Kreiptis teisinės pagalbos paskatino dukra

Po pasibaigusio posėdžio teisme DELFI pasikalbėjo su žinomu vyru ir uždavė visuomenėje jau ne vieną mėnesį sklandantį klausimą, kodėl iš pažiūros vieno ir to pačio norintys buvę mylimieji vis dar yra vyras ir žmona.

Ir nors jų susitikimai teisme neatrodo šilti ar draugiški, Andrius sako, kad jokio pykčio tarp jų nėra, o susitikę prieš posėdį jie ir šį ketvirtadienį aptarė, kada verslininkas galės pasiimti sūnų į Šiaulius. Vėliau jis jau keliavo su judviejų sūnumi, dėl kurio gyvenamosios vietos nustatymo ir kovoja abu tėvai.

Tačiau dar tik pasklidus gandams, kad žinomo Šiaulių verslininko ir atlikėjos porą ištiko santykių krizė, o M. Šedžiuvienė jau gyvena Vilniuje, kur yra pastebima kitų atlikėjų draugijoje, Andrius žurnalistams sakė, kad į teisininkus pagalbos nesikreips ir tikėjosi, jog viską pavyks išspręsti taikiai.

„Taip. Tikrai nenorėjau kreiptis į teisininkus, nes geriau jau tuos pinigus skirti vaikams, o ne advokatams. Tikėjausi, kad pavyks viską sutvarkyti taikiai. Juk nieko neslėpiau ir norėjau tik išsaugoti santykius su vaiku, skirti jam visą savo dėmesį.

Tik mano vyresnėlė dukra, kuri svajoja tapti teisininke ir atlieka praktiką teisinėje įmonėje, stebėdama visą tą purvą žiniasklaidoje, paskambino man ir verkdama pasakė, kad atiduos visus savo sutaupytus pinigus, jog tik kreipčiausi į teisininkus. Supratau, kad tikrai to reikia ir gana skaudinti vaikus, pačiam viską kenčiant. Net dabar graudinuosi prisiminęs, kad vaikas norėjo atiduoti visus savo pinigėlius tam, kad tik mane apgintų teisininkas“, – pasikeitusią savo poziciją paaiškino vyras.

Nuogąstauja dėl vaiko raidos

Šiandien jis sako, kad pavargęs nuo ilgo skyrybų proceso nori tik globoti savo trejų metų sūnų ir kuo dažniau būti su juo. „Abu tėvai turi lygias teises ir mano argumentai yra tokie, kad galiu visiškai aprūpinti vaiką, suteikti jam viską, kas yra geriausia. Jis jau turėjo lankyti darželį ir Šiauliuose tai galėtų daryti nuo pat rytojaus. Tai yra būtina tokio amžiaus vaikui, kad socializuotųsi, bendrautų su kitais vaikais. Anot Monikos, darželį mažylis pradės lankyti tik kovą. Taip ji teigė teisme.

Manau, kad laikas bėga greitai ir svarbus kiekvienas mėnesis, nes vaikas auga sparčiai ir tai, ką dabar suteiksime jam, viskas grįš bumerangu. Jei šiandien mokysis ir darys pažangą, ateityje bus tik lengviau. Monika sakė, kad vaiką ketina leisti į darželį nuo kovo, nes būtent tada įsikels į naujus namus ir vaikas galės lankyti ugdymo įstaigą, bet savanaudiška vaiko poreikius pritaikyti tik prie savo norų“, – sakė Andrius.

A. Šedžius prasitarė, kad didžiausią nerimą jam kelia tai, jog sūnaus gyvenimas šiuo metu yra labai nestabilus. Berniukas nelanko darželio, neturi galimybės bendrauti su savo bendraamžiais, tobulėti. „Jam būtinai reikalingas darželis. Juolab, kad jis neauga su profesionalia aukle. Taip, Monikos tėtis prižiūri. Jis tikrai yra geras žmogus, bet tai nėra profesionali auklė ar pedagogas. Kiek man teko matyti, jis tikrai pamaitina, išveda į lauką, bet vaikas nėra ugdomas, su juo niekas nesėdi ir nežaidžia, nemoko. „Youtube“ tokio amžiaus vaikui nepakanka“.

