Jis taip pat pranešė atsisakantis savivaldybės lengvatinėmis sąlygomis jam išnuomotų patalpų.

„Atsakydamas visuomenei dėl man socialiniuose tinkluose „Facebook“ mestų kaltinimų, norėčiau pranešti, kad nesutinku su man mestais kaltinimais“, – BNS atsiųstame pareiškime sakė Š. Bartas.

Režisierius tvirtino gerbiantis savo ir kitų žmonių privatumą, todėl neketinantis „gintis ar aiškintis socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidoje“.

Taip Š. Bartas kalbėjo aktorei Julijai Steponaitytei ir dailininkei Paulei Boculaitei viešai pranešus apie galbūt netinkamą jo elgesį.

J. Steponaitytė teigia tapusi seksualinio užpuolimo auka po aktorių atrankos studijoje, tuo metu P. Boculaitė sako nuo režisieriaus nukentėjusi jo sodyboje.

Reaguodamas į tai Vilniaus meras liberalas Remigijus Šimašius pirmadienį paskelbė, kad siūlys savivaldybės tarybai atsisakyti lengvatinėmis sąlygomis nuomoti patalpas Š. Barto studijai „Skalvijos“ kino centre.

Š. Bartas paskelbė iš šių patalpų išsikraustysiąs pats.

„Atsakydamas į Vilniaus mero viešą pasisakymą, pranešu, kad jeigu Jūs norite niekaip neįrodyto skandalo atveju išginti mus iš studijos, tai aš turiu pasakyti, kad mes nelauksime Jūsų „inicijuotų skandalo pasekmių“ ir jau dabar atsisakome bendradarbiauti su Vilniaus miesto savivaldybe ir iki šios savaitės pabaigos patalpas perduosime savivaldybei“, – teigė režisierius.

1964 metais gimęs Š. Bartas yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, ne kartą yra pelnęs „Sidabrinių gervių“ apdovanojimus, jo filmai pristatomi Kanų ir kituose kino festivaliuose.

J. Steponaitytė anksčiau žadėjo dėl režisieriaus veiksmų kreiptis į teisėsaugą.

Apkaltino priekabiavimu, tačiau neslėpė buvus išgėrusi

Režisierius Šarūnas Bartas penktadienio vakare sulaukė aktorės Julijos Steponaitytės kaltinimų, neva šis prie jos seksualiai priekabiavo. Jos feisbuko postas sulaukė itin daug dėmesio: komentaruose aktorę palaikė kolegos, o žiniasklaidos antraštėse sužibo jos ir režisieriaus vardai.

Julija Steponaitytė

Apie režisieriaus Šarūno Barto galimą seksualinį priekabiavimą pranešusi aktorė Julija Steponaitytė sako, kad režisierius prie jos priekabiavo, kai ši buvo išgėrusi.

„Mes pasilikom, gėrėm alkoholį. Po kelių valandų šnekėjimo, kai jau buvau tikrai girta, jis paėmė mano rankas, pradėjo kartoti mantrą, kad mes esam suaugę žmonės, kad tai, kas dabar vyksta, yra gerai, nes jis jaučia, kad jis man patinka, kad jausmas yra abipusis. Jis bandė mane užkalbėti, kartu liesdamas mano rankas ir bandydamas priartėti prie manęs. Vienu metu jis mane nurengė ir nuo to laiko man yra tikrai sunku šnekėti", – sakė aktorė. Ji tvirtino bandžiusi kaip stabdyti režisierių, nors tiesiogiai jo ir neatstūmė. „Tai buvo jo nuolatinis bandymas patenkinti savo seksualinius geismus su mano kūnu, bet aš jo visiškai neliečiau ir nepatenkinau jo seksualinių fantazijų", – portalui "15min.lt" teigė J. Steponaitytė.

Anot aktorės, kitos dienos rytą Š. Bartas „bandė tai padaryti dar kartą".

„Aš vėl tai stabdžiau. Po kurio laiko atsitokėjau, pradėjau panikuoti, sakyti, kad tai, kas vyko, yra labai blogai ir taip neturėjo būti. Jis vėl pradėjo kartoti, kad tame nemato nieko blogo ir mes esam suaugę žmonės. Tada iš ten išėjau", – kalbėjo ji.

Apie galimą Š. Barto seksualinį priekabiavimą J. Steponaitytė feisbuke paskelbė praėjusį penktadienį, prie savo pareiškimo pridėjusi žymę „metoo". Šios spalio mėnesį socialiniuose tinkluose prasidėjusios kampanijos dėka tūkstančiai moterų prabilo apie seksualinę prievartą.

Kaltinimų banga, išprovokuota paviešinimų apie prodiuserio Harvey Weinsteino skandalingą elgesį, taip pat smogė režisieriui Brettui Ratneriui, režisieriui ir scenaristui Jamesui Tobackui, aktoriams Kevinui Spacey, Stevenui Seagalui ir Jeremy Pivenui.

Prabilo ir kita galima Š. Barto auka

Po skandalingo jaunos aktorės Julijos Steponaitytės pareiškimo, kad prieš penkerius metus prie jos priekabiavo garsus lietuvių režisierius Šarūnas Bartas, panašia istorija su „Nanook“ pasidalijo dar viena menininkė. Dailininkė Paulė Bocullaitė pasakojo, kad ji tuomet ne tik kreipėsi į teisėsaugą, tačiau ir iš pat pradžių neslėpė ją sukrėtusio įvykio.

Žurnalistei Bertai Tilmantaitei žinoma dailininkė sakė supratusi, kad jos istorija yra labai panaši į Julijos ir taip pat nutiko prieš penkerius metus. Skirtumas tik tas, kad Paulė nedelsė kreiptis į teisėsaugą ir viską iš pat pradžių papasakojo savo aplinkos žmonėms.

Ji ėjo į atrankas, kuriose dalyvavo kaip neprofesionali aktorė. Kiek vėliau pradėjusi bendrauti su režisieriumi lankėsi su juo ir kavinėse bei restoranuose, o tai nepatiko jos tuometiniam gyvenimo draugui.

Vaikinui paprašius ji liovėsi leidusi laisvalaikį su žinomu režisieriumi, iki sulaukė pasiūlymo tapti filmo dailininke. Menininkė sutiko ir tik vėliau suprato, kad dirbdama dailininke turės vykti kartu į sodybą. Ji iškėlė sąlygą, kad niekada ten nenakvos ir kaskart baigusi darbus sugrįš į Vilnių. Tik po kurio laiko „Nanook“ pašnekovė pasijautė saugi ir nebematė grėsmės, todėl surizikavo ir keletą kartų liko nakvoti.

Ji prisiminė, kad tądien baigus darbus režisierius iš savo automobilio atsinešė alkoholinių gėrimų ir pasakė, kad švęs jos gimtadienį, nors tai nebuvo P. Bocullaitės gimimo diena. Neslėpdama emocijų ji pasakojo, kad tuomet aiškiai pasakė, jog eis miegoti. Režisieriui nusekus iš paskos ji dar kartą pakartojo prašymą palikti ramybėje. Tačiau sulaukė tik keisto prašymo atsigulti, jei nori išgirsti tai, ką jis jai nori pasakyti.

„Aš neatsiguliau ir jis pradėjo verkti. Man tos ašaros pasirodė labai dirbtinės. Ėmė juokas, pradėjau kikenti. Tokia vaidyba įsijungė. Gal tai labai įžeidė Šarūną Bartą. Nežinau. Jis pradėjo mane įžeidinėti įvairiais žodžiais, sakyti, ką aš čia veikiu, nieko nesugebu. Pasakiau, kad tą pačią minutę galiu išvažiuoti. Man nėra jokių problemų dėl to. Buvo penkios ryto. Jau švito. Paėmiau telefoną ir paskambinau tuometiniam vaikinui. Pasakiau, kad manęs atvažiuotų į sodybą. Bartas tai girdėjo ir, švelniai pasakius, supyko. Ėjau rinktis daiktų. Jis mane pargriovė ir laikė. Laužiau jam pirštus. Pasakiau, kad jis man šlykštus. Dėl šių žodžių mane paleido. Jis metė į mane suoliuką. Vėliau man įkandin metė televizorių, šis buvo mano atsivežtas. Bėgau su daiktais penktą ryto per miškelį, jis mane pasivijo, perspėjau, kad iškviesiu policiją. Sakė, kad kviesčiau. Aš iškviečiau policiją, jis grįžo namo“, – pasakojo dailininkė.

Kartu su policijos pareigūnais sugrįžusi į aukštyn kojomis apverstus namus ji parašė pareiškimą ir laukė, kuo baigsis ši istorija. Vėliau apie režisieriaus likimą sužinojo tik iš policijos pareigūnų – po kurio laiko informavo, kad režisieriui buvo skirta 150 litų bauda už smulkų chuliganizmą ir areštuotas jo turėtas ginklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1509)