Penktadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjas Svajūnas Bliudsukis paskelbė, kad abejonių dėl kaltės nekilo nė dėl vieno prieš teismą stojusių vyrų.

Dėl sukčiavimo organizuotoje grupėje kaltu pripažintas D. Petrutis nuteisiamas dvejų metų ir šešių mėnesių bausme, jos vykdymą atidedant dvejiems metais.

D. Petrutis ir S. Paulauskas, bylos duomeninis, buvo daugiau nusikaltių vykdytojai, nei organizatoriai. Pastarasis taip pat pripažintas kaltu dėl sukčiavimų bei nuteisiamas dvejų metų ir trejų mėnesių nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams.

Prokuratūros teismui pateiktais duomenimis, N. Antanavičius buvo vienas organizatorių, tad jam prokuroras prašė realios kiek ilgesnės nei trejų metų bausmės, ją atliekant pataisos namuose.

Teismas vyrą pripažino kaltu pagal visus pateiktus kaltinimus, tačiau paskyrė lygtinę bausmę - laisvės atėmimą trejiems metams ir šešiems mėnesiams. Be to, prie šios bausmės dar pridedama Vilniuje nagrinėtos bylos sprendimas paskirti piniginę baudą.

Teisėjas paskelbė, kad N. Antanavičiui paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymas atidedamas trejiems metams. Reali laisvės atėmimo bausmė jam grės tik tuo atveju, jei vėl nepaisys lygtinės bausmės prievolių.

Tokios sąlygos nurodytos trim iš keturių kaltinamųjų. Anot teismo, jie be pareigūnų žinios negalės išvykti iš namų.

Ilgiausia – penkerių metų laisvės atėmimo bausmė šioje byloje grėsė A. J. Venslauskui bei prokuroras prašė dar metus pridėti į bendrą bausę, mant vyras nusikaltimą įvykdė neatlikęs bausmės.

Teismas tenkino prokuroro Sauliaus Galmino prašymą iš dalies ir paskyrė penkerių metų bausmę. A. J. Venslauskas vienintelis kaltinamųjų, kuriam nebuvo paskirta lygtinė bausmė. Tokią bausmę teismas argumentavo tuo, kad vyras teisiamas jau ne pirmą kartą, be to, nusikaltimas įvykdytas dar nesibaigus kitų nusikaltimų teisiniam nagrinėjimui dėl kitų nusikaltimų. Jis tris kaltus teistas už analogiškus nusikaltimus.

Tiesa, A. J. Venslauskas dėl vieno epizodo nebuvo nuteistas, tačiau net ir išgirdęs teismo sprendimą vyras piktinosi, kad įvyko kažkokia nesąmonė, tačiau teismas argumentavo, kad A. J. Venslauskas sulaikymo dieną bandė sprukti nuo policijos apsirengęs tik chalatą.

IŠ visų kaltinamųjų solidariai teks atlyginti bankui išviliotus pinigus - per 9,5 tūkstančių eurų, taip pat turės atlyginti žalą, kurią padarė kominikacijų įmonei.

DELFI primena, kad 2006 metais pervežimų įmonę įsigiję sutuoktiniai iš Šiaulių netrukus nusprendė ją parduoti, taip įmonė pateko į kaltinamųjų rankas. Iš buvusių savininkų išsireikalavę kortelių skaitytuvo, bylos duomenimis, kaltinamieji bandė apgauti banką pasinaudoję svetimų banko kortelių duomenimis.

Vos gavę čekių knygelę, kaltinamieji tą pačią dieną paėmė 8 tūkstančius eurų. Tyrimo metu trys iš keturių kaltinamųjų pripažino kaltę, tačiau nutylėjo apie kitas veikas.

Siūlo galą apčiuopę pareigūnai nustatė, kad 8 tūkstančiai eurų buvo tik pradžia. Paaiškėjo, kad kaltinamieji aplankė ir „Swedbanką“. Praėjusių metų balandžio mėnesį buvo bandoma išgryninti kur kas didesnę pinigų sumą – 38 tūkstančius eurų, tačiau į įmonės sąskaitą įplaukė beveik 5 tūkstančiai eurų.

Keturi kaltinamieji labai gerai buvo apgalvoję planą, kaip praturtėti ir nekelti įtarimų – tyrime, anot prokuroro nustatyta, kad jie veikė, kaip gerai pasirengusi grupuotė.

Neteisėtu elektroninių mokėjimo priemonių ar jų duomenų panaudojimu kaltinami vyrai buvo pasiskirstę vaidmenimis ir suplanavę naudotis tik užsienio gyventojų sąskaitomis. Įsigiję veikiančios įmonės akcijas ir perėmę buhalterinius dokumentus bei elektroninį kortelių skaitytuvą, bylos duomenimis, jie siekė užvaldyti beveik 200 tūkstančių eurų.

Po teismo sprendimo prokuroras sakė, kad paskirta N. Antanavičiui bausmė jo netenkima, mat jį vėl pasiekė nauja informacija apie nesibaigiančius administracinius pažeidimus. Prieš kelias dienas jis pastebėtas vėl vairuojantis automobilį. Šįkart jis užfiksuotas prie BMW vairo.

Be to, N. Antanavičius dar ikiteisminio tyrimo metu nepaisė įsipareigojimų registruotis policijoje, taip pat slapstosi nuo savo dviejų vaikų mamos ir nemoka alimentų.

Skundą pateikti dar gal tiek prokuroras, tiek kaltinamieji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)