DELFI cituoja jų išplatintą laišką.

Kreipiamės į Jus, pone Ministre Linai Kukuraiti, mažo nužudyto berniuko Matuko vardu. Mes nesame nei jo artimieji, nei giminaičiai, mums tiesiog rūpi Matuko tragiškas likimas. Mes norime aiškių atsakymų, kodėl šalyje, kurios Konstitucijoje rašoma „Žmogaus teisę į gyvybę saugo įstatymas“, niekas realiai neapsaugojo mažo berniuko.


Pone Ministre, tai ką Jūs padarėte Matuko mirties metinių dieną yra žema. Tai yra apgailėtina. Reklamuotis ant mažo vaiko kapo gali tik žmogus, kuris absoliučiai nesuvokia, kokiomis tragiškomis ir baisiomis aplinkybėmis šis mažas žmogutis mirė. Ar kai Jūs fotografavotės šalia Matuko kapo, galvojote apie tai, ką jautė vaikas, kai jo galvytė buvo trankoma į vonios sieną? Arba kai jis buvo daužomas už tai, kad nemokėjo pasakyti žodžių? Ar Jūs pagalvojote, kad šis mažas berniukas, jeigu visi būtų darę tai ką jiems privalu daryti, galbūt šiandien būtų buvęs gyvas?

Ar fotografuodamasis prie žiauriai nužudyto vaiko kapo Jūs tikrai suvokėte, ką darote? Nes jeigu suvokėte, pone Ministre, Jūs esate veidmainis ir Jums, galbūt, ne vieta ministerijoje, kuri atsakinga už tai, jog valstybė įgyvendintų savo funkciją – užtikrinti tinkamą vaiko teisių apsaugą.

Kodėl užuot dėdamas į FB nuotraukas nuo vaiko kapo, Jūs nekėlėte klausimo, kodėl dėl šio mažo berniuko mirties nėra jokios asmeninės atsakingų pareigūnų atsakomybės, kodėl jie nenubausti už tai, kad nepadarė savo darbo ir būtent dėl to, pone Ministre, dabar Jūs fotografuojatės prie vaiko kapo?


Ministre, Jūs esate penkių vaikų tėvas, žmogus į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją atėjęs dirbti iš „ Carito“ organizacijos. Tikime kad esate empatiškas žmogus, kuriam rūpi žmonių likimai. Pasakykite konkrečiai, ką be fotosesijos ant vaiko kapo Jūsų vadovaujama ministerija savo kompetencijos ribose ir jai atskaitingos vaikų teises ginti privalančios institucijos padarė, kad Matuko teisės būtų apgintos?

Jūs juk esate politikos formuotojas, politinis lyderis. Gal galėtumėte, kaip politinis lyderis imtis iniciatyvos, kad Matuko istorijoje atsakomybę prisiimtų visi, kuriems privalu pagal pareigas tai padaryti? Esame šventai įsitikinę, kad vis dar galite tai padaryti. Štai tada Jūs būsite Mato vėliava, būsite padaręs viską ir iki galo dėl šio tragiško likimo berniuko. Tada Jūsų žodžiai „Daugiau tokių tragedijų negali būti“, nebus bereikšmiai.


Ministre, mes nelaukiame oficialaus atsakymo, kuriame bus išdėstyta kaip Jūs neįpareigotas, negalite, tai ne Jūsų kompetencija, neįgaliotas, ne Jūsų užduotis ir tt. Mes klausiame už Matą, Jūsų kaip žmogaus, penkių vaikų tėvo ir tas klausimas, labai aiškiai suprantame, skirtas ne tik Jums, bet ir kitoms institucijoms. Tačiau, kad jau nusifotografavote, norėtume girdėti atsakymus.


Kad jau nuvažiavot prie Mato kapo, Ministre, ir pasipiarinot, kitaip to įvertinti negalime, tai ir mes netylėsime. Sutapimas, kad viešėjome Jūsų ministerijoje likus kelioms dienoms iki Jūsų parodomojo vizito į Mato paskutinius namus. Norėjome susipažinti su Jūsų sudarytos darbo grupės Matuko žūties aplinkybėms ištirti išvadomis ir rezultatais –na, kyla mums klausimų ir daug, net ir praėjus metams po Mato žūties, ypač, kai matai teisiamųjų suole tik du žmones: Mato motiną ir patėvį.


Nevardinsime kaip valstybės tarnautojai ir pareigūnai tiesiog ignoravo vargšo vaiko prašymą gelbėti, bet Jūs gi tikrai skaitėte Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės išvadas, nuo kurių net vyrams ašaros kaupiasi ir kuriose viskas labai aiškiai išrašyta kas ko nedarė. Štai tik kelios ištraukos iš jų:


„Kėdainių rajono vaiko teisių apsaugos skyrius gavo pranešimą, kad ugdytinis atvestas į darželį verkia ir skundžiasi, kad jam skauda galvą. Darželio darbuotojos apžiūrėjo vaiką ir rado galvoje guzą, prie tarpuakio – mušimo žymes. Vaikas paaiškino kad jį mušė mamos draugas Gedas. Kėdainių ligoninėje apžiūrėta tik koja ir pilvas, veido sumušimai ir jų apžiūra nefiksuoti. Vaikas paaiškino, kad jam skauda rankas, galvą, koją. Vaikas šlubčiojo. Vaikas du kartus pasakė, kad jį muša. Anksčiau vaikas skundėsi, kad nori miego, atrodė nepailsėjęs ir parodė, kaip Gedas mušė mamą. „


„Į mažamečio skundus deramai nebuvo sureaguota, darželis pranešė, kai matėsi akivaizdūs smurto požymiai, bet nei ikiteisminio tyrimo pareigūnai, nei prokurorė vaiko skundo dėl prieš jį mamos sugyventinio naudojamo smurto, fizinio smurto požymių ant kūno, jo gyvenimo galimai smurtinėje aplinkoje nevertino pakankamais pripažinti, kad prieš vaiką smurtaujama.“

Apsiribosime kol kas tuo, kas aiškiai parašyta Jūsų rašte: „Kėdainių rajono savivaldybėje nebuvo imtasi visų būtinų ir galimų priemonių nuo smurto nukentėjusio vaiko teisėms ir interesams užtikrinti ir nebuvo laiku organizuota pagalba, suteiktos paslaugos ir jo šeimai.“

Mums kyla labai elementarus klausimas: jei pareigūnai ir vaiko teisių specialistai būtų atlikę savo pareigas laiku – Matas būtų gyvas?

Taigi ir klausėme Jūsų ministerijos ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tarnautojų apie tą Jūsų darbo grupę ir sunkų darbą už mokesčių mokėtojų pinigus. „Aga“,- sakė mums ,-„nepadarė, nereagavo, na, taip - blogai ,blogai, blogai“, -sutiko moteriškės. „O tai pasidomėjot kuo jūsų išvados ir pasiūlymai, kurių prirašėt kone 10 lapų, baigėsi? Kas ką pakeitė , kas ką nubaudė, kas ką į mokslus išsiuntė“, -teiravomės. Gal pamiršote, kad tame pačiame Kėdainių rajone ir du vaikiukai buvo sumesti į šulinį? O kas tada Lietuvoje gina vaiką, kuri institucija – nuo iki kaip savo vaiką, juk mokame mokesčius visi?! „Ne,nesidomėjom “, - sakė mums moteriškės, nes mums nepriklauso. Suprantat, ministerija yra politikos formuotoja....

Kodėl Jūs, Ministre, jei jau esate nuoširdžiai skaudančia širdimi dėl Mato, savo kompetencijos ribose nesiėmėte veiksmų, kad tinkamai neatlikę savo pareigų atsakingi asmenys būtų patraukti teisinėn atsakomybėn? Pavyzdžiui, drauge su valstybine Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, kurios misija, kaip suprantame, yra ginti vaikus? Ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo buvo pradėtas, tik nutrauktas, tačiau jo niekas ir neskundė. Na, bent jau viešai pradėti diskusiją apie tai, juk gavote kraupias išvadas? Ak taip, tiesa, įstatyme juodu ant balto tai neparašyta. Bet neparašyta ir tai, kad turite fotografuotis prie Mato kapo jo mirties metinių dieną.

DELFI primena, kad ministro nuotrauka prie Matuko kapo sulaukė reakcijų viešuosiuose tinkluose. Žurnalistas Andrius Tapinas ministrą išvadino veidmainiu.

„Ministre L. Kukuraiti, jūs tikintis žmogus, todėl turėtumėte gerai žinoti, kas yra fariziejus. Veidmainis, šventeiva. Jūs esate blogiausio plauko fariziejus. Nes nuvažiuoti pasifotografuoti prie vaiko kapo, tada sudėti bereikšmių žodžių, slepiančią institucijos bejėgiškumą ir neįgalumą, trydą, pavadinti tai „Ministro žodžiu“ ir įdėti tai viešai, kad galėtumėte pasipiarinti, koks esate jautrus, yra neįtikėtinas fariziejiškumas. Ką jūs per šituos metus nuveikėt, ką jūs padarėt?“, - klausė A. Tapinas.

Ministro patarėja viešiesiems ryšiams Gabija Vitkevičiūtė po socialiniuose tinkluose kilusios audros aiškino, kad L. Kukuraičio nuotrauka prie Matuko kapo buvo simbolis ir siekis atkreipti dėmesį į problemą.

„Ministras L. Kukuraitis yra tikrai nuoširdus žmogus, ne tik puikiai išmanantis savo valdomą sritį, bet teisingai ir adekvačiai suvokiantis tikrą pasaulį. Todėl smurtine mirtimi žuvusiojo Mato kapo lankymas yra lyderio veiklos įprasminimas, žinant jo vidinį įsipareigojimą ir nuoširdų atsidavimą darbams, keičiant Lietuvos vaikų ateitį – net nauju įstatymu. Taigi tai – simbolis“, - rašė G. Vitkevičiūtė.

Ministro atstovė spaudai stebėjosi tais, kuriems galėjo kilti minčių, kad ministras fotografuodamasis prie vaiko kapo galėjo turėti kokių nors užslėptų ketinimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (712)