Socialinėje erdvėje nutekintas renginių organizatoriaus „Owexx“ kainoraštis, kuriame, kaip tikina viena iš įmonės darbuotojų, buvo konfidenciali ir konkrečiam klientui pateikta informacija. Penkių puslapių faile tūkstančiai internautų galėjo išvysti populiariausių atlikėjų tariamus honorarus.

Skelbiama, kad Marijono Mikutavičiaus ar Gyčio Paškevičiaus koncertas kainuoja 15 000 eurų, Andriaus Mamontovo pasirodymas su grupe gali atsieiti nuo 7 000 eurų – lygiai tiek pat reiktų pakloti ir už Lilą su Innomine.

Gerokai mažesnės sumos puikuojasi šalia merginų grupių: „Pop ladies“ – 2 500 eurų, „Yva“ – 2 000 eurų, „69 danguje“ – 1 600 eurų. Rašoma, kad estrados princo Ryčio Cicino šou su „Rokados“ šokėjomis kainuoja 2 200 eurų, o Andriaus Rimiškio koncertas – 700 eurų.

Martynas Tyla: fantastika! Iš kur tokios sumos?

Tokią informaciją peržiūrėjęs M. Tyla neslėpė nuostabos. „Fantastika! Tai tikrai fantastika! Iš kur tokios sumos?“ – juokėsi kartu su D. Montvydu dirbantis muzikos prodiuseris.

„Kažkas gerai iš viso to užsidirba. Tai yra visiškai neteisinga informacija. Aš tiesiai šviesiai pasakysiu – šios kainos yra pačių renginių organizatorių sumanymas. Jau ne vieną kartą žmonės buvo apgauti, kuomet atlikėjo kaina buvo padidinta dvigubai ar net trigubai. Noriu atsakingai pasakyti, kad dauguma organizatorių taip daro, nesakau, kad visi, bet turiu pavyzdžių. Juk šiandien tikrai nėra problemos susirasti tiesioginius mėgstamo atlikėjo vadybininkus ir neieškoti tarpininko, kuris taip pat tikėtųsi iš viso to išlošti. Nesamdykite atlikėjų per organizatorius, nes kainos tokiu atveju bus pakeltos“, - perspėja M. Tyla.

Paviešintame dokumente skelbiama, kad D. Montvydo koncertas kainuoja 9 600 eurų. Jei kartu su juo pasirodo dar du šokėjai – kaina iškyla iki 12 000 eurų.

„Donatas gali koncertuoti ir už 2 000, ir už 5 000, ir už 10 000, ir už 20 000 eurų. Artimiausio koncerto, kuris vyks Botanikos sode, be atlikėjo honoraro, savikaina yra 20 000 eurų. Šią sumą sakau tam, kad įsivaizduotumėte, kiek kainuoja technika ir organizavimas. O juk dar ir honorarą atlikėjui reikia sumokėti. Jei šioje situacijoje būtų tarpininkas, tai visa ši suma turbūt būtų apie 26 000 eurų su atlikėjo honoraru“, - tikina prodiuseris.

M.Tyla sako, kad šiuolaikiniame šou pasaulyje nėra ir negali būti vienos honoraro sumos.

„Mistika! Vienos kainos nėra ir negali būti. Kiekvienas renginys yra derinamas atskirai. Juk visa tai priklauso nuo vietos, nuo žmonių skaičiaus ir kitų veiksnių. Nėra vienos tikslios kainos. Tai eilinis kartas, kuomet kažkas bando manipuliuoti kitų sąskaita. Esame turėję ne vieną atvejį, kuomet išgirstame, kad „mes labai daug kainuojame“, tačiau vėliau paaiškėja, kad tą sumą padvigubino organizatoriai. Tuomet supranti, kad žmogus buvo labai stipriai apgautas“, - DELFI pasakojo vadybininkas.

Ilgametę patirtį muzikos versle turintis Martynas sako, kad tokios renginių organizatorių pateikiamos kainos sudaro neteisingą įspūdį apie patį dainininką ar jo įvaizdį.

„Man labai gaila, kad kažkas šitaip naudojasi žinomų žmonių vardais. Tai vienareikšmiškai daro įtaką atlikėjo reputacijai. Tokiu būdu sudaromas įspūdis, kad toks dainininkas yra nepasiekiamas, neįperkamas. Kai kuriais atvejais tai yra daroma dėl to, kad norima pasiūlyti kažkokį pigesnį atlikėją, su kuriuo galima pasidalinti pinigus. Net tokių atvejų yra pasitaikę mūsų praktikoje“, - teigė muzikos prodiuseris.

M.Tyla taip pat pasisakė ir apie kitus, mažiau žinomų dainininkų ar muzikos grupių įkainius: „Kalbant apie kitus atlikėjus, ypač tuos, kurie yra mažai žinomi, jų kainos man išvis kelia nuostabą. Tikrai kelia. Aš nieko nesakau, gal jie tiek ir prašo, galbūt kažkas jiems tiek ir moka, tačiau kai kurios sumos – stebuklas“.

Aleksandras Ivanauskas-Fara: tokia suma užsiliko nuo senų laikų

Išgirdęs, kad „Rondo“ koncertas, anot paviešinto failo, kainuoja 3 150 eurų, grupės lyderis neslėpė šypsenos: „Galbūt čia nuo senų laikų užsiliko tokia suma. Viską nulemia rinkos dėsniai. Dabar būna įvairiai ir kur kas daugiau. Kartais galime ir nemokamai pasirodyti. Žinoma, kiekvieną situaciją vertiname skirtingai. Reikia nepamiršti, kad mes taip pat turime mokėti begalę mokesčių, sumokėti už įrangą, aptarnaujantį personalą ir pan.“.

A. Ivanauskas-Fara sako, kad daugelį metų populiarumu besidžiaugianti grupė „Rondo“ stengiasi išlikti pasiekiama visiems.

„Mes niekada neišskiriame ar mus užsako biudžetinė įstaiga, ar privatus asmuo. Jei mus tenkina siūlomas honoraras, mes įvertiname datą, ar esame laisvi, ir atvažiuojame. Su grupe turime griežtą susitarimą – jeigu susitarei su klientu, laužyti pažado nevalia. Net jei kitas žmogus siūlytų dvigubai ar net trigubai didesnę sumą. O tokių pasiūlymų tikrai būta“, - pripažįsta grupės lyderis.

Dainininkas pabrėžė, kad dirbant muzikos versle būtina turėti nepriekaištingą reputaciją.

„Mūsų klausytojai žino, kad jei užsakysi „Rondo“ – viskas bus gerai, todėl iki šiol stengiamės dirbti labai sąžiningai, kokybiškai ir gerbti kiekvieną mūsų klientą“, - tikina jis.

Lauras Lučiūnas: tai – nieko nereiškiantis skaičių rinkinys

Prodiuseris L. Lučiūnas, sužinojęs, kad J. Arlauskaitės-Jazzu koncertas neva kainuoja 7 000 eurų, visa tai pavadino nesąmone.

„Tai – kažkokia kūryba, nieko nereiškiantis skaičių rinkinys. Kiek metų dirbame, tiek žinome, kad jau seniai nėra vieno tikslaus honoraro. Kiekvienu atveju tai kinta – priklauso nuo vietos, laiko ir kam visa tai. Kaina gali būti ženkliai mažesnė nei įprastai, gali būti ženkliai didesnė ar net išvis nemokamai. Mes neturime nusistatę jokio honoraro. Jeigu planuojame koncertinį turą, laukiame geriausio pasiūlymo ir tuomet įvyksta susitarimas. Ir tai tikrai nėra toks skaičius“, - patvirtino su J. Arlauskaite-Jazzu dirbantis vadybininkas.

L. Lučiūnas neslepia, kad kažkada 7 000 eurų suma galėjo būti atlikėjos pasirodymų istorijoje, tačiau tai nėra jokia taisyklė.

„Žinoma, kad galėjo kažkada kažkur būti tokia suma, bet per tiek veiklos metų – tai nieko nereiškiantys skaičiai. Dažniausiai dirbame pasiūlymo principu. Jei mus domina – koncertuojame. Dažnai būna ir taip, kad tariamės ne vienam koncertui, o keliems. Tokiu atveju kaina gali svyruoti nuo kelių dešimčių iki šimtų tūkstančių eurų“, - sakė prodiuseris.

Renginių organizatorė Laura Merkelytė: kainos realios, bet preliminarios

Susisiekus su renginių organizatore, dirbančia „Owexx“, paaiškėjo, kad tai buvo konkrečiam klientui pateiktas kainoraštis. L. Merkelytė taip pat patikino, kad tai – konfidenciali informacija, kuri neturėjo pasiekti plačiosios auditorijos.

„Nežinau, kur tai galėjo būti paviešinta. Nemanau, kad tai galėjo būti kažkur viešai įkelta. Na, bet taip, mes siunčiame klientams pasiūlymus su kainomis“, - DELFI sakė renginių organizatorė.

Paklausta, ar nurodytos kainos yra realios ir laiko patikrintos – L. Merkelytė atsakė teigiamai, tačiau pabrėžė, kad sumos kiekviename sandoryje yra derinamos ir gali kisti.

„Taip, plius minus jos yra realios, bet preliminarios. Žinoma, reikėtų nustatyti kelintų metų yra šis dokumentas“, - sakė renginių organizatorė.

DELFI taip pat tikėjosi platesnio L. Merkelytės komentaro, tačiau kol kas jo dar nesulaukė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)