Jam abejonių kelia ir buvusios mylimosios teiginiai, kad ji savo ateitį kuria Vilniuje ir neketina niekur iš jo išvykti. „Nors ir Monika teigia, kad yra apsirūpinusi ir gyvena gerai, tačiau tai nėra pastovu. Butas nuomojamas, o pajamas gauna pagal autorinę sutartį, – sakė žinomas vyras, – tai nėra stabilu ir priklauso nuo to, kiek dienų dirba. Šiandien nutraukus autorinę sutartį ji negaus visų garantijų. Tėvai vaiką turi išlaikyti vienodai, bet kaip ji gali užtikrinti vaiko gyvenimą? Šaus į galvą valdantiesiems uždrausti lošimus, ir tą pačią minutę ji tampa bedarbė. Jei darbe įvyks koks nors konfliktas, ji netenka darbo tą pačią minutę. Jos negina įstatymai“.

Kodėl kovoja tik dėl jaunėlio?

Paklaustas, kodėl nekovojo dėl kitų savo vaikų gyvenamosios vietos nustatymo ir taip ilgai trunka tik jo skyrybos su Monika, jis atsakė, kad tai yra visiškai kitokia ir itin nestabili situacija, kuri kelia didelį nerimą. „Ten buvo visiškai kitos situacijos ir santykiai šeimoje. Dėl nesantuokinio vaiko gyvenamosios vietos nustatymo negalėjau kovoti, nes tai tiesiog nebūtų teisinga. Tai buvo klaida ir neištikimybė, už kurią atsakiau, bet sūnus mane labai džiugina. Už jį esu gyvenimui dėkingas, tačiau, kaip visada ir sakiau, šiuo savo poelgiu, švelniai tariant, nesididžiuoju.

Su mano mergaičių mama taip pat buvo kiti santykiai ir ji net neketino kažkur išvykti, sutarėme gražiai. Monika šiuo atveju yra čia, o rytoj gali išvykti į Klaipėdą ar Dubliną. Ji yra labai impulsyvus žmogus. Yra žmonių, kurie sako, kad Amerikoje vištas melžia, bet ar tikėsime tuo? Ji taip pat daug ką teigia, bet nieko negali įrodyti.

Aš dabar žiūriu į faktus, o jie rodo, kad ji neturi pastovios gyvenamosios vietos ir atlyginimo. Jos visas turtas yra lagaminai ir gali išvykti bet kur. Ir jos mylimasis gyvena Airijoje, ten ir dirba, o čia būna laikinai. Koks bankas išduos paskolą žmogui, kuris neturi pastovių pajamų? Daug jos pareiškimų, jei atvirai, man kelia abejones. Žinodamas jos charakterį ir impulsyvumą galiu sakyti, kad ji bet kada gali viską mesti ir išvykti. Mane čia laiko įsipareigojimai, o jos – niekas“, – klausimus kėlė pašnekovas.

Nemažai klausimų, anot verslininko, kelia ir tai, kad nors viešai deklaruojama, jog jo turtas niekam nereikalingas, jo žmonos advokatas nesutinka nagrinėti bylą iš esmės, nes vis randama ko paklausti dėl turto. Ne vienas teisininkas rekomendavo jam į teismą kreiptis ir dėl šmeižto viešojoje erdvėje. Jis sakė, kad viską gali įrodyti, tačiau kovoti su vaiko motina ir kenkti jai A. Šedžius neketina.

Teisininkė: abiejų tėvų teisės lygios

Tuo tarpu A. Šedžiaus interesus skyrybų byloje nuo šių metų balandžio atstovaujanti advokatų profesinės bendrijos „Euroteisės biuras“ advokatė Deimantė Drąsutavičienė teigė, jog jos nuomone, byloje būtų galima pasiekti daugiau, jei A. Šedžius nesivadovautų sentimentais ir būtų griežtesnis dėl santykio su juo ir informacijos, kuri apie žinomą verslininką sklinda viešojoje erdvėje, tačiau svarbiausia jos klientui yra vaiko interesai. Pats A. Šedžius, siekdamas išvengti šališkumo ar emocijų, taip pat pasiūlė pasikalbėti ne su juo, o teisininke, kuri susipažino su byla ir gali papasakoti kiek daugiau.

