugiau realybės jausmo.

„Man ne smagu, bet norisi tiesiog įvairovės, kad atsispindėtų ne tik blizgi, bet ir galbūt ne iki galo sustyguota realybė“, – DELFI pasakoja fotografas.

Nors ir sulaukia nemažai kritikos, V. Alesius sako nesikišantis į po jo nuotraukomis kylančias diskusijas – jo tikslas ne tai.

„Dažniausiai nereaguoju niekaip ir į komentarus nesikišu, nes aš tikrovės nei gražinu, nei ją kitaip išdarkau. Telieka sulaukti tinkamo momento ir jį užfiksuoti“, – sako jis.

Raudonasis M.A.M.A apdovanojimų kilimas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (284)