Valstybinis kaltintojas mano, kad nusikalstamas veikas iš savanaudiškų paskatų padariusiam buvusiam garsiam sportininkui turi būti skirta su laisvės atėmimu susijusi bausmė – prokuroras A. Duonėlą pasiūlė įkalinti 4 metams, bausmę atliekant pataisos namuose.

A. Duonėlai skirti bausmę prokuroras T. Čepelionis antradienį pasiūlė Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė baigė nagrinėti sportininkui iškeltą baudžiamąją bylą. Ją inicijavo buvusios jo žmonos Dalios Burokaitės vadovaujama odontologijos klinika „Dalecija“.

Skiriant bausmę buvusiam sportininkui prokuroras siūlė atsižvelgti į tai, kad A. Duonėla yra teistas dėl smurto prieš savo buvusią žmoną, kaltės nepripažino, neatsiprašė nukentėjusiosios ir net klaidino teisėsaugą, kai bandė įrodyti, jog buvo pakankamai finansiškai pajėgus, kad galėtų suteikti paskolą.

Pasak valstybinio kaltintojo, nors A. Duonėla neigė kaltę, tačiau atsisakė pasitikrinti melo detektoriumi, tuo metu buvusi jo žmona sutiko, kad toks tyrimas būtų atliktas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2013 m. A. Duonėla suklastojo vekselį, kuriuo savo žmonos vadovaujamam odontologijos kabinetui suteikė beveik 58 tūkst. eurų (tuo metu 200 tūkst. litų) paskolą. Apie tai buvusio sportininko žmona sužinojo tik 2016 m. gruodį, kai gavo raginimus padengti įsiskolinimą.

D. Burokaitė įsitikinusi, kad buvęs jos sutuoktinis suklastojo vekselį – su A. Duonėla jos esą nesiejo jokie finansiniai reikalai ir nėra už ką grąžinti pinigų.

Moteris pareigūnams nurodė, kad skolos vekselis buvo suklastotas panaudojant firminį „Dalecijos“ A4 formato popieriaus lapą, kuriame jau buvo D. Burokaitės parašas – direktorė pasitikėjo savo klinikos finansininke, todėl kartais iš anksto palikdavo pasirašytus dokumentų blankus.

Buvusi A. Duonėlos žmona teisme sakė, kad niekada nesiskolino pinigų iš buvusio vyro, priešingai – visą laiką jį materialiai remdavo. Anot jos, A. Duonėla sportininko rentą gavo tik 2016 m., o iki to laiko neturėjo pinigų, nors daug kam buvo įsiskolinęs, nuolat žaidė azartinius žaidimus – statydavo dideles pinigų sumas.

„D. Burokaitė teisme prisipažino, kad jai buvo nesaugu dėl ateities ir finansinio saugumo“, – sakė prokuroras.

Tuo metu „Dalecijos“ advokatė Renata Jatužytė-Mulevičienė sakė, kad A. Duonėla ne tik internetu žaidė azartinius lošimus, bet ir daugybę kartų skolinosi pinigų iš greitųjų kreditų bendrovių.

Advokatė teisme atskleidė, kad dar 2009-2011 m. prokurorai tyrė ir kitą istoriją, kai iš D. Burokaitės sąskaitų SEB banke A. Duonėla nurašydavo dideles sumas – bankui buvo pateikti galimai suklastoti dokumentai su D. Burokaitės parašais. Tada sportininko kaltė nebuvo įrodyta, nes banko darbuotojai nesugebėjo surasti kai kurių originalių dokumentų.

Be to, advokatė užsiminė, kad A. Duonėla buvo užmezgęs romaną su viena „Dalecijoje“ dirbusia darbuotoja, o prasidėjus skyrybų procesui ieškojo būdų, kaip pasipelnyti iš sutuoktinės.

„Dalecijos“ advokatė taip pat mano, kad A. Duonėla save viešai pateikia kaip auką – taip jis elgėsi ir tuomet, kai teisme buvo nagrinėjama byla dėl smurto artimojoje aplinkoje. Anot jos, visą laiką kaltę neigęs buvęs D. Burokaitės sutuoktinis kaltu prisipažino tik apeliacinės instancijos teisme, kai jau buvo nuteistas.

Savo ruožtu A. Duonėlos advokatas sako, kad būtent sportininkas yra nukentėjusysis, nes dėl buvusios žmonos inicijuotų procesų iš odontologijos klinikos negali atgauti savo skolintų pinigų. Juos jis esą skolino klinikos remontui ir Molėtų rajone esančios D. Burokaitės sodybos remontui.

