Išreikšti pagarbą šeštadienį anapilin iškeliavusiam kultūros atstovui atvyko ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė tylos minute pagerbė operos solistą ir pareiškė užuojautą jo žmonai Loretai Bartusevičiūtei-Noreikienei.

D. Grybauskaitė pabrėžė, jog praradome Lietuvos šimtmečio legendą, su kurio balsu užaugo daugelis.

Gerbėjai maestro paskutinįkart neša gėles į sceną. Skambant V. Noreikos balsui atsisveikinti ateina ir jo scenos bendražygiai. Žymi Lietuvos violončelininkė Silvija Sondeckienė sakė, kad jiems ne tik teko kartu daug metų koncertuoti, tačiau jų šeimas jungė ir vyrų draugystė. Dirigentas ir smuikininkas Saulius Sondeckis bei maestro Virgilijus Noreika yra kilę iš Šiaulių, o vėliau daugelį metų kartu kūrė klasikinės muzikos scenoje.

„Virgilijus Noreika buvo labai pozityvus žmogus ir turintis puikų humoro jausmą. Tačiau mes su juo daugiausiai bendravome koncertų metu. Jo Dievo dovana buvo neįkainojama, o muzikiniai įvaizdžiai persiduodavo ne žodžiais, bet jausmais. Viskas vyko natūraliai. Tai buvo tikras talentas“, – DELFI sakė žinoma moteris.

Kartu su žmona Kotryna atvykęs keliautojas ir žinomas žurnalistas Martynas Starkus maestro pažino kaip draugišką kaimyną. „Mes gyvenome kaimynystėje. Jis buvo labai draugiškas ir puikus žmogus. Tikras džentelmenas. Visada mokėjo pajuokauti ir labai gražiai bendrauti. Kalbant apie muziką, jis neabejotinai buvo iškili scenos asmenybė“.

Kotryna Starkienė pasakojo, jog V. Noreikos ir jo žmonos pora buvo tikras pavyzdys visiems. „Jie labai gražiai ir darniai bendravo. Tai tikras pavyzdys mums visiems ir džiaugiuosi, kad galėjome juos bent šiek tiek pažinti“, – sakė ji.

Garsus kultūros atstovas mirė sulaukęs 83 metų amžiaus šeštadienį. Atsisveikinti taip pat atėjo ir operos solistas Vytautas Juozapaitis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir kt.

DELFI primena, kad Nacionalinė kultūros ir meno premija V. Noreikai buvo suteikta už „aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą". V. Noreika yra dainavęs daugelyje pasaulio teatrų scenose: Maskvos didžiajame teatre (daugiau kaip 50 kartų), Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera", Buenos Airių „Teatro Colon", Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos, Čikagos lietuvių operoje ir kitose scenose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)