"Aplink save subūriau kabinetą, kuris turi visus reikalingus įgūdžius ir yra orientuotas į ateitį", - sakė jis asamblėjai.

"Monakui teko laimė būti maža šalimi", - sakė jis, pabrėždamas "pagarbą laisvėms ir prigimtinėms teisėms", kurios yra 32 tūkst. gyventojų turinčios konstitucinės monarchijos pamatas.

Po ceremonijos, kurioje dalyvavo maždaug 100 žmonių, turėjo sekti oficialūs pietūs su garbingais asmenimis.

Mažytės kunigaikštystės, įsikūrusios tarp Prancūzijos Alpių ir Viduržemio jūros, sostą Albertas II paveldėjo balandžio mėnesį mirus jo tėvui, kunigaikščiui Rainier III.

Praėjus trims gedulo mėnesiams, liepą prasidėjo oficialios ceremonijos, skirtos jo įžengimui į sostą - Albertas II buvo prisaikdintas prieš savo valdinius ir gavo Romos Katalikų Bažnyčios palaiminimą.

Šis procesas pasibaigs šeštadienį, kai bus aukojamos šv.Mišios, kuriose dalyvaus garbingi svečiai iš užsienio. Tą pačią dieną bus švenčiama Monako nacionalinė šventė.

Albertui II bus pristatyta vėliava su jo herbu - dviem persipynusiomis raidėmis A, o karališkajai sargybai paskutinį kartą bus parodyta jo velionio tėvo vėliava.

55 metus soste praleidęs kunigaikštis Rainier III kalnuotą Rivjeros užkampį pavertė klestinčiu bankininkystės ir verslo centru, garsėjančiu savo lošimų namais ir Monte Karlo automobilių lenktynėmis. Dar daugiau žavesio Monakui suteikė jo tuoktuvės su kino žvaigžde Grace Kelly, įvykusios 1956 metais, tačiau 1982 metais G.Kelly tragiškai žuvo avarijoje.

Albertas II, kurio turtas vertinamas maždaug 2 mlrd. eurų (6,8 mlrd. litų), seniai laikomas vienu geidžiamiausių pasaulio viengungių, tačiau apie jo privatų gyvenimą žinoma labai mažai.

Kaip naujasis valdovas, Albertas II pažadėjo padėti Monakui įgauti svarbesnį vaidmenį tarptautinėse finansų rinkose, pritraukti daugiau modernių kompanijų ir paneigti kunigaikštystės įvaizdį kaip pinigų plovimo rojų.

Kadangi Albertas II nesukūrė šeimos ir neturi teisėtų palikuonių, 2002 metais teko keisti mažosios valstybės konstituciją. Dabar ji numato, kad jeigu princas nepaliks įpėdinio, šalį toliau valdys Grimaldi dinastijos moteriškoji linija. Prieš tai buvo numatyta, kad tokiu atveju Monako valdymą perimtų Prancūzija, kaip jau yra buvę anksčiau.

Šių metų liepą princas prisipažino, kad nuo jo viena buvusi stiuardesė iš Togo pagimdė nesantuokinį sūnų. Tai buvo pirmasis oficialus pareiškimas apie Alberto II ryšius su moterimis.

Dvejų metų Alexandrui Coste`ui Albertas II užtikrino saugią ateitį ir milijoninį palikimą, tačiau jis negalės paveldėti sosto, nes konstitucija reikalauja, kad Monako valdovai būtų gimę santuokoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją