Parodai atrinktos 65 spalvotos fotografijos, atspindinčios kadenciją baigusio Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus ir buvusios pirmosios damos Almos Adamkienės veiklos ir gyvenimo akimirkas.

Anot Džojos Gundos Barysaitės, šis skaičius yra neatsitiktinis, mat šie „du mieli, jautrūs ir elegantiški žmonės ranka rankon jau 65 metus eina per gyvenimą.

„Tai sušildo ir įkvepia. Daugiau nei dešimtmetį turėjau garbės ir laimės būti šalia ir fotografuoti. Ir dirbant, ir keliaujant, ir poilsio akimirką. Tai nepakartojama patirtis, kuria noriu su Jumis pasidalinti“, – teigia fotografė.

Iš viso Džoja Gunda Barysaitė Lietuvos Respublikos prezidentūroje dirbo 16 metų ir įamžino trijų prezidentų kadencijas. Natūralu, kad virš 10 metų būnant kartu su Valdu Adamkumi, Prezidento ir fotografės draugystė išliko ir pasibaigus kadencijai.

Kalbėdama apie Prezidento šeima Dž. G. Barysaitė stengiasi parinkti gražiausius žodžius.
„Valdas Adamkus yra labai šiltas žmogus, betarpiškas. Šalia jo jaučiausi labai gerai, nebuvo jokio slenksčio. Prezidentas turi labai gerą humoro jausmą. Labai smagiai pajuokaudavo ir dabar pajuokaujam. Alma Adamkienė labai miela, labai šilta. Jie abu labai geri žmonės. Su jais dirbti buvo lengva ir gera. Jiems nereikėdavo nieko pozuoti ar vaidinti, viskas vykdavo savaime. Turbūt jie gimę fotografuotis“, - juokauja Dž G. Barysaitė.

Moteris puikiai prisimena, kaip viskas prasidėjo. V. Adamkų Dž. G. Barysaitė buvo sutikusi JAV dar prieš jam tampant prezidentu. O vėliau laimingo atsitiktinumo dėka jų keliai vėl susikirto.

„Prieš prasidedant rinkiminei kampanijai į prezidentus, kiekvienam kandidatui priskyrė po fotografą. Kai vyko skirstymas, aš nuėjau pas nykštukus, o kiti fotografai tuo metu išsirinko savo kandidatus, o man liko Valdas Adamkus.

Labai apsidžiaugiau, nes jau jį šiek tiek pažinojau, jis man patiko. Dirbau visos rinkiminės kampanijos metu iki pat pergalės. Paskui padariau iš tų fotografijų parodėlę. Išrinktasis prezidentas pamatė tą parodą ir jam labai patiko. Jo komandos nariai pakvietė mane dirbti pas jį“ , - kaip tapo Prezidento fotografė prisimena Dž G. Barysaitė.

Fotografė teigia, kad per visą laiką niekada negirdėjo iš Prezidento ar pirmosios ponios jokių priekaištų, kad jie negerai atrodo nuotraukose. Priešingai, V. Adamkus mėgdavo pasijuokti iš savęs ir savo išvaizdos fotografijose. Tuo pačiu Dž. G. Barysaitė prisimena Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy reikalavimus nefotografuoti jo iš viršaus, nes jis dėl mažo ūgio oficialių kalbų metu stovėdavo ant pakilos.

„Man Valdas ir Alma Adamkai atrodo labai fotogeniški, gal jiems taip neatrodo. Bet jie niekada nepriekaištavo dėl to, kaip atrodo nuotraukose. V. Adamkus anksčiau pats užsiimdavo fotografija, todėl jis supranta, ką reiškia būti fotografu. Tai yra charakteris, tai yra gyvenimo bagažas“, - Adamkams gerų žodžių negaili fotografė.

Dž. G. Barysaitė teigia, kad pačioje darbo prezidentūroje pradžioje jai buvo labai sunku. Moteris prieš tai dirbo leidinyje „Literatūra ir menas“. Staigus posūkis iš meno į politiką Dž. G. Barysaitei buvo gan kardinalus. Pasak fotografės, pradžioje tikrai buvo baugu ir nedrąsu. Reikėjo išmokti visų protokolinių ypatybių.

„Fotografuodama politiką stengiausi išlikti prie meno. Norėjau padaryti politikų fotografijas kiek įmanoma šiltesnes, ieškojau rakursų, kad būtų ne taip valdiškai. Vis tik, meniškai politikų nelabai pavaizduosi“, - juokiasi moteris.

Pasitaikė įvairių kuriozinių situacijų, Dž. G. Barysaitė pateikė istoriją, kurioje pasireiškė Prezidento Valdo Adamkaus džentelmeniškumas.

„Man atrodo, tai buvo mano pirma kelionė į Estiją. Estijos prezidentas buvo Lennartas Meris. Tuoj vyks prezidentų susitikimas, mes – fotografai, pasiruošę, laukiame. Ateina prezidentai, aš kelis kadrus padariau ir man netikėtai baigėsi juosta. L. Meris net pradėjo juoktis, žiūrėk, sako V. Adamkui, jai juosta baigėsi. Aš tuo metu norėjau prasmegti, o V. Adamkus sako, o tu pažiūrėk, kaip ji greitai tą juostą pasikeitė“, - V. Adamkaus poelgiu žavėjosi Dž. G. Barysaitė.

Fotografė lydėjo Prezidentą po visą pasaulį. Taip pat Dž. G. Barysaitė kartu su Adamkais važiuodavo į poilsines keliones ir įamžindavo atostogų momentus. Moteris teigia, kad būdama su prezidento šeima, ji kartais nesijausdavo dirbanti, o Adamkų šeima vadina pavyzdine.

„Šalia jų aš nesijausdavau, kad bučiau kažkokia darbuotoja, jaučiausi, kaip šeimos narys. O matydama jų bendravimą tarpusavyje, galvodavau, kad tai yra tikrai meilė“, - sako Dž. G. Barysaitė.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)