„Šiomis dienomis Katalonijoje tikrai šilta (termometras rodė +19 laipsnių). Tiesa, vietiniams tai yra žiema, jie vaikšto apsirengę su pūkinėmis striukėmis, aprengti net ir šunys. O man, atvykusiai iš šaltos Lietuvos, čia yra tarsi amžinas pavasaris Kalėdų laikotarpiu“, – pripažįsta žinoma menininkė.

„Lauke dar galima pamatyti žydinčių rožių, ramunių ir įvairiaspalvių našlaičių! Taigi, jokios kalėdinės nuotaikos čia tikrai nėra ir ne todėl, kad saulė šviečia, bet katalonai dekoracijoms ir visokiai kitokiai šventinei atributikai dėmesio ir finansų skiria labai mažai! Aš jau nekalbu apie skonį ir grožio suvokimą apskritai. Gal dar Barselona šventiškiau atrodo, bet toliau nuo jos, tai liūdna visiška. Žinoma, „trankilų“ (isp. atsipalaidavusių) žmonių šalyje negali tikėtis Londono žvilgesio ir Niujorko spindesio, bet nors kiek, žmonės mielieji!“ – stebėjosi ji.

Danguolė taip pat pastebėjo ir nekuklias šventinių dekoracijų ar eglučių kainas.

„Eglutės čia labai brangios, maža metrinė be šaknų gali kainuoti apie 90 eurų, o didesnė su šaknimis ir visus 150. Gyvos gėlės vietiniams tikra prabanga, mažai kas leidžia puošti savo namus tikromis puokštėmis be jokios progos“, – tikina pašnekovė.

Anot jos, dekoracijos miestuose taip pat nepalieka jokio didelio įspūdžio.

„Miestai pastato kokios nors paprastos metalinės konstrukcijos instaliaciją-eglę ir jiems nerūpi jokia konkurencija, kaip Lietuvoje! Tikrai neaptarinėja, ar Panevėžio eglė gražesnė, ar Kybartų. Džiaugiasi savaip savo miestu ir didžiuojasi viskuo, kas priklauso tik jiems“, – pasakoja lietuvė.

Nepaisant to, Danguolė nuoširdžiai džiaugiasi lietuvių tradicija puošti ir puoštis.

„Aš didžiuojuosi išpuošta Lietuva, per atstumą, net labai didžiuojuosi! Kokios eglės... Tiesiog tarpmiestinės eglių karų kovos vyksta! O kokios emocijos verda, diskusijos!“ – džiaugsmo neslepia ji.

O štai ispanams, anot pašnekovės, švenčių metu svarbiausia ne aplinka, o gausus vaišių stalas.

„Katalonams svarbiausia, kad tik maisto ant stalo nepritrūktų! Tik šiuo laikotarpiu pilnos parduotuvės mantekadų desertų ir seniausių Europoje saldumynų – iš medaus, migdolų ir kiaušinių baltymų pagamintų turonų. Tai ispanų pasididžiavimas ir visų skanėstų karalius! O aš labai ilgiuosi lietuviškų, sniegu žvilgančių Kalėdų, labai. Gerai, kad Andora šalia, visada lekiame įkvėpti gaivaus žiemos oro ir pasimėgauti baltuma. Ir namai jau paskendo žaislų karalystėje... Ar mažas esi, ar senas, kas gali tų stebuklingų Kalėdų nemylėti?“ – šyptelėjo moteris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)