Skaudi asmeninė patirtis

Karina daugeliui gali būti žinoma ne tik kaip Lietuvos bokso čempionė, bet ir kaip žodžio kišenėje neieškanti moteris. Rodos, dar visai neseniai sportininkė metė iššūkį skandalingajam atlikėjui Egidijui Dragūnui, kuris pramogų pasaulyje sukėlė ažiotažą, skirdamas necenzūrinę žinutę tituluotai gražuolei bei modeliui Simonai Burbaitei, sportavusiai bokso treniruotėje. Tąkart K. Kazarian viešai pareiškė, kad nepalaiko smurto kurstymo prieš moteris ir sakė, kad mielai susikautų ringe su grupės „Sel“ lyderiu.

Tiesa, tai ne vienintelė skandalinga istorija, į kurią buvo įsivėlusi žinoma boksininkė. Moters vardas ir pavardė buvo linksniuojami šalia konflikto automobilių aikštelėje, kuomet neįgaliojo vietoje savo transporto priemonę palikusi Karina buvo sudrausminta praeivio vyro. Netrukus dviejų žmonių barnis, kuriuose, kaip teigta, buvo naudojami ir kumščiai, persikėlė į teismą.

Karina Kazarian

Anot Karinos, visi šie skandalingi įvykiai, kurie buvo aprašyti ir žiniasklaidoje, tapo nemaloniu šleifu, o „Dydžio revoliucija“ galėjo buvo proga pakeisti savo įvaizdį į labiau teigiamą pusę.

„Į „Dydžio revoliuciją“ aš ėjau dėl to, kad po tų visų gyvenimo įvykių, po tų straipsnių iš teismų, kai iš žmonių sulaukiau komentarų, kad esu negraži ir stora, norėjau parodyti, kad man iš tikrųjų jų nuomonė nerūpi. Esu sunkiasvorė boksininkė, nesveriu 50 kilogramų, sveriu 75 ir daugiau, todėl negaliu atrodyti kaip manekenė. Tai tiesiog neįmanoma. Mano visai kitokia svorio kategorija. Nepaisant to, žmogus, turintis šiek tiek lašinukų, nebūtinai yra nutukęs ar tinginys. Aš prabėgu po 10 kilometrų, prasiboksuoju po 2 valandas treniruotėje ir galiu pasakyti, ne visos lieknos merginos turi tiek jėgos, kiek aš. Dažnai pas tokias merginas jėgų išvis nėra“, – tikina pašnekovė.

Karina puikiai atsimena, kai mokyklos laikais ji padėdavo savo kur kas lieknesnei draugei atsiskaityti kūno kultūros pamokose.

„Mano viena gera draugė sveria apie 50 kilogramų, ji turi tobulą presą, tačiau mokykloje, fizinio lavinimo pamokose, aš visada už ją darydavau atsispaudimus. Ji visiškai nesportavo, bet iki šiol atrodo kaip fitneso modelis. Tai yra tiesiog genetika. Man taip nepasisekė. Mano šeimoje visi buvo linkę į nutukimą. Bet ačiū Dievui ir mano mamai, kuri visą gyvenimą sveikai maitinosi ir save prižiūrėjo, aš užaugau labai stipri. Neturiu jokių problemų su sveikata. Ta estetinė išvaizda yra paremta vartotojiška visuomene tam, kad žmogus pirktų kosmetiką, darytųsi plastines operacijas ir t.t. Atrodo, kad norima sukelti kuo daugiau kompleksų moterims, kad iš jų pasiimti kuo daugiau pinigų“, – pasakoja ji.

Nepaisant to, boksininkė pripažįsta, kad buvo laikas, kuomet ji dėl savo išvaizdos labai graužėsi.

„Mano mama nuolat laidė replikas. Ji sveria 62 kilogramus ir atrodo gražiau už mane, jei vertintume pagal visuomenės standartus. Mama visą gyvenimą man darė spaudimą dėl svorio. Tikiu, kad visi mano kompleksai išsivystė dėl motinos. Ji mane kritikavo. Išeidavau į gatvę – vaikinai man žeria komplimentus, o namie – mamos kritika. Sakydavo, kad esu stora, jog man reikia numesti svorio. Bėgant laikui mamai pasakiau, kad esu laiminga tokia, kokia esu. Nepaisant to, esu dėkinga mamai už suformuotą sveiką mitybą. Ji mane išmokė nevalgyti traškučių, greito maisto ir dažniau rinktis daržoves, vaisius, ant garų virtą maistą. Aš iki šiol sveikai maitinuosi, tačiau valgau nemažai“, – pasakoja pašnekovė.

Sveikų mitybos principų vieniša mama moko ir savo sūnelį.

„Mano vaikas kuo puikiausiai valgo brokolius ir yra labai sveikas. Jam yra 4 metai ir jis nežino, ką reiškia traškučiai, šokoladas ir saldainiai. Visa tai yra nereikalinga vaiko organizmui. Būtent dėl to, kad jų nevalgome, nei aš, nei mano vaikas neturime sveikatos problemų. Gydytojai stebisi ir sako, kad tokio sveiko vaiko jie nėra matę“, – didžiuojasi Karina.

Sportininkė tiki, kad žmogaus grožis slypi ne tik išorėje, bet ir viduje, todėl apvalesnės moterys nebūtinai gaus mažiau vyrų dėmesio.

„Jaučiu vyrų žvilgsnius, sulaukiu daug komplimentų dėl savo apvalaus užpakaliuko ir kūno formų. Tikrai nesiskundžiu dėmesiu. Manau, kad svarbiausia yra žmogaus pasitikėjimas savimi, charizma, nusiteikimas ir požiūris į gyvenimą. Vyrai mato, kad esu sportuojanti, veikli, todėl tampu įdomi. Vyrams tikrai nerūpi vien tik gražus kūnas. Kiekvienas žmogus ieško asmenybės. Vidinė energija yra labai svarbi, išvaizda yra gerokai pervertinama. Laikui bėgant ateina supratimas, kad reikia save priimti tokią, kokia esi ir tuomet tave taip pat mylės aplinkiniai“, – mano K. Kazarian.

Provokuojančiai fotosesijai – „ne“ iš anksto

Bene daugiausiai dėmesio televizinis projektas „Dydžio revoliucija“ sulaukė tada, kai organizatoriai išplatino nuotraukas iš fotosesijos, vykusios Vilniaus centre. Joje šou dalyvės fotografui pozavo vilkėdamos tik maudymosi kostiumėlius, o jų kūnus puošė ne kartą gyvenime girdėtos ir žeidžiančios frazės.

„Fotosesija atrodė gana vulgariai, neskoningai. Šitaip išsipuošusias merginas paleisti į miesto centrą – tikrai abejotinas sprendimas. Galbūt visa tai būtų buvę estetiškiau, jei merginos būtų buvusios fotografuojamos prie ežero, upės, gamtoje? Tikiu, kad taip būtų buvę gražiau, o dabar rezultatas buvo vulgarus. Džiaugiuosi, kad atsisakiau, dar prieš patenkant į šią atranką“, – sakė Karina.

Karina Kazarian

Kaip pasakojo sportininkė, atrankos metu viena iš šou organizatorių jai užsiminė apie šią užduotį.

„Man buvo užduotas klausimas, ar aš išdrįsčiau gatvėje nusirengti iki maudymosi kostiumėlio, jei man ant krūtinės būtų užrašyta „karvė“, ar užtektų drąsos? Aš truputėlį pagalvojau, dar nežinojau, kad jie taip ir darys, atsakiau, jog aš taip negalėčiau. Kadangi atsakiau neigiamai, manau, kad dėl to ir manęs nepaėmė. Galbūt visų dalyvių buvo patyliukais paklausta to paties, norint apsidrausti, kad tikrai būtų tų, kurios fotografuotųsi“, – spėliojo ji.

Pasiteiravus, ar „ne“ Karina šiai fotosesijai būtų sakiusi net jei ji ir būtų patekusi į šou, boksininkė tvirtina, kad tai tikrai nebūtų pakeitę jos nuomonės.

„Keista, kad moteris norėjo parodyti būtent taip. Juk į „Dydžio revoliuciją“ jos atėjo parodyti savo moterišką kūną iš gražios pusės, o dabar joms ant krūtinės ir kitų kūno dalių buvo parašyta „karvė“ ir kiti panašūs žodžiai. Suprantu, kad tai buvo pasipriešinimas tiems užrašams, bet buvo pasirinkta netinkama išraiška. Nereikia būti genijumi, kad suprastum, ką organizatoriai šia fotosesija norėjo pasiekti. Jau iš anksto buvo žinoma, kokia bus žmonių reakcija“, – teigė pašnekovė.

Jaučiasi įžeista šou komisijos

„Man keista, kad visur, kur tik pažvelgsi, žmonės nori tave pažeminti. Nesuprantu. Galbūt žmones kamuoja pavydas ar pyktis? Tą lietuvišką bruožą pamačiau ir šou atrankoje. Tikrai nesitikėjau ten sulaukti negatyvo, juo labiau iš projekto komisijos. Maniau, kad jie į moterišką kūną žiūrės visai kitaip, tačiau jų akyse mačiau tik pasityčiojimą ir pasibjaurėjimą. Kam tada ruošti tokį projektą, kur skatinamas pasityčiojimas iš moterų? Neturiu žodžių“, – DELFI sakė sportininkė.

Karina, kuri į šį šou bandė patekti, tikėdamasi, kad „Dydžio revoliucija“ iš tiesų prisidės prie visuomenės požiūrio keitimo į apvalesnes moteris, nusivylė, kaip ji pasakoja, melaginga projekto žinute.

„Kai ateini į tokią atranką, nori matyti profesionalus. Susidarė įspūdis, kad komisija buvo atrinkta skubotai. Jie smerkia žmogų, pavyzdžiui, dėl jo per sportiškų rankų, kai jis ateina į pilnesnio sudėjimo moterų šou. Kodėl atėjusi į tą „Dydžio revoliuciją“ ir vėl turėjau girdėti, kad esu stora, nemoteriška? Tai truputėlį žeidžia. Labai nusivyliau. Galvojau, kad tai bus proveržis, jog žmonės į tai pradės žiūrėti kitaip, bet ne – buvo daromas šou, norint pasijuokti iš moterų, jų pilnesnio kūno“, – įsitikinusi boksininkė.

K. Kazarian DELFI pasakojo, kad atrankos metu ji sulaukė ne vieno ją įžeidusio komentaro iš šou komisijos, tačiau labiausiai ją užgavo dizainerio Roberto Kalinkino žodžiai.

„Projektas „Dydžio revoliucija“ skambėjo kaip tikra revoliucija. Man atrodė, kad čia moterys gali ateiti ir pasakyti: „Aš esu kitokia ir aš vis tiek esu graži“, tačiau, atėjus į atranką, manęs Robertas Kalinkinas paklausė, kam aš išvis atėjau į šį šou, sakė, kad mano platūs pečiai, per sportiškos rankos. Komisijai užkliuvo net mano kreivas kojos pirštas. Aš tiesiog užsidėjau aukštakulnius, kuriuos dėvėjau iki gimdymo, matyt, po gimdymo mano pėda kažkiek padidėjo ir tas pirštelis keistai atrodė. Tačiau moterys toje atrankoje su aukštakulniais praleido visą dieną, kojos ištino visoms, įsivaizduokite, ką reiškia su jais pavaikščioti 9 valandas. O jiems užkliuvo tas pirštas. Visa ši kritika mane nustebino. Žinau, kad mano kūnas ne kaip manekenės, bet jie ir padarė konkursą, skirtą nestandartinio dydžio moterims. Kaip galima pasakyti žmogui, kad jo neims, nes pas jį – per platūs pečiai, per raumeningas kūnas ar netinkama eisena?“ – stebėjosi ji.

„Mane tas dizaineris stebina. Neįsivaizduoju, kaip tas R. Kalinkinas išvis galėjo patekti į tą laidą, kai jo paties požiūris yra skirtas manekenėms. Jo žvilgsnyje mačiau pasiputimą. Kai moterys ėjo podiumu, jis žiūrėjo į jų kūnus kritiškai, net su pasišlykštėjimu. Ką jis ten veikia, jei visa tai jį taip erzina, jei jam tai yra nepriimtina? Yra juk tų dizainerių, sakančių, kad mada yra skirta visiems. O dabar vaizdas toks, kad šis dizaineris, išvydęs moters celiulitą, šaukiasi Dievo. Tokia ta ir revoliucija“, – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Erika Vitulskienė, Robertas Kalinkinas, Laura Paukštė, Naglis Bierancas

Tiesa, anot sportininkės, nemalonių žodžių atrankoje sulaukusi Karina su komisija nekonfliktavo ir spėjo pasakyti tai, ką norėjo.

„Žinote, ką pasakiau tam R. Kalinkinui? Tai, kad man nesvarbu, ar aš pateksiu, ar ne į tą projektą, todėl, kad aš savo tikslą jau pasiekiau. Atėjau ten ir parodžiau, kad man mano kūnas yra gražus, stiprus, sportiškas, tvirtas, pasitikiu savimi ir myliu save tokią, kokia esu. Norėjau, kad žmonės suprastų, kad ne vien manekenės gali jaustis patenkintos savimi“, – tvirtino boksininkė.

Karina save laiko didesnių dydžių, pavyzdžiui, 10 ar 12, dėvinčia moterimi, todėl ji jautėsi atėjusi ten, kur jai ir vieta – į šou, kuris skirtas apvalesnėms damoms.

„Atėjau į „Dydžio revoliuciją“ parodyti save, o man buvo pasakyta, kad esu per grubi, nemoteriška, jog turi daugiau šypsotis. Žinote, ką dar jie man pasakė? Tai, kad mano žvilgsnis – per daug žudantis. Jie teigė, kad manęs į šį projektą negali paimti dėl to, jog jie manęs bijo. Taip man buvo pasakyta“, – DELFI pasakojo bokso čempionė.

„Pastebėjau, kokias merginas jie atrinko. Visos jos buvo tos, kurios nepasitiki savimi, yra baikščios, neturi nuomonės. Matyt, jie bijojo, kad jei mane paims į laidą, galiu su kažkuo konfliktuoti, pasipriešinti, nors iš tikrųjų esu visiškai nekonfliktiškas žmogus. Galbūt savo kritika jie bandė mane išmušti iš kantrybės, kad kažką galbūt pasakyčiau jiems atgal, bet esu išauklėta. Mačiau, kad mane provokuoja, o aš tiesiog paklausiau, kad gal jie nori apsikeisti vietomis? Iš šono labai lengva kritikuoti“, – kalbėjo ji.

Karina tiki, kad TV projekto komisija jau iš anksto buvo nusistačiusi prieš ją.

„Atrodo, kad visą laiką į mane žiūrėjo kreivai. Kai jau ėjau podiumu, nebenorėjau ten būti. O dar kai gale mane pradėjo kalbinti R. Kalinkinas, supratau, kad išvis nebenoriu ten patekti. Nenorėjau lįsti į pasturgalį. O jie, atrodo, ieškojo būtent tokių merginų. Tų, kurios nertųsi iš kailio, kad ten patektų. Merginoms, suvažiavusioms iš visų Lietuvos kaimų, papulti į televiziją, ko gero, yra didžiausias pasiekimas gyvenime. O man tai nebuvo svarbu. Svarbiausia, kad sau, savo draugams, šeimai įrodžiau, jog esu stiprus žmogus“, – teigė pašnekovė.

K. Kazarian kritikos negaili ne tik komisijos nariams, bet ir šou atrankos organizatoriams, kurie, anot jos, neapgalvojo svarbių smulkmenų.

„Atranka leido suprasti, kad visa tai yra pigi parodija. Ten nebuvo organizuotumo. Merginos buvo išvestos 2 valandoms prie Neries ant saulės be vandens ir laukė, kol ponia Vitulskienė teisingai ištarė tris žodžius iš penkiolikto karto. Šis žmogus veda laidą. Negi sunku išmokti tuos kelis žodžius? Stovėjome ant saulės ir galvojau, kada gi ta kankynė baigsis. Manau, kad organizatoriai tikrai nebūtų daug išleidę, jei merginoms paprasčiausiai būtų parūpinę vandens. Visos dalyvės atgal į viešbutį ėjo vos negriūdamos. Pasigedau paprasčiausiai žmogiško požiūrio. Atrodo, kad buvo suvaryta didžiulė banda dramblių, iš kurių bandoma pasityčioti. Maniau, kad tai iš tiesų bus revoliucija, bet ši laida nuvylė, nes joje tik norima pasijuokti iš apkūnių moterų“, – teigė atrankos dalyvė.

R. Kalinkinas: su kuo norime, su tuo ir dirbame

DELFI susisiekė su dizaineriu R. Kalinkinu, kuris yra vienas iš „Dydžio revoliucijos“ šou komisijos narių. Supažindinus jį su K. Kazarian nuoskaudomis, vyras pripažino, kad jam yra gana sunku prisiminti kiekvieną atrankos dalyvę, nepatekusią į šou.

