Porą pasitiko šintoistų dvasininkas baltais šilkiniais drabužiais; jungtuvių ceremonijoje dalyvavo maždaug 30 artimiausių giminaičių, tarp jų - imperatorius ir imperatorienė.

Reikšmingiausias per pusvalandį trukusią ceremoniją buvo sakės gėrimo ritualas.

Ištekėjusi už miesto projektuotojo Y.Kurodos, Sayako neteko savo titulo, imperatoriškųjų rūmų prabangą iškeitė į paprastą Tokijo butą, o oficialias princesės pareigas - į namų ruošą ir apsipirkimą.

"Noriu išmokti įvairių naujų dalykų ir laukiu naujojo gyvenimo kaip Kurodų šeimos narė, tuo pačiu metu brangindama širdyje tą gyvenimą, kurį gyvenau iki šiol su Jų Didenybėmis ir savo šeima", - po jungtuvių ceremonijos, per trumpą spaudos konferenciją, kurią tiesiogiai transliavo japonų televizijos, sakė Sayako.

Sayako gali būti paskutinė princesė, paliekanti karališkąją šeimą, - jeigu vyriausybė priims siūlomus įstatymų pakeitimus, moterys turės tokias pačias teises kaip ir vyrai paveldėti sostą ir po jungtuvių išsaugoti savo titulus.

Santūrioji princesė, kuri mėgsta stebėti paukščius ir šokti tradicinius japonų šokius, po savaitgalį įvykusios atsisveikinimo su tėvais ceremonijos rašė, kad palikdama rūmus jaučiasi "vieniša".

Sayako brolienei, princesei Masako, įvyko atvirkščiai - ji iš paprastos pilietės tapo princese, tačiau ši patirtis buvo tokia sunki, kad ji metus laiko negalėjo vykdyti oficialių pareigų ir į visuomenės dėmesio centrą grįžo tik pastaraisiais mėnesiais.

Besišypsanti 41 metų Masako taip pat dalyvavo vestuvių ceremonijoje, vilkėdama blyškios spalvos ilga suknele su aukšta apykakle ir pasipuošusi deimantais.

Vienas laikraštis pranešė, kad per pokalbį su savo freilina Sayako patyrė savotišką kultūrinį šoką.

"Tikrai sunku valyti tokius dalykus kaip unitazai ar biurai, kai tik persikeli į naują vietą", - laikraštis "Asahi Shimbun" citavo princesės freiliną.

"Ką, reikės valyti?", - nustebo Sayako.

Tačiau rimtas, akinius nešiojantis Sayako jaunikis teigė, kad yra pasiryžęs padėti savo žmonai prisitaikyti prie naujo gyvenimo būdo.

Nors yra kilęs iš kadaise Japonijoje gyvavusios aristokratijos, Y.Kuroda su savo motina našle gyvena kukliame bute.

Tačiau jaunavedžiai gyvens nuomojame bute netoli imperatoriškųjų rūmų, o vėliau persikels į naują būstą, kuris bus baigtas įrengti kitais metais, praneša žiniasklaida.

Per vestuves buvo mažai fanfarų, kurios paprastai lydi Europos karališkųjų šeimos narių tuoktuves, ar visuomenės jaudulio, kurį sukėlė abiejų Sayako brolių vedybos.

Tačiau keli šimtai žmonių, kai kurie iš jų mojuodami Japonijos vėliavomis, vis tiek susirinko prie imperatoriškųjų rūmų ir iš jų išvykstančiai Sayako linkėjo sėkmės.

"Tai yra žmonės, gyvenantys kitokiame pasaulyje nei mes. Mes juos gerbiame, tačiau mums nereikia šaukti "Tegyvuoja imperatorius", - sakė 33 metų Tetsuya Shinji, atėjusi pažiūrėti, kaip Sayako išvyksta iš rūmų.

"Ji yra panašaus amžiaus kaip mes, todėl pamanėme, kad ateisime pasidžiaugti jos vestuvėmis", - teigė ji.

Princesė, neformaliai vadinama Nori, per priėmimą, įvykusį vėliau antradienį, vilkėjo savo motinos, 71 metų imperatorės Michiko kimono, nurodė žiniasklaida.

Sayako buvo praminta "Maža nesėkmė - nieko baisaus" - šiuos žodžius ji ištarė sunkiu metu guosdama imperatorę.

Prancūziškame vestuvių valgiaraštyje buvo omarai su ikrais ir pagrindinis patiekalas iš ėrienos. Vaišių metu pora nusprendė sėdėti kartu su savo svečiais, o ne atskirai, ant aukštesnės platformos, kaip priimta per tradicines japonų vestuves, pažymėjo žiniasklaida.

Be Sayako tėvų, tarp maždaug 130 svečių buvo ir jos vyresnieji broliai su žmonomis - sosto įpėdinis, princas Naruhito ir princas Akishino.

Jaunavedžiai su medaus mėnesiu susijusių planų neatskleidžia, tačiau kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad pora, pradėjusi naują gyvenimą, ketina aplankyti tokius vietinius paminklus kaip Isės šventykla Vidurio Japonijoje.

Ši mažiausiai 1 600 metų senumo šventykla skirta vyriausiajai šintoistų deivei Amaterasu, kuri davė pradžią Japonijos imperatoriams.

Po vestuvių porai gyvenimą palengvins 152,5 mln. jenų (3,8 mln. litų) išmoka, kurią Sayako skyrė valstybė.

Prieš tuoktuves Sayako mokėsi vairuoti, veikiausiai mėgindama prisiderinti prie Y.Kurodos aistros automobiliams, ir lavino savo kulinarinius įgūdžius.

Sayako jau atsisakė savo tyrinėtojos darbo viename ornitologijos centre Čiboje netoli Tokijo, kad turėtų daugiau laiko prisitaikyti prie jai neįprastų nuomų ruošos darbų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją