Erdvioje namų svetainėje jau švietė kalėdinės girliandos, netrūko papuošimų ir žaismingų dekoracijų. Anot Algio, šventinis laikotarpis visai jų šeimai yra itin svarbus. Pastaruosius kelerius metus valgyti Kūčių vakarienės visi artimieji renkasi jų namuose, o vėliau vyksta į Milisandros tėvų namus.

„Šventes mes mėgstame. Ypatingai Kalėdas. Sūnus labai daug pakeitė mūsų gyvenime. Jam gimus grįžome ir prie Kalėdų senelio. Kai šeimoje atsiranda vaikų, šventės ir pats gyvenimas įgauna visai kitą prasmę.

Tačiau dabar, kai prekybos centruose kalėdinė karštinė prasideda dar lapkritį, mes visi perdegame belaukdami švenčių. Visko atrodo per daug. Dar vaikystėje mes su broliu eglutę puošdavome tik gruodžio 23 dieną, o dabar viskas yra ruošiama kur kas anksčiau“, – prisiminė scenos atstovas.

Nepaisant to, kad jo darbas yra susijęs su pramogų pasauliu, pašnekovas sako, kad būti šventės epicentre visada yra labai smagu, tad ir grįžus namo nesinori atitrūkti nuo šventinio laukimo. „Taip scena ir atsirenka tikruosius atlikėjus. Ne kiekvienas gali visada būti šventės epicentre ir džiaugtis tuo pozityvu. Net ir niūrios žiemos dienos taip greičiau prabėga“.

Jie su žmona sutarė, kad didžiųjų metų švenčių proga vienas kitam nedovanos brangių dovanų. Tik sutarę nupirks ką nors namams ir šeimai. Daugiausiai jie išleidžia simbolinėms dovanoms, kurias perka visiems giminaičiams ir bičiuliams.

Tačiau svarbiausią dovaną jiedu juokauja vienas kitam padovanoję dar prieš dešimtmetį. Būtent Kūčių vakarą Algis pasipiršo mylimajai visos šeimos akivaizdoje. „Tai buvo taip gražu ir prasminga. Dar buvo gyva vyro mama. Ji džiaugėsi kartu su mumis. Kalėdų seneliu persirengęs Algelis persirengė Kalėdų seneliu ir išdalijęs dovanas bei išklausęs visų eilėraščius bei dainas priklaupė ir paprašė mano rankos“, – šiltą akimirką prisiminė moteris.

Ji sako, kad tikrai nesitikėjo, jog būtent tą šventinį vakarą mylimasis paprašys jos rankos.

Tuo tarpu eglutes tiek savo, tiek ir tėvų namuose papuošusi Milisandra prisiminė, jog didžiausia jų eglutės puošmena yra daugiau nei šimtą metų skaičiuojantis jos senelės vaikystės žaisliukas, kurį prieš šešerius metus ji rado tėvų namuose Vilniuje. „Tai – ypatinga mūsų žaliaskarės puošmena. Prisimenu šį žaisliuką dar iš vaikystės. Šiemet norėjosi ryškios ir šventiškos eglės. Prie jos ir Roko draugai išrikiuoti (rodo į Kalėdų senelius ir kitus personažus). Su sūnumi prieš keletą metų vaikščiojome parduotuvėje ir pamatėme tokius kalėdinius personažus.

Bėgant metams senoviniai mūsų šeimos žaisliukai vis pasimesdavo ar suduždavo, tačiau tuos, kurie liko, labai saugau. Jie primena man vaikystę, močiutę ir prosenelę, kurią prisimenu tik iš artimųjų pasakojimų“.

Tiesa, namų šeimininkė nepeikia ir šiuolaikinių žaisliukų bei sako, kad šiandien taip pat galima įsigyti nemažai gražių, įdomių ir, kas ne ką mažiau svarbu, praktiškų plastikinių žaisliukų.

Namuose, kuriuose užaugo M. Radzevičienė, taip pat netrūko kalėdinių tradicijų. Eglutę su broliu jie puošdavo kūčių dieną. Tai visuomet buvo jų pareiga, o tuo tarpu tėvai ruošdavo šventinę vakarienę.

„Kūčių vakarą, žinoma, visa šeima laužiame plotkelę, o ant stalo netrūksta ir tradicinių dzūkiškų patiekalų, kurių receptus į šeimą atnešė iš Dzūkijos kilęs mano tėvelis. Jau daug metų savo stalo neįsivaizduojame be tarmiškai vadinamos grybų paliaukos. Tai trinta baravykų ir bulvių su lupenomis sriuba. Žinoma, yra ir aguonų pieno, ir kūčiukų“, – prisiminė ji.

Iš vaikystės ir paauglystės metų ji puikiai prisimena ir šventinės nakties būrimus. Tai laikas kai ne tik glėbiais matuojama tvora, skaičiuojami kūčiukai delnuose, bet ir klausomasi, kurioje kaiminystės pusėje loja šunys. „Sakoma, kad iš tos pusės ir atvažiuos piršliai. Tiesa, taip ir nutiko“, – juokėsi žinoma moteris.

Pasiteiravus, ko dar jiems palinkėti, Rokas prisipažino, kad didžiausias jo šių metų noras yra špicų veislės šuniukas. Itin mėgstantis rūpintis šuniukais berniukas tikisi, kad šiemet tokį keturkojį jam padovanos ir Kalėdų senelis. Tuo tarpu A. ir M. Radzevičiai prisipažino, jog svarbiausias jų noras, kad visi artimieji būtų sveiki ir kiti metai atneštų taip laukiamą šeimos pagausėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)