„Visas šis projektas yra vienas didelis konfliktas. Bijau pasakyti, kiek žmonių nepateko į šou. Tų merginų buvo dešimtys. Buvo merginų, kurios nesuprato mūsų kritikos. Galbūt ji ir yra viena iš jų? Sunku komentuoti, nes tų merginų iš tiesų buvo labai daug“, – kalbėjo dizaineris.

R. Kalinkinas pabrėžė, kad komisija dalyves rinkosi pagal nustatytus šou kriterijus.

Robertas Kalinkinas

„Šiame projekte yra tam tikri kriterijai, kuriais vadovavomės ir pagal juos rinkomės dalyves. Iš esmės tai yra šou pobūdžio laida ir mes neprivalome aiškintis, kodėl vienas ar kitas žmogus mums nepatiko ir netiko. Matyt, tuo metu žmogus kažkuriuo aspektu pasirodė netinkamas. O asmenines nuoskaudas aš puikiai suprantu, tegul žmonės išsireiškia, piktinasi, gal tai padės tobulėti? Mes, komisija, vadovaujamės paprastais kriterijais – su kuo norime dirbti, su tuo ir dirbame“, – DELFI pasakojo jis.

Dar visai neseniai dizaineris taip pat pasisakė apie skandalą sukėlusią fotosesiją Vilniaus miesto centre.

„Jei vietoje tų apkūnių merginų gatvėje būtų pozavusios lieknos manekenės, tokių kalbų – ar tai skanu, ar neskanu, estetiška ar ne – net nebūtų kilę. Juk kiek yra mados fotografijų, kur meniškai apnuoginti ar net visiškai nuogi modeliai pozuoja judriose Niujorko gatvėse, tūkstančio turistų akivaizdoje prie Eifelio bokšto ir tai nėra laikoma amoralu. Tiesiog mes esame įpratę, jei tokioje fotosesijoje yra 34 dydį dėvinti mergina – tai jau yra mada, jei tą patį analogišką dalyką daro 42 ar 44 dydžio modelis – tai jau problema“, – įsitikinęs vienas iš „Dydžio revoliucijos“ komisijos narių.

„Dažnai girdime tokį pasakymą „reikia rodyti, ką turi“, bet tuomet iš šio skandalo galime suprasti, kad rodyti reikia tik didelę krūtinę ir plonas kojas? Negali rodyti stambesnių šlaunų? Šia fotosesija merginos norėjo atkreipti dėmesį į socialines problemas ir kaip kitaip tą padaryti, jei nebandant pažinti pilkosios masės?“ – retoriškai klausė pats ne vienu skandalingu meniniu sprendimu išgarsėjęs dizaineris R. Kalinkinas.

„Dydžio revoliucija“ – plius dydžio modelių konkursas

Pasiteiravus apie televizijos šou dalyvių fotosesijos sukeltas diskusijas, projektą rengiančios kompanijos prodiuseriai Dominykas Kubilius ir Laura Paukštė išplatino pranešimą su savo atsaku, kuriame teigiama, kad atvira fotosesija buvo viena pirmųjų jų užduočių.

„Ši užduotis – atvira fotosesija miesto centre – yra viena pirmųjų, kurią dalyvės turi atlikti ateidamos į modelių konkursą ir yra griežtai privaloma pagal formatą „Curvy supermodel“, kurio pagrindu LNK ir kuria „Dydžio (r)evoliuciją“. Taip vyko ir Ukrainoje, ir Lenkijoje, ir Olandijoje, ir Vokietijoje, ir kitose šalyse, kuriose buvo ar bus įgyvendintas šis pasisekimo sulaukęs Izraelio kompanijos „Armoza“ formatas.

Prodiuseriai

Bendradarbiaujant su psichologais išgryninta užduotis dalyvėms ne tik leidžia atsisveikinti su savo kompleksais, atsikratyti praeities įžeidinėjimų, bet ir padeda suprasti, ar merginos iš tiesų pasiryžusios modelio darbui.

„Dydžio (r)evoliucija“ yra plius dydžio modelių konkursas, o modelio darbas nėra paprastas: manekenėms reikia išmokti dirbti bet kokiomis aplinkybėmis, vilkėti atviriausiais drabužiais, net jei jie nepatinka, pozuoti pačiomis įvairiausiomis klimato sąlygomis“, – teigė prodiuseriai.

Jie pabrėžė, kad šio projekto tikslas yra išrinkti profesionalų plius dydžio modelį, kuris taptų drabužių įmonės veidu ir papuoštų žurnalo viršelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)