„Šiuo metu vyksta pasirengimas ir bylai renkami duomenys, šalys teikia prašymus, renka duomenis tam, kad galėtų pagrįsti savo reikalavimus ar ginčyti kitos šalies reikalavimus. Procesą stabdo šalių teikiami prašymai apie turtą, kuris visada buvo deklaruojamas, neginčijamas, tačiau apie jį prašoma oficialių duomenų. Pagrindinis klausimas yra vaiko gyvenamosios vietos nustatymas.

Jų, kaip tėvų, teisės yra lygios ir Andrius, įvertinęs tai, kad gali tinkamai pasirūpinti vaiku bei skirti jam visą savo dėmesį, siekia to. Jis gali vaikui suteikti tinkamą aplinką augti, tinkamą priežiūrą, ugdymą. Jis tik tokį reikalavimą ir kelia, nes turi tokią teisę“, – pabrėžė teisininkė.

Specialistė pastebėjo, kad, remiantis Europos ar Amerikos praktika, abu tėvai iš tiesų turi lygias teises ir jei šeimoje nėra rizikos faktorių, paisoma, kuris iš jų gali geriau pasirūpinti vaiku, daugiau jam suteikti. Kitokią praktiką ji pastebi Lietuvoje, kur vaikai dažniausiai lieka su motinomis: „visada, kai sprendžiamas klausimas dėl vaiko išlaikymo, visuomenėje bandoma sukurti tėvo įvaizdį, kad neva jis blogietis, kuris nori atimti vaiką.

Viena vertus, reikalaujama būti tėčiu, kai reikia išlaikyti, o kai jis nori prisidėti daugiau ir rūpintis vaiku ir prašo lygių teisių, visuomenėje kuriamas negatyvus įvaizdis. Vaikas turi du tėvus ir jie yra lygiateisiai. Svarbiausias čia yra vaiko interesas. Nei lytis, nei kažkokios emocijos čia negali dominuoti“, – pabrėžė teisininkė.

Turtas taip pat aktualus?

Anot D. Drąsutavičienės, mįslingas šioje byloje ir turto klausimas. „Turto oficialiai nereikalaujama, nes yra žinoma, kad visas kliento turtas yra įkeistas bankui, o reikalaudama turto ji (M. Šedžiuvienė) prisiimtų ir įsipareigojimus. A. Šedžiaus turtas yra nemažas ir jo vertė didelė, tačiau verslui plečiantis buvo paimtos ir didžiulės paskolos. Taigi, tektų prisiimti visus įsipareigojimus ir visa tai kita pusė puikiai žino.

Dar viena netiesa, kuri buvo pastebima viešojoje erdvėje, yra tai, kad Andrius tinkamai nesirūpino vaiku, nesuteikė išlaikymo. Galbūt M. Šedžiuvienė negavo išlaikymo tokio, kokio ji pati norėtų ar įsivaizduoja, bet čia jau kalbėtume apie dydį, kokį turi savo vizijose. Pati mačiau visus dokumentus ir tai galiu patvirtinti, kad A. Šedžius vaiką visada išlaikė. Tiesiog, kai buvo sprendžiamas laikinos gyvenamosios vietos nustatymas, Andrius dar neturėjo savo atstovo ir negalėjo atsakyti. Galbūt neįvertino visų aplinkybių ir pasekmių.

Ji pati savo sprendimu pakeitė visą vaiko socialinę aplinką. Staiga priėmė šį sprendimą ir jis buvo išvežtas iš aplinkos, kur jis turėjo savo žaislus, kambarį, visus reikalingus daiktus, tėtį ir kitus artimuosius. Žinoma, ji susidūrė su sunkumais, bet tik dėl to, kad pati priėmė tokį sprendimą, o dabar jis (A. Šedžius) pats važinėja į Vilnių iš Šiaulių tam, kad pabūtų su vaiku“, – kalbėjo advokatė.

