Greitai bus metai, kuomet iš Klaipėdos viešbučio balkono, esančio 14-ame aukšte, iškrito D. Didžiūnaitytė. Anot modelio artimųjų, kol kas tyrimas vystosi labai lėtai.

„Tyrimas vyksta vangiai ir lėtai. Nors Generalinė prokuratūra sako, kad tyrimas vyksta greitai, taip, kaip ir turi vykti – pagal prokuroro numatytą veiksmų planą“, – laidoje „KK2 Penktadienis“ kalbėjo manekenės dėdė Arūnas Pakulevičius.

Anot D. Didžiūnaitytės giminaičio, abejingumą iš teisėsaugos šeima juto jau nuo pradžių.

„Pirma savaitė iškart po įvykio beveik niekas nebuvo daroma. Joks tyrimas nevyko, tai buvo traktuojama kaip tiesiog nelaimingas atsitikimas. Ir tuo viskas buvo pasakyta. Niekas nieko netyrė tol, kol nepradėjo dirbti mūsų advokatas“, – įsitikinęs Arūnas.

Iš pažiūros vangus ir ilgas tyrimas, anot LNK laidoje dalyvavusio advokato Valdemaro Bužinsko, yra gana įprasta praktika Lietuvoje.

„Tyrimo laikotarpis manęs nestebina. Šiandien dveji ar treji metai ikiteisminiams tyrimams yra gana normalu. Ar tai žmogiška prasme yra normalu? Sunku pasakyti. Be jokios abejonės, kad aukų artimieji teisingumo siekia maksimaliai greito. Tiesa, norėčiau nuraminti, kad greitas tyrimas ne visada yra objektyvus ir efektyvus. Dėl to, mano nuomone, tyrimas turėtų būti lėtesnis, bet išsamesnis“, – sakė jis.

Laidoje pasiteirauta, ar A. Pakulevičius kartu su šeima jaučia pyktį dėl to, kad įtariamasis prodiuseris Ričardas Pinikas yra vis dar laisvėje.

„Nepikta. Tai – pavojinga. Jis pavojingas kitiems žmonėms. Žinoma, kol žmogus nenuteistas, jis yra nekaltas, bet jeigu žmogui yra keliami įtarimai dėl nužudymo, išžaginimo, narkotikų platinimo... Toks žmogus juk neturėtų vaikščioti laisvėje, nes pavojus kyla kitiems žmonėms, kitoms merginoms“, – įsitikinęs Dovilės dėdė.

Arūnas tiki, kad jo dukterėčios mirtis nėra joks nelaimingas atsitikimas, o žiaurus nusikaltimas: „Aš manau, kad tai nužudymas“, – sakė jis.

Laidoje „KK2 Penktadienis“ dalyvavęs advokatas paaiškino, kodėl nereikėtų šios rezonansinės bylos lyginti su kitomis tragiškomis istorijomis.

„Lyginti šią bylą su kitomis yra gana sudėtinga, problemiška ir aš to tikrai nesiimsiu, nesiūlyčiau ir kitiems to daryti. Kiekviena byla yra unikali, turi tam tikras aplinkybes, kurios nėra atskleidžiamos, kol nėra baigiamas ikiteisminis tyrimas. Klausti, kodėl vienas žmogus nužudymo byloje vaikšto laisvėje, o kitas – ne, nežinant tų aplinkybių, vėlgi – neatsakinga. Aš apskritai nesu spaudimo šalininkas ikiteisminio tyrimo metu, kuomet suėmimas naudojamas kaip spaudimo priemonė. Juk jei žmogus bus pripažintas kaltu, jis bausmę atliks. O jei kalbame apie žmogžudystę, jam neišvengiamai bus skirta bausmė, susijusi su laisvės atėmimu“, – teigė V. Bužinskas.

Paklaustas, ar jam pačiam yra tekę susidurti su pareigūnų abejingumu, korupcija, advokatas nusišypsojo.

„Be abejo teko. Manau, kad kiekvienam aktyviai praktikuojančiam kolegai su tuo teko susidurti“, – pasakojo jis.

Pasiteiravus, ar viešumas tokiose bylose padeda, V. Bužinskas tikino, kad tikrai taip.

„Be jokios abejonės. Žiniasklaidos teigiamas bruožas – laiku pastebėti ir reaguoti, tačiau ir neduoti užsimiršti“, – sakė jis.

„Jeigu ne viešumas, ne žiniasklaidos pagalba, byla jau būtų pasibaigusi. Tai būtų tiesiog nelaimingas atsitikimas, kaip ir buvo nuspręsta pačioje pradžioje. Iškrito iš balkono ir viskas“, – antrino mirusios manekenės dėdė.

