„Prieš šešerius metus, gyvendama Londone, aš nuėjau į darbo pokalbį su tuo metu žymiu fotografu ir, darbo pokalbio metu, jis prieš mane išsitraukė savo penį.

Žinoma, aš labai išsigandau ir pabėgau, tačiau trejus metus niekaip negalėjau nueiti į policiją ir man net iš tikrųjų nebuvo kilusi ta mintis. Trejus metus, nes aš manau, kad mergaitės Lietuvoje ir kitose Vakarų šalyse galbūt yra auginamos taip, kad galvotų, jog jos visada yra kaltos, kad vyrai tiesiog nemoka valdytis“, - TV3 kalbėjo N. Rekašiūtė.

Fotografė teigė nesuprantanti tų, kurie šiose situacijose kaltina auką ir kalba apie tai, kad Š. Barto ir J. Steponaitytės atveju pastaroji vartojo alkoholį ir liko nakvoti su režisieriumi.

„Tas nukentėjusiojo kaltinimas, permetimas visos atsakomybės jam, „kodėl jinai gėrė, kodėl jinai ėjo, kodėl pasiliko?“, tai tokiu atveju, man atrodo, mes niekuo nesiskiriame nuo kokių dar besivystančių šalių, kuriose moterys užmėtomos akmenimis, tik kad mes tai darome žodžiais“, - sakė N. Rekašiūtė.

DELFI primena, kad Lietuvoje apie seksualinį priekabiavimą pirmoji prabilo aktorė Julija Steponaitytė. Praėjusį penktadienį mergina savo feisbuko paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame seksualiniu priekabiavimu apkaltino režisierių Šarūną Bartą.

„Prieš penkis metus prie manęs seksualiai priekabiavo kino režisierius Šarūnas Bartas. Praėjo penkeri metai, bet tai prisimenu tarsi būtų įvykę šį vakarą, kai tai rašau. Laikiau tai paslaptyje, nes maniau, jog tai neegzistuos, jei niekas nesužinos. Bet tai netiesa. Metas sugriauti tylą ir nustoti apsimetinėti, kad tai neegzistuoja. Prašau, neleiskime tam nutikti dar kartą", – anglų kalba savo „Facebook" paskyroje rašė J.Steponaitytė, pridėjusi grotažymę #metoo.

Vėliau savo istoriją apie Š. Bartą papasakojo ir kita menininkė. Paulė Bocullaitė pasakojo, kad ji tuomet ne tik kreipėsi į teisėsaugą, tačiau ir iš pat pradžių neslėpė ją sukrėtusio įvykio.

Moteris pasakojo, kad sutikus tapti Š. Barto filmo dailininke, jai teko dirbti sodyboje, kur vėliau ji pasilikdavo ir nakvoti. P. Bocullaitės pasakojimu, vieną vakarą režisierius atsinešė alkoholio ir pasiūlė atšvęsti merginos gimtadienį, nors tai nebuvo jos gimimo diena.

Vėliau mergina teigė pasakiusi Š. Bartui, kad eina miegoti, tačiau režisierius sekė jai iš paskos. Kilus konfliktui P. Bocullaitė paskambino savo vaikinui ir paprašė atvažiuoti jos pasiimti, tai supykdė režisierių, kuris ją pargriovė ir laikė. Konfliktui dar labiau įsisiūbavus mergina iškvietė policiją.

Vėliau apie režisieriaus likimą sužinojo tik iš policijos pareigūnų – po kurio laiko informavo, kad režisieriui buvo skirta 150 litų bauda už smulkų chuliganizmą ir areštuotas jo turėtas ginklas.

Visas menininkės pasakojimas ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1194)