„Mano žiniomis, yra taip, kad Nigelas neva tai buvo pasisakęs viešai apie kažkokius Grafininos draugus, kurie dirba, dirbo policijoje arba kitaip yra susiję su ja. Nežinau, kiek tokios informacijos jis yra skleidęs ir ar apskritai buvo skleidęs. Dabar vyksta tyrimas, nes asmuo parašė pareiškimą dėl šmeižto“, – DELFI sakė E. Pavlovičius.

Nors kol kas advokatas nėra matęs pateiktos medžiagos, jam jau kyla nemažai klausimų.

„Kadangi dar nemačiau medžiagos, man sunku kažką daugiau komentuoti, tačiau man yra kai kas keista. Tikrai netikiu, kad Nigelas žinojo to asmens pavardę. Jei įtarimai kyla tik iš vardo ar iš pravardės, ar iš kitokių pasisakymų, tas asmuo, kuris yra ar buvo policijos pareigūnu ir pateikė pareiškimą, galbūt iš tikrųjų reaguoja per stipriai ir yra kaltas kažkuo? Žinoma, tai tik spėlionės. Nepaisant to, mano nuomone, tai yra policijos taktikos veikimas. Kadangi laikas tiksi anoje byloje, jokių procesinių veiksmų, bent jau vizualiai, nėra atliekama, nieko daugiau nėra atkasta ir, pagal įstatymą, kadangi Nigelui liko keletą mėnesių, jie puikiai žino, kad mes prašysim, jog jam būtų panaikinti įtarimai. Matyt, norima sudaryti spaudimą, tačiau tai tik mano nuomonė“, – sako jis.

„Pareiškimas buvo parašytas tik dabar. Kodėl jo nerašė iškart? Nigelas neva kažkokius vėjus sakė prieš sulaikymą. Dabar, praėjus keliems mėnesiams, žmogus sugalvojo, kad jį neva apšmeižė. Tai neatrodo gerai“, – priduria advokatas.

Pasiteiravus, kas artimiausiu metu laukia N. Westo, E. Pavlovičius teigia, kad stengsis apginti savo klientą.

„Jį norėjo apklausti, tačiau Nigelas nėra kvailas žmogus ir man iškart paskambino. Dabar tyrėjai pasakiau, kad mano klientas neduos jokių parodymų, nes kol kas tai tuščia kalba. Bet kokiu atveju, aš jį ginsiu. Jau susitariau dėl apklausos kitą savaitę. Mano nuomonė vieninga – nieko mes nesakysim. Tegul jie kasa. O kaip bus toliau – matysim“, – pasakojo advokatas.

Paklausus, kaip į naujus įtarimus reaguoja pats Nigelas, pašnekovas neslepia, kad jo tai tikrai nenudžiugino.

„Jis buvo sutrikęs. Kiek galiu pasakyti iš savo praktikos, kelti bylą dėl šmeižto šiais laikais – itin retas atvejis. Žinoma, pareiškimą privaloma priimti, tačiau tame nėra nusikaltimo sudėties. Jie dažnai to net netiria. Nežinau, kiek čia turi būti pririnkta įrodymų, norint įrodyti šmeižtą. Pavyzdžiui, jeigu jis tik pasakė, kad pareigūnas buvo negeras žmogus – ar tai yra šmeižtas? Gal tai tik nuomonė? Aš prašiau policijos susipažinti su byla, prokuroras atsakė, kad greičiausiai to neleis padaryti. Aš jiems pasakiau, kad jei jie man neleis susipažinti su byla ir remsis tik pareiškimu, tuomet man tikrai kyla labai daug įtarimų, kas ten per kliedesiai. Kas čia tokio, kad tai reiktų slėpti? Pareiškus įtarimus nužudymu, leido susipažinti su byla, kur net duomenys neviešinami, o čia jau taip stipriai viskas įslaptinta... Keista. Tyrėjai pasakyta – ji ir dirba savo darbą, tačiau jeigu žiūrėtume į dabartinę situaciją, tai atrodo kaip policijos taktika“, – savo spėjimus pakartoja pašnekovas.

