Paini Edmundo pavardžių istorija pirmą kartą nuskambėjo LRT laidoje „Gimę tą pačią dieną“, kurios metu jis net tik pasidalijo asmeninio gyvenimo detalėmis, bet ir papasakojo apie žurnalistinio kelio pradžią.

„Mano tėčio tėtis niekada nebuvo vedęs mano senelės, todėl mano tėtis nešioja savo mamos pavardę, kurią gavau ir aš“, – savo painia istorija su DELFI dalijasi E. Jakilaitis. Tačiau ši istorija yra kur kas painesnė.

„Mano senelis Jonas Juodišius buvo tarpukario Lietuvos karininkas, su mano senele jis pragyveno apie keturiasdešimt metų, tačiau niekada jos nevedė. Todėl mano tėtis turi savo mamos pavardę. Bet istorija yra dar labiau komplikuota, – pasakojo pašnekovas. – Mano seneliams tai buvo antra santuoka. Na, ne santuoka, bet pavadinkime tai santuoka, nes jie net nešiojo vestuvinius žiedus. Tačiau Jakilaičio pavardė mano tėčiui iš mano senelės atiteko nuo pirmojo senelės vyro.“

E. Jakilaitis pasakoja, kad abiems jo seneliams tai buvo antra šeima, abu iš pirmųjų santykių turėjo vaikų, tačiau Edmundo tėtis jiems – vienintelis bendras vaikas.

„Taip ir yra, kad esu Jakilaitis, bet su jokiais Jakilaičiais nieko bendro neturiu. Nė lašelio Jakilaičių kraujo manyje nėra“, – šyptelėjo Edmundas.

Pašnekovas pasakojo, kad domėjosi, kodėl jo tėčiui taip ir nebuvo suteikta tikro tėčio pavardė. „Tai susiję su mano senelio nenoru tuoktis dėl savo specifinio statuso tarpukario Lietuvoje, nes jis buvo karininkas. Ir ne tik karininkas. Jis dirbo atitinkamose tarnybose, saugojo prezidentą Antaną Smetoną, buvo ir pasienio ruožo su Vokietija viršininkas. Tai galėjo būti viena iš priežasčių – kad nekomplikuotų gyvenimo savo artimiesiems“, – šeimos istorijos detalėmis dalijosi pašnekovas.

Beje, noro vis dėlto pakeisti E. Jakilaičio tėčio pavardę buvo: „Jei aš gerai atsimenu savo istoriją, kokiais 1980 metais, jau ir aš buvau gimęs, mano senelis pasiūlė mano tėčiui viską oficialiai sutvarkyti, bet kažkaip pakalbėjo, kad gal vėliau ir viskas taip liko“.

Tačiau galimybių susigrąžinti savo senelio pavardę yra net ir dabar. „Buvau nutaręs jau prieš daug metų, kad savo pavardę pasidarysiu per brūkšnelį, tačiau niekada tuo labai dorai neužsiėmiau, – pasakojo E. Jakilaitis, tačiau pridūrė, jog domėjosi įstatymais, susižinojo, kad tai nebūtų lengva ir greita procedūra. – Bet kadangi visa tai jau papasakojau Violetai Baublienei LRT laidoje, tai tarsi jau kažkaip reiktų visa tai įteisinti.“

Šia mintimi, turėti dvigubą pavardę, jis dalijosi ir su savo šeima. Anot Edmundo, jo šeima tam pritaria ir jei tik jis to imtųsi, visi sutartinai taptų Jakilaičiais-Juodišiais.

„Tikiuosi, kad gyvenime turiu dar laiko ir tai kažkada padarysiu, – šyptelėjo Edmundas. – O kadangi esu žinomas kaip Jakilaitis, o ir pats save vadinu Jakilaičiu, todėl manau, kad teisingiausia būtų įteisinti dvigubą pavardę.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (418)