Žinoma Lietuvos etiopė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalino J. Arlauskaitė-Jazzu dienoraščio įrašu ir teigia, kad Etiopijai nereikia jokios aukos.

„Tokia misija neturi vykti. Ji neparodo realios situacijos, nėra gerbiamas žmogaus orumas. Man skaudu ir pikta dėl to, kaip jie piešia Etiopiją. Manau, galima surasti analogiškų istorijų bet kuriame pasaulio kampelyje, net ir Vilniaus Šnipiškėse. Tai, ką jie daro, yra žmonių išnaudojimas. Gėda. Etiopijai aukos nereikia“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Eskedar.

Garsiausia Lietuvos etiopė taip reagavo į Justės Arlauskaitės-Jazzu dienoraščio įrašą, kuriame atlikėja rašė apie apsilankymą Berak – vietinių migruojančių žmonių stovykloje.

Tai devyni tūkstančiai žmonių, kuriems teko bėgti palikus savo namus, be vandens ir maisto, bėgti dieną ir naktį, kad išgelbėtų savo gyvybes. Viena istorija baisesnė už kitą ir paprastos žmonių svajonės. Deja, nepaisant visų pastangų, pagalbos vis dar per mažai.

Tuo metu „UNICEF Lietuva“ vykdomoji direktorė Jovita Majauskaitė teigia, kad šiuo metu Etiopija susiduria su keliomis kritinėmis problemomis, kurias sprendžiant reikalinga skubi pagalba.

„Šiuo metu Etiopijoje 2,8 mln. žmonių yra vietiniai migrantai, net 79 proc. jų šalyje migruoja dėl Etiopiją drebinančių etninių konfliktų. Be to, 7,9 mln. žmonių reikalingas maistas ar pinigai jam įsigyti, o 350 tūkst. vaikų, išsekusių dėl nepakankamos mitybos, skubus gydymas. UNICEF, dirbdamas kartu su Etiopijos vyriausybe, teikia gyvybiškai svarbią pagalbą labiausiai nutolusiuose regionuose, užtikrindamas sveikatos apsaugą ir mitybą, vandens tiekimą ir sanitariją. Vien per 2018 m. UNICEF suteikė pagalbą 138 tūkst. vaikų iki 5 m., kurie buvo išsekę dėl nepakankamos mitybos. Tačiau UNICEF Etiopijoje susiduria su didžiuliu lėšų stygiumi, gelbstint dėl nepakankamos mitybos išsekusių vaikų gyvybes. Tai didžiausias iššūkis, teikiant skubiai reikalingą pagalbą“, - pasakoja J. Majauskaitė.

Misijoje Etiopijoje dalyvaujantis kunigas Ričardas Doveika pasakoja, kad visa komanda yra itin susitelkusi į jai patikėtą užduotį.

„Ją vykdome matydami ir nepriteklių, ir skurdą, ir antisanitarines sąlygas. Savo akimis matome ir asmeniškai įsitikiname, kad dėl UNICEF pagalbos daugybė vaikų gauna jiems būtiną pagalbą. Komanda didžiuojasi būdama čia ir, dėkodami, kad daugelis organizacijų teikia reikalingą pagalbą mūsų krašto problemų sprendimui, džiaugiamės, kad ir mes turime galimybę būti kitų kraštų žmonių gyvenimo rūpesčiuose ir jiems perduoti mūsų tautos gerumo ir dosnumo dalelę. Visa komanda esame maloniai nustebinti išskirtinio Etiopijos žmonių paslaugumo ir nuoširdumo, kas liudija šio ypatingai turtingo savo istorija, religijos patirtimi ir gamtos grožiu krašto išskirtinumą“, - kalbėjo R. Doveika.

Tuo metu apie Eskedar įrašą „Facebook“ tinkle pasisakiusi J. Arlauskaitė-Jazzu tikina, kad tokie komentarai ją itin žeidžia.
„Tokie komentarai mane žeidžia kaip moterį, kaip žmogų ir kaip Lietuvos pilietę. Po išgyventų sukrečiančių susitikimų su Etiopijos žmonėmis, nebeturiu daugiau ką pasakyti“, - kalbėjo J. Arlauskaitė-Jazzu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (750)