Giminaitis papasakojo, kas po dizainerio Juozo Statkevičiaus šou vyko Dovilės bute, o po to ir Klaipėdos viešbutyje, kur ir nutiko tragiška nelaimė.

„R. Pinikas į Dovilės butą atsinešė narkotikų. Į namus Dovilė grįžo ne viena, o su drauge. Tai turėjo būti eilinis pasisėdėjimas. Nieko ten daug nebuvo. Buvo vartojamas vynas, buvo trys taurės. Kaip mes sužinojome iš draugės parodymų, Dovilei buvo įlašinta „oksiko“. O tada su žmogumi praktiškai gali daryti, ką nori“, – teigė A. Pakulevičius.

Laidoje taip pat dalyvavo modelis Gabrielė Matelytė, kuriai teko asmeniškai pažinti Dovilę ir taip pat nukentėti nuo žmonių, norėjusių ja pasinaudoti.

„Mes susipažinome vienos fotosesijos metu. Fotosesija truko maždaug šešias valandas per ilgai, o aš esu iš mažo miestelio, todėl mano laikas Vilniuje yra labai ribotas. 20 val. buvo mano paskutinis autobusas, o fotosesija baigėsi apie vidurnaktį. Dovilė labai geranoriškai mane pakvietė pernakvoti pas ją“, – pamena pašnekovė.

„Ji buvo naivi ir patikli. Netgi per daug naivi ir tikinti, kad visi žmonės yra geri. Tačiau apie Dovilę galiu pasakyti tik gražiausius atsiminimus. Tai buvo tas žmogus, kuriam visada gali paskambinti net ir vidury nakties, išsipasakoti, paverkti, paprašyti pagalbos, pakalbėti apie viską, pasėdėti kartu prie vyno taurės ir galų gale pasijuokti iš gyvenimo problemų“, – laidoje dėstė artimai Dovilę pažinojęs modelis.

Apie manekenės mirtį jos bičiulė G. Matelytė sužinojo netikėtai socialiniame tinkle.

„Labai gerai pamenu tą vakarą. Viena fotografė ieškojo skandinaviškų bruožų modelio, aš niekada nieko nežymiu socialiniuose tinkluose, bet tą kartą pamaniau, kad tai taps mažas priminimas Dovilei, jog aš vis dar apie ją galvoju. O fotografė man atrašė, kad Dovilės nebėra. Tuo metu pagalvojau, kad ji tyčiojasi, kad to negali būti. Kai pasakė, kad iškrito, apėmė siaubas, net nenoriu to atsiminti“, – pasakojo mergina.

Tyrimas parodė, kad Dovilės kūne buvo rasti dviejų rūšių narkotikai – GHB (Gama-hydroksibutiratas) ir kokainas. Dovilės dėdė su šeima net neabejoja, kad šiais preparatais jų giminaitė buvo svaiginama gana ilgą laiką.

Arūnas Pakulevičius

A. Pakulevičiaus teigimu, „oksiko“ poveikis yra labai pavojingas – vos per kelias dienas prie jo galima labai stipriai priprasti. „O tada su žmogumi ilgą laiką gali daryti, ką nori“, – tvirtina jis.

Anot laidoje kalbėjusio V. Bužinsko, visos istorijos, kuriose figūruoja narkotikai, dažnai pasibaigia tragiškai.

„Dauguma bylų, kurios yra susijusios su narkotikų vartojimu, vienaip ar kitaip baigiasi tragiškai. Nutinka mirties atvejis arba padaromi kiti sunkūs nusikaltimai – gerai visa tai niekada nesibaigia“, – teigė advokatas.

Lietuva – puiki terpė „oksiko“ platinimui

Itin pavojingo narkotiko, pasak LNK laidos dalyvių, galima net atsisiųsti į namus be jokio didelio vargo, o žmonės jai gali būti apsvaiginami vos per keletą sekundžių, nė neįtariant. Kodėl niekas nesustabdo šio košmaro?

„Šita medžiaga – HBL – pardavinėjama laisvai. O Seimas dėl to nieko nedaro. Jie tik pradėjo svarstyti, nors ši problema žinoma gana seniai. Jau nuo 2008 metų yra žinoma, kas tai per medžiaga ir kaip ji veikia, tačiau nebuvo uždrausta. Nė vienas Seimas jo neuždraudė. Ką tai rodo? HBL, kuris dar vadinamas chemine valymo priemone, 2016 metais iš Lietuvos buvo eksportuojamas 80 tūkst. tonų mažais kiekiais. Pramonė Lietuvoje jo sunaudojo 8 tūkst. tonų. Viena doze Turkijoje šio preparato kainuoja 50 eurų. Galima tik įsivaizduoti, kokie tai yra pinigai ir spėlioti, kas yra suinteresuotas, kad tie pinigai vaikščiotų“, – laidoje kalbėjo A. Pakulevičius.

G. Matelytė, kuri gana artimai pažinojo Dovilę, buvo patekusi į pavojingą situaciją – mergina taip pat buvo apsvaiginta.

„Viskas nutiko Malaizijoje, ten šventėme draugės gimtadienį. Nuvykome į populiarų klubą, tai buvo absoliučiai ne mano vieta. Aš iškarto parodžiau, kad man ji nepatinka. Prie manęs prišoko klubo vadybininkas ir paklausė, ko norėsime. Merginos paprašė po kokteilį, o aš – butelį šampano. Pamaniau, kad jis tikrai jo neužsakys ir tai bus pretekstas keliauti namo. Tačiau buvo atneštas visas butelis šampano. Tai buvo mano taktinė klaida, nes man net neatėjo į galvą mintis, kad kažko prilašinti galėjo į visą butelį. Atrodė, kad juk tik ką atnešė, prieš sekundę atkimšo, dar putoja... Padariau žygdarbį prieš drauges ir tą šampano butelį su doze išgėriau viena“, – ironizavo modelis.

Mergina įsitikinusi, kad naktiniame klube buvo bendradarbiaujama su barmenais ir tais, kurie siekia pasinaudoti merginomis. Gabrielė mano, kad jai buvo įlašinta vadinamojo sekso narkotiko.

„Mano organizmas yra uždelsto veikimo bomba. Įprastai žmogų tai turėtų paveikti gana greitai, o man jo veikimas prasidėjo po valandos. Būtent tai mane ir išgelbėjo, nes mes spėjome grįžti namo. Apartamentuose aš šliaužiojau kaip gyvačiukas ant grindų kokias keturias valandas“, – pamena ji.

Modelis sako, kad jai ši nemaloni patirtis baigėsi dar gana laimingai.

„Visų pirma dar esu čia, vis dar mąstau, vis dar galiu apkabinti mamą, draugus ir nesu priklausoma nuo nieko“, – teigė ji.

Dovilės dėdė laidoje antrino Gabrielei sakydamas, kad naktiniuose klubuose ar baruose narkotikų pripildytą gėrimą gali paduoti ir aptarnaujantis personalas.

„Skaičiau, kad netgi yra susitariama su barmenais, kad tam tikrai merginai būtų to įlašinama. Tau net nereikia to daryti pačiam. Norisi tikėti, kad Lietuvoje taip nėra“, – teigė Arūnas.

Laidoje „KK2 Penktadienis“ dalyvavęs advokatas paaiškino, kaip žmonės yra įtraukiami į narkotikų platinimo ir vartojimo klaną.

„Tie, kurie platina narkotikus, turi problemą – kaip išplėsti ratą asmenų, kurie bus potencialūs klientai ateityje. Mados ar šou pasaulyje yra daroma taip: apsvaiginta mergina kažkur nuvedama, nufilmuojama. Netrukus viename ar kitame kontekste vaizdo medžiaga jums bus parodyta ir bus paprašyta pasirinkti – ar šie vaizdai, kuriuose žmogus šliaužo, kaip buvo Gabrielės atveju, bus parodyti viešai ir apie tai visi sužinos galbūt per pornografinius tinklapius, arba jūs darysite tai, kas bus liepta. Tokiu būdu žmogus tampa priklausomas nuo kitų valios ir neberanda kelio išeiti. Kartais tai nutinka dėl vienos mažos klaidos, o po kiek laiko pastebėtumėte, kad narkotiką jūs pilate jau kitam. O paskui prasideda asmenybės degradacija, žmogus, supranta, kad jis pateko į tą tinklą, iš kurio ištrūkti nepavyks“, – dėstė V. Bužinskas.

Šio narkotiko, A. Pakulevičiaus teigimu, Lietuvoje vis dar galima lengvai įsigyti.

„Jis yra legalus narkotikas, kuris vartojamas pramonėje, kaip cheminė valymo priemonė. Jis turi būti uždraustas ir tuojau pat. Jeigu Seimas gali uždrausti alkoholį ar už suktinės pasidalinimą su draugu be jokių išlygų skirti dvejus laisvės atėmimo metus, jis turi būti uždraustas. Mes kalbame apie narkotiką, kuris gali nužudyti žmogų. Jeigu kas nors jo perdozuos, žmogų gali ištikti koma. Kalbu ne tik apie merginas, kuriomis norima pasinaudoti, to gali būti įpilta ir vaikinui, kurį norima apiplėšti“, – perspėjo Dovilės dėdė.

„Oksiko“ preparatas puikiai žinomas ir politikui Algirdui Sysui.

„Taip, man ši problema yra žinoma. Jau daug metų bandau to preparato legalų vartojimą drausti. Pats bumas Lietuvoje prasidėjo 2015-2016 metais, kai 80 tūkst. tonų buvo įvežta į Lietuvą“, – LNK laidoje teigė jis.

„Kaip sakė kolega, jo galima laisvai nusipirkti parduotuvėse. Bumo metu aš kreipiausi žodžiu, vėliau ir raštu į Sveikatos ministrą. Tik 2017 metais pajudėjo šis reikalas. Ministras kartu su Seimo nariais įregistravo įstatymo pataisas. Kadangi įstatymas įsigalios tik lapkričio 1-ąją, jo srautai iki šiol keliauja. Pasieniečiai yra sustabdę du sunkvežimius, kurie į Lietuvą norėjo įvežti dar po 15 tūkst. tonų šio preparato“, – pasakojo politikas.

Lietuva yra viena iš paskutinių Europos valstybių, kuriose šią medžiagą vis dar galima laisvai įsigyti ir platinti.

„Būtent į tai aš ilgą laiką ir apeliavau. Latviai, estai, lenkai tai uždraudė jau 2015-2016 metais, o mes tapome oaze. Iš Lietuvos ši medžiaga siunčiama į 60 skirtingų pasaulio šalių. Tai oficialūs duomenys“, – tvirtino A. Sysas.

„Mes esame tarsi valstybiniai šio narkotiko platintojai“, – laidoje politiko žodžius ironizavo žuvusio modelio dėdė A. Pakulevičius.

„Jeigu anksčiau Lietuvoje nusikalstomos grupės gamino amfetaminą, dabar tai yra daroma beveik legaliai su šiuo narkotiku. Atsivežama 80 tūkst. tonų, dažniausiai eksporto firmas įkuria užsienio piliečiai. Jo čia jie nenaudoja, tačiau išsiuntinėja po visas pasaulio šalis“, – pasakojo politikas.

A. Sysas tikina, kad ši cheminė medžiaga praėjusiais metais šoktelėjo į populiariausių narkotikų Europoje trejetuką.

„Šios cheminės medžiagos savikaina yra labai pigi. Už tai tokiais kiekiais ji ir yra platinama. Europos narkotikų stebėsenos komisijos duomenimis, GBL dabar užima trečiąją vietą pagal vartojimą praėjusiais metais. Tokios šalys kaip Lietuva, kuriose galima legaliai tai siųsti kitur, leidžia naudotis padėtimi narkotikų platintojams ir užsidirbti didelius pinigus“, – pabrėžė A. Sysas.

Išklausęs politiko žodžius, žuvusios Dovilės dėdė iki šiol nesupranta, kodėl Seimas nesiėmė reikalingų priemonių visam tam sustabdyti.

„Kas mes esame savo valstybėje? Statistiniai vienetai ar žmonės? Nelaukime kol šis narkotikas kažką nužudys – imkime jį ir uždrauskime“, – emocingai tarė A. Pakulevičius.

Laidoje dalyvavęs advokatas pabrėžė, kad ši problema visuomenėje tyliai apeinama arba yra tiesiog nematoma.

„Manau, kad dalis žmonių, kurie turėtų priimti sprendimus, net nesupranta, kas tai yra. Juk pakeitus veikliosios medžiagos pavadinimą ar įvedus naujų cheminių elementų – tai vėl atsidurs nedraudžiamų medžiagų sąraše. Dėl to, stebint šią rinką, reikalingi itin aukštos kvalifikacijos, aukštos moralės ir aukštos teisinės sąmonės žmonės“, – TV diskusijoje pabrėžė V. Bužinskas.

„KK2 Penktadienis“ vedėjai A. Pakulevičiaus uždavė esminio klausimo – ar jis jaučiasi saugus garsiai kalbėdamas šia tema?

„Ne. Nesijaučiu saugus. Manau, kad ir merginos nesijaučia saugiai, atsidūrusios panašioje situacijoje su R. Piniku, nes jos nekalba. Jos bijo dėl savo gyvybės. Aš pats dėl savo gyvybės nebijau, tačiau saugus nesijaučiu. Jeigu man kažkas atsitiks, yra Dovilės mama, patėvis. Bet juk mūsų visų neišmuši“, – nepasiduoda ir toliau teisingumo kartu su D. Didžiūnaitytės šeima laukia A. Pakulevičius.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (393)