E. Pavlovičius pabrėžia, kad jei jam nebus leista susipažinti su tariamo šmeižto medžiaga, jis su klientu nežada duoti parodymų.

„Tuomet ta byla kabės pusę metų ir galiausiai prašytume ją nutraukti. Akivaizdu, kad atvykęs čia jis įsivėlė kaip reikiant. Susidaro sovietinis įspūdis, kad svarbiausia yra surasti žmogų, o jau už ką jį bausti – visada surasi“, – teigė jis.

DELFI susisiekė su Šiaulių Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyr. specialiste Gabriele Petkuviene, kuri patvirtino, kad minimam britui iš tiesų yra pareikšti įtarimai dėl šmeižto. Tiesa, ji pabrėžia, kad tai yra atskira ikiteisminė byla.

„Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūros vadovaujamame ikiteisminiame tyrime dėl šmeižimo įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį pareikšti Didžiosios Britanijos piliečiui N. J. M., kuris kitame ikiteisminiame tyrime įtariamas savo žmonos nužudymu.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas Šiaulių apskrities VPK Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato tyrėjų, kai į juos kreipėsi Lietuvos pilietis, galimai viename socialinių tinklų apšmeižtas N. J. M. Pasak nukentėjusiojo, įtariamasis paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją ir taip pažemino jo garbę ir orumą“, – teigė G. Petkuvienė.

Baudžiamasis kodeksas už tokį nusikaltimą numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų. ​

Pagrindiniu įtariamuoju tapo S. Grafininos vyras

Jungtinėje Karalystėje gyvenusios lietuvės dingimas netrukus buvo perkvalifikuotas į žmogžudystę, o pagrindiniu įtariamuoju tapo S. Grafininos vyras N. Westas.

Nors moters kūnas iki šiol nėra rastas, buvo teigiama, kad ikiteisminėje byloje yra surinkta pakankamai faktinių duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti galimai įvykusią žmogžudystę.

Pirmąjį kartą N. Westas buvo sulaikytas 7 dienoms, netrukus terminas buvo pratęstas. Rugsėjo 3-ąją dieną britas buvo paleistas į laivę.

Nužudymu įtariamas vyras iki šiol yra įpareigotas periodiškai registruotis policijos įstaigoje, neišvykti iš Šiaulių ir iš jo paimtas asmens dokumentas. Šios kardomosios priemonės skirtos po mėnesį trukusio vyro suėmimo, siekiant užtikrinti netrukdomą ikiteisminį tyrimą.

Žinia apie S. Grafininos dingimą pasklido prieš 2 mėnesius

Oficiali moters paieška buvo paskelbta liepos 19-ąją dieną. Į policiją kreipėsi minėtos moters sesuo ir pranešė, kad nuo šių metų liepos 1-osios dienos ji negali susisiekti su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia seserimi S. Grafinina.

Tiek Anglijoje, tiek Lietuvoje pradėta dingusiosios paieška. Nustatyta, kad S. Grafinina liepos 1-ąją dieną grįžo į Lietuvą. Tai užfiksuota tikrinant į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos atskridusio orlaivio keleivius.

Istorija tapo dar mįslingesnė po to, kai paaiškėjo, kad mažametė moters dukra dėl nepriežiūros atsidūrė globos įstaigoje. Birželio 28-ąją iš nesaugios aplinkos buvo paimta tuomet šešių mėnesių mergaitė.

S. Grafininos sutuoktinis N. Westas-Macaulay, neoficialiais duomenimis, buvo neblaivus, bute buvo ir dar keli asmenys. Paimta mergaitė buvo išvežta ir apgyvendinta Šiaulių kūdikių globos namuose. Vėliau dėl mergaitės globos į atsakingas institucijas kreipėsi dingusios moters artimieji.

DELFI primena, kad žiniasklaidoje ir viešojoje erdvėje nagrinėta daug galimų moters likimo scenarijų, tačiau kol kas paieškos – bevaisės. Pasak S. Grafininos sutuoktinio, greičiausiai ji šiuo metu kažkur užsienyje laiką leidžia teikdama eskorto paslaugas, tačiau pareigūnai šios, kaip ir daugelio kitų svarstytų versijų, negali nei patvirtinti, nei paneigti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)