„Su Gintautu Trimaku esu dirbusi, pažįstu jį. Gal žmogus kartais ir pasako kokį komplimentą, tačiau jis net drovus yra. Esu už Gintą, kaip sakoma, visomis keturiomis, – DELFI kalbėjo S. Straukaitė. – Jis pasako komplimentų, tačiau labiau grožisi moterimis.“

Sandros teigimu, ketvirtadienio vakarą INFO TV nuskambėjusi žinia, jog kelios merginos skundžiasi G. Trimako elgesiu, buvo labai netikėta.

„Būtent tuo pačiu metu fotografavo portretus, pakviesdavo į studiją fotografuotis ir perbraukia ranką per nugarą ir sako: „oi, kokia tavo faina figūra. Netgi prisilietimas buvo. Tą vieną kartą galvojau – nu gerai, nu tiek to. Buvo, dviese kažką šnekėjomės, buvo momentas, kad jis labai arti stovėjo ir jis tiesiog įsidrąsino ir man krūtinę paglostė, aš žiauriai sutrikau, pasakiau ne. Ir jis pasitraukė ir gal net atsiprašė. Neatsimenu gerai, mes apie tai nebešnekėjom, po to karto aš jo vengiau“, – žurnalistei pasakojo viena mergina.

Tą patį patvirtino ir dar viena studentė.

S. Straukaitė pasakoja, jog dėl kilusio skandalo iš pareigų pasitraukusio tapytojo Jono Gasiūno nepažįsta, todėl negali nieko apie jį pasakyti. Tačiau su G. Trimaku ji pažįstama jau ilgai: „Visi bendraudavome senais laikais, jokių problemų tikrai nebūdavo“.

Dizainerė teigia, jog merginoms, patyrusioms seksualinį priekabiavimą ar psichologinį smurtą, reikėjo prabilti daug anksčiau. „Jei viskas būtų daug griežčiau, nebūtų tokių dalykų, kad per pažymius vienas dėstytojas spaustų studentus, naudotų tokį terorizmą. Reikėjo anksčiau skųstis. Aišku, tokia ta mūsų visuomenė – dažniausiai pasmerkia tuos, kurie garsiai prabyla. Tai yra blogai, – apie prisipažinusias merginas kalbėjo Sandra. – Reikia sąmoningesnės visuomenės, kad mūsų žmonės nebijotų sakyti, jei yra blogai.“

Dizainerės teigimu, apie dėstytojo elgesį prabilusios merginos pasielgė teisingai. „Negi reikėjo kentėti? Žinoma, kad ne“, – teigė S. Straukaitė.

DELFI primena, jog pirmos VDA užkulisių išpažintys buvo anoniminės. Dvi merginos savo išgyvenimus išliejo tiklaraštyje.

„Gyvenau tartum du gyvenimus – vieną, kaip gabi, gerus pažymius gaunanti studentė, kitą – kaip jo sekso žaisliukas“, – konstatavo viena studentė.

Kiek vėliau prabilo VDA Tapybos katedroje 2009-2013 m. studijavusi Rūtenė Merkliopaitė. „Man pasisekė laiku išgirsti gandus ir istorijas apie J. Gasiūno priekabiavimus, dėl to manęs tai nepalietė: ignoravau jo užuominas, pavyzdžiui, pasiūlymą „nusifotografuoti save po sekso ir fotografiją pertapyti“.

Aišku, kai nesutikau su jo „kūrybinėmis idėjomis“, prasidėjo replikos kaip „nepakanka duomenų“, „nepakanka proto“ ir kitos pašaipos. Tai vertė abejoti savim, jausti įtampą. Šlykštu, kaip jis naudojasi jaunomis, naiviomis, nepasitikinčiomis savimi merginomis, apsukdamas situaciją taip, tarsi tai jis joms daro paslaugą“, – pasakojo absolventė.

Kilus skandalui, Jonas Gasiūnas pasitraukė iš užimamų pareigų.

VDA kilęs seksualinio priekabiavimo skandalas paskatino studentus prabilti ir apie dar vieno nacionalinės premijos laureato nederamą elgesį. INFO dienos žurnalistei Dovilei Javinskaitei pavyko pakalbinti buvusias akademijos studentes, kurios teigia, kad prie jų priekabiavo dėstytojas, fotografas, Gintautas Trimakas. Tai nustebino akademijos vadovus, nors studentai sako, kad toks elgesys – vieša paslaptis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (315)