„Jei kada gyvenime man ir vėl reikės vesti, ir vėl nesudarysiu jokios sutarties. Jei tu nusprendei, kad tai yra tas žmogus, su kuriuo sieji savo ateitį ir jis tau yra reikalingas bei tavo antroji pusė, kokios dar gali būti sutartys? Žinoma, jei santuoką sudarai iš išskaičiavimo ir jau planuoji, kad po penkerių ar dešimties metų sutuoktinį keisi, reikalas kitas. Aš to neplanavau“, – sakė žinomas verslininkas.

Anot Andriaus, pinigai jam nėra tokie svarbūs kaip sveikata ir artimi žmonės. Į pinigus jis žiūri kaip į priemonę. „Šiandien jų turi, o vėliau gali ir neturėti. Turtas yra galvoje ir širdyje, bet ne kišenėje“, – paaiškina jis.

Tiesa, dar prieš šias vestuves vyrą įspėjo tiek teisininkai, tiek ir draugai, kurie jį bandė įtikinti, kad reikėtų pasirašyti sutartį ir taip apsaugoti savo turtą. „Jie įkalbinėjo ir aiškino, kodėl tai yra taip naudinga, tačiau atsakiau jiems kaip ir jums dabar. Mano nuomonė nepasikeitė. Ir paklauskite bet kurio normalaus kunigo, kaip jie žiūri į tokias sutartis. Žinau tokių, kurie sužinoję apie tokias vedybines sutartis net atsisako porą sutuokti. Ir aš tam pritariu. Bažnyčia yra prieš visas tas vedybines ir ikivedybines sutartis.

Aš pats nesu praktikuojantis katalikas, tačiau esu tikintis ir turiu pažįstamų kunigų, su kuriais pasikalbu. Jie man ne kartą yra paaiškinę, kad kai gyvenime būna kokia nors nelaimė ar nesiseka darbe, prarandi didelę pinigų sumą, reikia suprasti, kas yra tikrosios problemos ir gyvenimas. Tokiais atvejais ir savo draugams verslininkams sakau, kad pripirktų daug skanėstų, dovanėlių ir nuvažiuotų į onkologinę ligoninę. Pavyzdžiui, paklauskite ten esančių vaikų ar tų, kurių nelanko tėvai. Jie jums papasakos, kokių planų ir vilčių gyvenime turi. Po tokio vizito išeini, išsiverki ir supranti, kad gyveni puikiai“.

Andrius sako, kad tai jam ne kartą padėjo suprasti, koks vertingas iš tiesų yra gyvenimas ir ką turime vertinti. Pasak jo, tai yra geras darbas, kuris atveria akis. „Gyvenimas yra aiškus ir paprastas, o pinigai visada atiteks kažkam kitam ir galbūt jis geriau gyvens. Tebunie tai bus labdara“.

Advokatas Karolis Rugys sako, kad asmeninės nuosavybės teise sutuoktiniui priklausantis turtas nėra dalijamas santuokos nutraukimo metu.

„Asmenine nuosavybe yra laikomas turtas, kuris buvo įgytas iki santuokos sudarymo, sutuoktiniui dovanotas ar jo paveldėtas po santuokos sudarymo, jeigu dovanojimo sutartyje ar testamente nėra nurodyta, kad turtas perduodamas bendrojon jungtinėn sutuoktinių nuosavybėn.

Į tai įeina sutuoktinių asmeninio naudojimo daiktai (avalynė, drabužiai, profesinės veiklos įrankiai), intelektinės ir pramoninės nuosavybės teisės, išskyrus pajamas, gaunamas iš intelektinės veiklos, lėšos ir daiktai, reikalingi asmeniniam sutuoktinio verslui, išskyrus lėšas ir daiktus, skirtus verslui, kuriuo verčiasi abu sutuoktiniai bendrai, lėšos, vieno sutuoktinio gautos kaip žalos atlyginimas ar kitokia kompensacija už žalą, padarytą dėl sveikatos sužalojimo, ir neturtinę žalą, tikslinė materialinė parama ir kitokios išmokos, išimtinai susijusios tik su jas gavusio sutuoktinio asmeniu, teisės, kurių negalima perleisti kitiems asmenims, sutuoktinio įgytas turtas už asmenines lėšas arba lėšas, gautas realizavus jo asmenine nuosavybe esantį turtą, jeigu to turto įgijimo metu buvo aiškiai išreikšta sutuoktinio valia įgyti turtą asmeninėn nuosavybėn.

Taip pat turtas, įgytas asmeninės nuosavybės teise po vedybų sutarties sudarymo, kurioje numatytas atskiras turto režimas. Kitas turtas, kuris buvo įgytas santuokos metu ir be vedybų sutarties, yra laikomas bendra jungtine sutuoktinių nuosavybe ir yra dalijamas lygiomis dalimis“, – paaiškino specialistas.

Teisininkas sakė, kad sutuoktinis gali pretenduoti į kito sutuoktinio asmeninio turto pagerinimo išlaidas. Tačiau pačių vedybų sutarčių populiarumas auga ir jos yra sudaromos vis dažniau.

„Vedybų sutartys yra skirstomos į ikivedybinės ir povedybinės. Kol kas iš vyraujančių tendencijų matyti, kad populiaresnė išlieka povedybinė sutartis, t.y. pasirašomos dažniau po santuokos sudarymo“.

Advokatas paaiškino, kad vedybų sutartis gali būti sudaroma santuokoje atsirasiančiam turtui ar įsipareigojimams. Specialistas tokių sutarčių sudarymą sako vertinantis tik teigiamai, nes ji suteikia daugiau aiškumo abiems sutuoktiniams ir gali apsaugoti jų interesus keliams išsiskyrus. Taip pat gali apsaugoti nuo kreditorių, kadangi vedybų sutartyje galima numatyti, jog sutuoktinis neatsako už kito sutuoktinio atsirasiančias prievoles. Tokiu būdu gali būti labiau apsaugoti ir visos šeimos, vaikų interesai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)