Tyrimo rezultatai skelbiami prieš šį savaitgalį planuojamą atkurtos Kęstučio Antanėlio roko operos "Meilė ir mirtis Veronoje" premjerą. Sovietinio sąstingio eroje sukurtoje ir šiemet atgaivintoje roko operoje pagrindinius vaidmenis atliks dainininkai Erica Jennings ir Marijus Mikutavičius.

Respondentams buvo užduotas klausimas - kokius žinomus žmones Jūs galėtumėte įvardinti kaip lietuviškuosius “Romeo ir Džuljetą”?

Pagal apklausos rezultatus, antroje vietoje kiek netikėtai atsidūrė šalies premjeras Algirdas Brazauskas ir jo žmona Kristina Brazauskienė (9,8 proc. paminėjimų). Adamkus romantiškiausia pora dažniau įvardijo moterys, Brazauskus – vyrai.

Ilgų išsiskyrimų ir išbandymų patyręs V.Adamkaus ir A.Nutautaitės romantinis ryšys užsimezgė pokario Vokietijoje, emigracijoje, vėliau sustiprėjo ir išaugo į santuoką Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur pora pragyveno kelis dešimtmečius. A.Brazausko ir jo dabartinės žmonos jausmai įsiliepsnojo, jiems abiem dar gyvenant šeimose su ankstesniais sutuoktiniais.

Tragiškieji Barbora Radvilaitė ir Žygimantas Augustas pirmauja tarp istorinių asmenybių, kuriuos lietuviai laiko savo Romeo ir Džuljeta. Už šią XVI a. porą pasisakė net 5,5 proc. Lietuvos gyventojų ir jie apklausoje užėmė trečiąją vietą.

Ketvirtąją vietą užėmė dabarties politikai – Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir jo sutuoktinė Jolanta, kurie gavo 5,1 proc. šalies gyventojų balsų.

Televizijos laidų vedėjas Arūnas Valinskas ir jo žmona Inga tapo lyderiais tarp šou verslo žvaigždžių – “lietuviškaisiais Romeo ir Džuljeta” juos pavadino 4,1 proc. šalies gyventojų, ir jie atsidūrė penktoje vietoje

Tarp televizijos atstovų buvo minimi Egidijus Knispelis ir Palmira Galkontaitė-Knispelienė (1 proc.), vėliau šioje neoficialioje rikiuotėje seka Paulius Kovas ir Nijolė Narmontaitė, Gintas Vyšniauskas ir Edita Mildažytė, Giedrius Masalskis ir Asta Stašaitytė. Senosios kartos atstovai prisiminė ir Nelly Paltinienę su Eugenijum Ivanausku – būtent ši ekrano pora taip pat pateko į romantiškiausių Lietuvos porų dvidešimtuką.

Tarp šalies sporto žvaigždžių “Romeo” dažniausiai laikomas Arvydas Sabonis – kartu su žmona Ingrida juos romantiškiausia pora išrinko net 2,9 proc. visos šalies gyventojų. Iš karto po jų sąraše seka Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko – juos gražiausia meilės pora laiko 1,4 proc. šalies gyventojų.

Kiek blogiau sekėsi į dvidešimtuką patekusiems opozicijos politikams – Paksai surinko tik 1,3 proc. balsų, Landsbergiai – 0,7 proc., Glaveckai ir Kubiliai – po 0,5 proc

Penki dalyviai sakė, kad ideali lietuviška meilės pora yra Jūratė ir Kastytis, dar trejetas respondentų prisiminė iš vaidilučių tarpo savo žmoną Birutę išsirinkusį kunigaikštį Kęstutį. Kęstučio sūnus Vytautas ir jo žmona Ona buvo paminėti dvejeto apklaustųjų.

Ypatingai “lietuviškųjų Romeo ir Džuljetos” paieškoje atsispindėjo buvęs prezidento skandalas. Renata Smailytė tapo vienintele “Džuljeta”, kuri buvo supiršta net su dviem “Romeo” – trejetas apklausos dalyvių minėjo jos ryšį su Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovu Algimantu Songaila, o dvejetas – su buvusiu Seimo nariu Egidijum Skarbalium.

Tuo tarpu Inga Paksaitė tapo vienintele “meilės dinastijos atstove” – 2 apklausos dalyviai jos santuoką su Aivaru Stumbru taip pat prilygino Džuljetos ir Romeo meilės istorijai.

“Spinter tyrimai” Lietuvos gyventojų apklausa “Omnibus” metodu, 2005 rugsėjo 6-14 d., apklausoje dalyvavo 1005 šalies respondentai nuo 18 iki 65 m.

Kokius žinomus žmones (gyvenančius dabar ar gyvenusius anksčiau) Jūs galėtumėte įvardinti kaip lietuviškus “Romeo ir Džuljeta”?Paminėjusių proc.
VALDAS IR ALMA ADAMKAI14,3%
Algirdas ir Kristina Brazauskai9,8%
Žygimantas Augustas ir Barbora Radvilaitė5,5%
Artūras ir Jolanta Paulauskai5,1%
Arūnas ir Inga Valinskai4,1%
Arvydas ir Ingrida Saboniai2,9%
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko1,4%
Rolandas ir Laima Paksai1,3%
Egidijus Knispelis ir Palmira Galkontaitė-Knispelienė1%
Paulius Kovas ir Nijolė Narmontaitė0,8%
Gintas Vyšniauskas ir Edita Mildažytė0,7%
Vytautas ir Gražina Landsbergiai0,7%
Giedrius ir Asta Masalskiai0,5%
Kęstutis Glaveckas ir Rūta Rutkelytė0,5%
Kastytis ir Jūratė [legendos personažai]0,5%
Andrius ir Rasa Kubiliai0,5%
Nelly Paltinienė ir Eugenijus Ivanauskas0,5%
Justinas ir Genovaitė Marcinkevičiai0,4%
Mikas ir Skaistė [TV laidos “Baras2” dalyviai]0,4%
Petras ir Liveta Kazlauskai0,4%
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją