- Ar visada turite tikslą ir žinote, ko norite pasiekti? Ar leidžiate sau kartais elgtis laisviau, o gal esate griežtos disciplinos šalininkas? Koks tikslas šiuo metu jus veda į priekį?

- Iš pradžių apie jokius milijonus nesvajojau. Mano kompanijai yra 26 metai, o visas verslas prasidėjo nuo to, kad tais laikais mums trūko daugybės produktų… Sugalvojome, kaip būtų galima jais prekiauti.

Laimingi žmonės tie, kurie dirba mylimą darbą, tada jiems ir dirbti nereikia. Man iš tiesų patinka tai, ką aš darau. Pasaulis sparčiai keičiasi – turi į tai reaguoti, nors ne visada pavyksta. Bet man tai teikia malonumą. Išgyvenome jau ne vieną krizę. Kažkada versle atrodė, kad užtenka vien „gazo“, o paskui paaiškėjo, kad reikia ir stabdžių (šypsosi).

Kalbant apie discipliną, jos reikėjo pačioje pradžioje. Dabar jau juokauju, kad užsidirbau sau prabangą pabusti tada, kada noriu, ir važiuoti į darbą, kada noriu. Tai vadinu prabanga, nes tu gyveni pagal savo susikurtą grafiką.

Nubundi, geri kavą, seki BBC ir CNN, stebi Londono ir Niujorko biržą, jei kyla minčių, skambini į biurą.

Į priekį mane veda nauji tikslai, naujos užduotys, kurias turi įveikti. Tiesa, su metais atsiranda pragmatiškumas, kuris yra pagrindinis variklis. Norisi, kad pasaulis būtų ramesnis, kad jame būtų mažiau įtampos, nes jai esant negali galvoti per toli į ateitį. Mano versle iš tiesų – ne patys ramiausi laikai.

- Kaip manote, ar kiekvienas žmogus gali tapti milijonieriumi? Kokios priežastys dažniausiai žmonėms trukdo tai padaryti? Kokia buvo jūsų pirmoji verslo idėja?

- Turi galvoti ne apie skaičius, o apie idėją, kurią įgyvendindamas patiri malonumą. Galvodamas apie pinigus, gali neįvertinti aplinkybių, nematyti pavojų ir sudegti. O jei nori įgyvendinti savo idėją, jausi malonumą nuo proceso, nuo strategijos, kuri sėkmingai dėliojasi. Jei sėkmingai galvosi, uždirbsi ir tą milijoną.

Man visada patiko vakarėliai, bendravimas su žmonėmis – išvažinėjau visą tuometinę Sovietų Sąjungą. Kažkada smagiai leisdavome laiką, o paskui tie žmonės paskambino su tam tikromis idėjomis, nuo kurių prasidėjo ir mano tarptautinės prekybos verslas. Mano įmonė prekiauja cukrumi, ryžiais, mėsa ir paukštiena.

- Kuo prasideda ir kuo baigiasi jūsų diena? Ar nešatės darbus namo? O gal namai skirti tik atsipalaidavimui ir šeimai?

- Diena prasideda nuo dvigubo espreso puodelio, po pirmojo gurkšnio – cigaretė. Tada įsijungiu CNN ir BBC, nuo 11 val. stebiu biržą – kur juda jos kreivės. Vakare stengiuosi, kad, uždarius biuro duris, viskas ten ir liktų. Todėl vakarais bendrauju daugiau su kūrybos žmonėmis. Mane žavi menininkų minties polėkis, patinka tapyba, mada, muzika, kinas.

Vokietis gyvena tam, kad dirbtų, o italas, prancūzas dirba tam, kad gyventų. Man šis požiūris arčiau širdies. Jei tu mėgaujiesi savo gyvenimu, kitiems žmonėms aplink tave irgi smagiau.

- Pinigai siejami su atsakomybe, o atsakomybė – su stresu. Ar jūs žinote, kas yra stresas ir kas padeda jį įveikti?

- Aš tikrai žinau, kas yra ir stresas, ir atsakomybė. Per krizę, net ir kritus apyvartoms, nesumažinau nė vienam darbuotojui algos. Atsisakiau didesnės rizikos projektų, laukiau, kol pasaulis nurims ir visi galvos, kaip daugiau vartoti ir iš to uždirbti. Tikiuosi, kad dar po kelerių metų taip ir bus.

Tuo metu dabar visi perka prekių tiek, kiek jų reikia dabar, niekas nebeperka keliems mėnesiams į priekį, nes neaišku, kas po tų kelių mėnesių bus. Gyvename periodu, kai reikia išsaugoti, ką uždirbai, ir nesiimti „napoleoninių“ planų.

- Kiek jūsų gyvenimo moterys prisidėjo prie jūsų sėkmės? Ar sutinkate, kad tik antrąją pusę turintis žmogus gali būti lydimas sėkmės?

- Mano nuomone, pasisekė vyrams, šalia kurių yra protingos, diplomatiškos moterys, asmenybės, siekiančios savo tikslų. Nors vyrams atrodo, kad jie renkasi moteris, aš su tuo nesutinku. Man atrodo, kad jos mus renkasi. Vyrai dominuoja visose srityse, bet, pažiūrėkite, kiek tokioje konkurencinėje aplinkoje pasiekia talentingos moterys!

Taigi, aš visada būsiu už protingą moterį. Žinoma, grožis yra svarbu, bet daug svarbiau turėti apie ką tarpusavyje bendrauti. Neįsivaizduoju savo žmonos, sėdinčios namuose, man svarbu, kad galėčiau ja žavėtis – svarbu išorinė elegancija ir vidinis grožis.

Nebijau, jei mano moteris pasieks daugiau už mane. Niekada gyvenime niekam nieko nepavydėjau, džiaugiausi kitų sėkme. Gal dėl to gyvenime šį tą ir nuveikiau. Mano nuomone, pavydo jausmas gali suvalgyti žmogų iš vidaus – jis nebegalvos apie savo pasiekimus ar net šeimą. Kai tavo mąstymas pozityvus, matysi daugybę net ir mažų dalykų, pavyzdžiui, pražydusias sakuras.

- Už ką norėtumėte padėkoti savo žmonai? Su kuo turi susitaikyti moteris, tapdama turtingo ir įtakingo vyro antrąja puse? Kokius reikalavimus kėlėte / keliate savo išrinktajai?

- Ramunei pirmiausia noriu padėkoti už tai, kad esu toks, koks esu. Ji tikrai stipriai prie to prisidėjo. Iki šiol iš jos mokausi daugybės dalykų, nors ne visada sekasi, bet tikrai stengiuosi. Pavyzdžiui, niekada negirdėjau, kad ji blogai kalbėtų apie savo kolegas – tik gerai arba nieko. Ji ir man draudžia per daug kritikuoti kitus.

Ramunė turi labai stiprią vidinę inteligenciją. Gyvenimas yra skirtas tam, kad nuolat mokytumėmės.

Žmonės, kurie galvoja, kad jau viską žino ir moka, yra praeitis.

Visą straipsnį skaitykite IKONA.TV portale ČIA.