Jubiliejinės „Vakarienės baltai“ (pranc. Le Dîner en Blanc) nesugadino net iš dangaus netikėtai ir gausiai prapliupęs lietus. Šventės dalyviai po skėčiais glaudėsi su plačiomis šypsenomis.

Vieno elegantiškiausio vakaro metuose nepraleido ir būrys pramogų pasaulyje žinomų žmonių, tarp kurių – ir Žilvinas Grigaitis, Liucina Rimgailė, Jean Claudas, Rimvydas Širvinskas-Makalius, Simona Burbaitė, Laura Vagonė, Jurga Baltrukonytė, Gintarė Gurevičiūtė, Laura ir Šarūnas Mazalai bei kt.

Visus susirinkusius Vilniaus rotušės aikštėje savo koncertu džiugino dainininkas Vaidas Baumila.

Šventės organizatorė Lietuvoje Dovilė Butkienė džiaugiasi tradicija tapusiu renginiu: „Penkti metai Lietuvoje, trisdešimti – Paryžiuje. Šie skaičiai puikiai iliustruoja, jog renginys yra tapęs tradiciniu ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Džiaugiamės prisidėdami prie Vilniaus kultūrinio gyvenimo ir tuo, kad turime daug nuoširdžių žmonių, kurie palaiko, tiki ir kiekvienais metais padeda įgyvendinant šią nuostabią idėją.”

Le Dîner en Blanc pasaulyje

Pirmą kartą vakarienę kartu su bičiulių būriu François Pasquier surengė 1988-aisiais Paryžiuje, o šiuo metu Le Dîner en Blanc kiekvienais metais dalyvauja jau apie 10 000 žmonių. Technologijos keičia renginio organizavimo subtilybes, tačiau šventės esmė išlieka ta pati: elegantiški svečiai buriasi į slaptą pikniko vietą, mėgaujasi gurmanišku maistu ir bendravimu gražiausiose miesto vietose. Šiuo metu Le Dîner en Blanc rengia organizatoriai iš aštuoniasdešimties miestų trisdešimtyje šalių, kuriuos kuruoja tarptautinis Dîner en Blanc International komitetas. Visi organizatoriai yra užsidegę baltosios vakarienės idėja ir kiekvienais metais šiuo renginiu puošia savo reprezentuojamą miestą.

Le Dîner en Blanc ir Lietuvoje

Idėja surengti Le Dîner en Blanc Lietuvoje kilo D. Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, pamačiusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių. Subūrusi komandą jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo. Per penkerius metus, šis renginys tapo viena laukiamiausiu Vilniaus vasaros švenčių, suburiančių senus draugus, leidžianti susipažinti naujiems, pasipuošti, pasimėgauti gurmanišku maistu ir užfiksuoti tai kvapą gniaužiančiose nuotraukose. Le Dîner en Blanc organizaciniame komitete nuo pat renginio Lietuvoje pradžios buvo ir Valda Lukošiūtė. Ši gurmanišką maistą ir estetiką dievinanti moteris po savo pirmojo apsilankymo Paryžiuje pati sau iškėlė užduotį – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. Po metų Valda jau laisvai kalbėjo prancūziškai ir gavusi kvietimą prisijungti prie Le Dîner en Blanc organizavimo mielai sutiko, nes prancūziška kultūra ir tradicijos moteriai buvo labai artimos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)