Sportininko advokatas pripažino, kad A. Duonėla skolinosi pinigų iš greitųjų kreditų bendrovių, tačiau pažymėjo, jog skolų neturi, o kalbėdamas apie atsisakymą išsitirti poligrafu, advokatas pažymėjo, kad būtent jis A. Duonėlai pasiūlė atsisakyti tokio tyrimo – esą daugelyje Europos valstybių tyrimas melo detektoriumi nelaikomas patikimumu, jis taip pat nėra įtvirtinas įstatymuose, apie tai yra išsamiai pasisakęs buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Gintaras Godas (šiuo metu – Konstitucinio Teismo teisėjas).

„A. Duonėlos kaltė šioje byloje bandoma įrodyti prielaidomis ir D. Burokaitės teiginiais“, – kaltinamojo gynėjas įsitikinęs, kad buvęs irkluotojas turėtų būti išteisintas dėl jam pateiktų kaltinimų.

A. Duonėla nekeičia pozicijos: buvusi žmona norėjo mane sužlugdyti

Tuo metu kreipdamasis į teismą su paskutiniu žodžiu A. Duonėla toliau laikėsi pozicijos, kad nepadarė jokio nusikaltimo ir kreipdamasis į antstolį tenorėjo atgauti savo skolą, o dėl visko, kas įvyko, kaltino tik buvusią sutuoktinę.

„Dėl mūsų dukros norėjau vekselį pamiršti, bet ji stengėsi tiek psichologiškai, tiek finansiškai su manimi susidoroti – norėdama gyventi su kitu vyru ji atėmė ne tik šeimą, bet ir tai, ką sukūrėme, – kreipdamasis į bylą nagrinėjantį teismą sakė A. Duonėla. – Ji norėjo mane sužlugdyti, stoviu čia, teismo salėje, ir negaliu patikėti, kad esu teisiamas, o buvusi žmona vengia grąžinti tai, kas jai nepriklauso. Dar skaudžiau, kad visuomenės akyse esu jau nuteistas.“

Buvęs irkluotojas pripažino, kad padarė klaidų, tačiau jos esą yra žmogiškos ir „kilusios iš pasitikėjimo žmona ir teisinio neišprusimo“.

„Bet tai nereiškia, kad esu sukčius“, – teigė daugybę titulų pelnęs buvęs sportininkas.

Jis pažymėjo, kad byloje akcentuojamas jo pomėgis lošti azartinius lošimus, tačiau esą kažkodėl buvo nutylėta, jog su savo dabar jau buvusia žmona jis ir susipažino kazino.

„Mes gyvenome kartu ir kūrėme kartu, klinikoje atlikau ūkio darbus, įrenginėjau sodybą – susidaro įspūdis, kad dešimt metų pragyvenau ir buvau jos išlaikytinis, bet juk abu prisidėjome prie gerbūvio“, – paskutinio žodžio metu sakė A. Duonėla.

Tokia buvusio olimpiečio kalba įskaudino buvusią jo žmoną. „Aš nenoriu, kad jį sodintų į pataisos namus, aš noriu, kad nors kartą gyvenime jis prisipažintų, kad prisidirbo, – sakė D. Burokaitė. – Ir atsiprašytų už visus savo melus ir visas nesąmones, ką daro ant visos Lietuvos. Ir dar viską grindžia vaiku“.

Moteris prisipažino, kad anksčiau teismui nagrinėjant bylą dėl smurto artimojoje aplinkoje atleido buvusiam sutuoktiniui, nes nenorėjo, jog iš jo būtų atimta renta ir šis būtų įkalintas.

„Per daug toli Alvydas nuėjo – šiandien per daug skaudžių dalykų išgirdau apie save ir man skauda, ką jis daro ir kaip elgiasi“, – sakė nukentėjusioji.

Ar A. Duonėlai bus skirta su laisvės atėmimu susijusi bausmė, teismas ketina paskelbti po mėnesio.

Sportininko karjerą baigęs A. Duonėla pastaraisiais metais įsivėlė ne į vieną skandalą – vyras buvo sulaikytas prie vairo neblaivus, dėl to prarado teisę vairuoti, bet vėliau vėl buvo sulaikytas prie vairo. Be to, gana triukšmingai teismuose vyko Duonėlų skyrybos – buvęs sportininkas dabar jau buvusią žmoną kaltino neištikimybe, nors netrukus po santuokos nutraukimo būtent jis su kita moterimi susilaukė vaikelio. Be to, A. Duonėla buvo teisiamas ir dėl smurto prieš D. Duonėlienę – konflikto metu moteriai sudavė ne vieną smūgį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)