Ji vylėsi, kad gruodį, kai vyks sekantis posėdis, viskas bus išspręsta. Abu sutuoktiniai dar gali pasirašyti ir taikos sutartį, tačiau jei tai neįvyks, procesai tęsis toliau.

Tiesa, M. Šedžiuvienė nebuvo tokia kalbi po posėdžio ir susisiekti bei gauti atsakymą į kol kas oficialiai dar jos vyru laikomo A. Šedžiaus kaltinimus nepavyko.

Nesutarimus sprendžia už uždarų durų

DELFI primena, kad dar pastarąjį ketvirtadienį vienas kitam nemaloniomis replikomis viešai apsikeičiantys verslininkas Andrius Šedžius ir dainininkė Monika Šedžiuvienė susitiko akis į akį. Vilniaus miesto apylinkės teisme buvo dar kartą atversta sutuoktinių skyrybų byla. Teismas bylą nagrinėja sulaukęs M. Šedžiuvienės skyrybų prašymo, kuriuo ji dėl nesėkmingos santuokos kaltina savo sutuoktinį. Ketvirtadienį teisme apsilankė tiek Andrius, tiek Monika, tačiau į posėdžių salę jiedu atėjo atskirai ir gana slogiai nusiteikę ir nuo komentarų susilaikė.

DELFI pasiteiravus, kokie klausimai buvo aptarti būtent šiame posėdyje, verslininkas ir politikas patikino, kad šiandien buvo sprendžiamas nebe vaiko globos klausimas, o skaičiuojami jo turtai. Verslininko teigimu, posėdis taip trumpai truko todėl, kad jis nepajėgė greitai surinkti kitos pusės prašomų dokumentų, atskleidžiančių jo realų įmonių, kurių dalis yra ir užsienyje, pavyzdžiui Rusijoje, turtą. Interviu dalinti nenusiteikęs ir gana rūstus A. Šedžius užbaigdamas pokalbį pridūrė, kad nors, anot jo, M. Šedžiuvienė viešai deklaruoja, kad jai jo turtų nereikia, teisme ji prašo būtent to.

Nėra žinoma kokie iš tiesų klausimai buvo aptarinėjami posėdžio metu. Ši skyrybų byla pradėta nagrinėti už uždarų durų. Netrukus po teismo posėdžio M. Šedžiuvienė, pastebėjusi DELFI straipsnį ir jame išsakytą A. Šedžiaus poziciją, nusprendė pasisakyti ir pati.

„Labai džiaugiuosi, kad teismo salėje buvau ne viena ir, kad visiems ten buvusiems bus viskas aišku, kas per intrigantas. Iš visur bandoma padaryti šou ir sau dėmesio skirti. O ten nebuvusiems dar kartą pabrėžiu – jokio turto nereikalauju. Turto deklaracijos reikalingos teisminiam procesui. Čia normali ir įprasta teisminė praktika. Juk kalba eina tik apie vaiko alimentus, kurių, matyt, labai nenori mokėti.

Nori vaiko globos, kad aš jam mokėčiau alimentus tikriausiai. Gaila, kad viešai gyrėsi aprūpinęs nesantuokinį vaiką, jo mamą, o santuokiniam vaikui labai priešinasi. Klausimas man kyla, kuo jo visi vaikai skiriasi? Jie juk vaikučiai, visi norintys valgyti ir būti aprūpinti. „Kitų vaikų taip auginti (globos) nenorėjo" – gavau tokį atsakymą, kai jo paklausiau. Reziumė: labai noriu greičiau ir taikiai susitarti, kad pats nuspręstų, kiek nori vaikui skirti alimentų. Juk ne man", – socialiniame tinkle rašė ji.

M. Šedžiuvienė džiaugiasi naujais jausmais

Neseniai M. Šedžiuvienė papasakojo ir apie dabartinį savo gyvenimo etapą. Ji taip pat atsakė ir į vyro kaltinimus bei baimę, jog po skyrybų su nauju mylimuoju ji gali išvykti į Airiją. Atlikėja teigė, kad savo ateitį mato tik Lietuvoje ir ketina gyventi, kurti bei dirbti Vilniuje. Anksčiau pasirodę jos sutuoktinio svarstymai, jog ji galbūt išvyks į Airiją, anot jos, nėra teisingi, nes ji nori su sūnumi gyventi čia, kur yra jos tėvai, seneliai ir vaikas gali matyti artimuosius, o paaugęs lankyti mokyklą. Monika sakė, kad ir po pirmojo parengiamojo posėdžio su ašaromis akyse iš teismo salės ji išėjo, nes buvo paliesta jautriausia jai vaiko tema.

„Vaikas yra mano pats jautriausias klausimas. Noriu, kad jis nejaustų skyrybų ar dalybų proceso. Andrius jį gali matyti Vilniuje, o kada aš būnu Šiauliuose - visada gali paimti vaiką, pabūti su juo, praleisti laiką. Kita moteris įžeista galbūt bandytų vyrą pamokyti, o aš viską paleidau ir mano sveikata man yra per daug brangi. Nenoriu, kad ilgiau sveikata ir nervai kentėtų".

Ji svarstė, jog ši santuoka pareikalavo itin daug nervų, nes A. Šedžių ji ne tik mylėjo, tačiau ir susilaukė bendro vaikelio. M. Šedžiuvienė sako, jog visada buvo nuoširdi santuokoje, o savo pamoką jau išmoko. „Manau, kad išmokau sau pripažinti pralaimėjimą. Nebūtinai aš esu ta vienintelė ir geriausia. Gavau gerą gyvenimo pamoką", - pasakojo pašnekovė.

DELFI primena, kad dar liepos pabaigoje Monika buvo prakalbusi apie tai, kad A. Šedžius bando vilkinti judviejų skyrybų procesą. Tačiau pats verslininkas tai neigė ir paaiškino sutinkąs su daugeliu Monikos keliamų sąlygų dėl alimentų ir kitų dalykų, tačiau jis nesutiko su sutuoktinės reikalavimu, kad vaiko globa būtų priteista jai.

A. Šedžius prasitarė, kad M. Šedžiuvienė neva turi ketinimų jųdviejų atžalą išsivežti į Airiją. „Na va, matote, mane viešai užsipuolė tam, kad paviešintų savo naujus santykius, apie kuriuos aš žinojau jau nuo kovo mėnesio. Nepuoliau dėl to priekaištauti viešai. Išvada tokia, kad ji nori būti auka ir viešai formuoja nuomonę apie blogą vyrą tam, kad teisme išliktų auka, o pati viską daro tik savo naudai", - DELFI tuomet kalbėjo A. Šedžius.

Žinomas vyras stebėjosi Monikos komentarais žiniasklaidai. Jo nuomone, M. Šedžiuvienei svarbiausi yra pinigai: „Tai va, matote, koks žmogus. Ji priekaištauja spaudoje man dėl alimentų ir pinigų, ir džiaugiasi, kad naujas draugas lepina pinigais! Priminkite tokių moterų populiariausią apibūdinimą", - kalbėjo jis. Vyras kategoriškai neigia vilkinąs skyrybų procesą, paaiškina, kad yra priešingai, mat jis sutinka mokėti tiek, kiek prašo jo sutuoktinė.

„Aš tik noriu, kad vaiko globa būtų nustatyta man, o ji nori prisiteisti globą, užsitikrinti išlaikymą ir išsivežti vaiką į Airiją", - nuogąstavo A. Šedžius. Vyro teigimu, tie žmonės, kurie jo sutuoktinei nebenaudingi – yra užmirštami. Jau tuomet žinomas vyras užsiminė apie jos naują širdies draugą ir tikino, kad visuomenei žinoma toli gražu ne viskas. Tiesa, nuo detalesnių komentarų ar savo buvusios mylimosios gyvenimo detalių viešinimo jis susilaikė ir sakė, kad linki jai tik gero.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)