M.Thatcher šią dieną savo prašmatniuose namuose centrinėje Londono dalyje pradėjo ramiais pusryčiais, tačiau jubiliatė dovanų negalės apžiūrėti iki į šios dienos vakaro - jos nepristatomos į namus dėl saugumo priežasčių.

Sergančios baronienės pokylis suteiks retą progą viešumoje išvysti politikos milžinę, kuri savo postą paliko 1990-aisiais, po 11 metų trukusio pirmininkavimo, dramatiškai pakeitusio Didžiąją Britaniją.

Jos ilgalaikė padėjėja Cynthia Crawford teigė: "Ji negali patikėti, kad jai sukako 80 metų. Aš taip pat tuo netikiu. Ji atrodo visiškai nuostabiai. Tikiuosi, kas ir aš taip atrodysiu, kai man sueis 80 metų".

2002 metais, po to, kai M.Thatcher patyrė kelis nedidelius priepuolius, medikai uždraudė jai viešumoje sakyti kalbas.

Per pokylį M.Thatcher vilkės tamsiai mėlynos spalvos švarko ir suknelės ansambliu, demonstruodama ištikimybę tradicinei konservatorių spalvai.

Pobūvis prasidės 19 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku ir truks dvi su puse valandos - dabar tik tiek "Geležinė ledi" gali ištverti nepavargdama.

M.Thatcher tai pat šlubuoja atmintis, bet šalia jos visada būna padėjėjų.

"Kaip ir kitiems tokio amžiaus sulaukusiems žmonėms, jai būna ir gerų, ir blogų dienų. Mes elgiamės įprastai, tačiau stengiamės, kad ji nepervargtų", - sakė Gilly Penrose`as iš Margaret Thatcher fondo.

Buvusi premjerė, lydima asmens sargybinio, kartais išeina pasivaikščioti po Sent Džeimso parką, esantį netoli Bekingemo rūmų, karalienės rezidencijos Londone, o rugsėjį daug ką nustebino, išėjusi į Londono centrą apsipirkti.

M.Thatcher vis dar domisi politika ir dalyvauja Lordų rūmų debatuose. Tačiau laikraštis "Mail on Sunday" anksčiau šį mėnesį pranešė, jog kartą buvusi premjerė buvo rasta klaidžiojanti istoriniais rūmų koridoriais. Pasak laikraščio, ji veikiausiai buvo pasiklydusi.

1997 metais per rinkimus nugalėti konservatoriai šiuo metu ieško penktojo lyderio, kuris atgaivintų M.Thatcher sėkmę ir pakeistų T.Blairą po trečio iš eilės pralaimėjimo rinkimuose gegužės mėnesį.

Iš keturių kandidatų, pretenduojančių pakeisti pasitraukiantį lyderį Michaelą Howardą, į pokylį buvo pakviesti tik du dešiniojo sparno atstovai - Davidas Davisas ir Liamas Foxas.

"Tai, ką Winstonas Churchillis padarė karo metais, Margaret Thatcher padarė taikos metu. Jos politinė valia ir geležinė drąsa padėjo įveikti pavojus, kurie Didžiajai Britanijai grėsė 1979 metais. Mes visi esame jai labai skolingi", - teigė M.Howardas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją