DELFI kalbinti garsūs asmenys sutartinai tikino, jog pagalbininkių švarai namuose palaikyti ėmė ieškoti tik todėl, kad tam tiesiog pritrūkdavo laiko. Tiesa, visi pašnekovai įvardijo ir dar vieną bendrą bruožą – visų namuose yra vietų, kurių tvarkytojoms nevalia liesti ar tvarkyti.

Marketingo specialisto Saugirdo Vaitulionio namuose namų tvarkytojos keičiasi kas kelerius metus. Jis pats juokėsi, jog jam taip pasiseka, kad jų „galiojimo laikas baigiasi kas dvejus metus“.

O štai kulinarinio žurnalo autorė bei TV laidų vedėja Beata Nicholson džiaugėsi, kad jai padedančios moterys tapo ištikimomis ir patikimomis draugėmis.

Tuo metu verslininkės Ingos Stumbrienės istorija visiškai kitokia – jai teko atsisakyti tvarkytojos paslaugų.

B. Nicholson: esu be galo dėkinga moterims, kurios padeda man buityje

Kulinarinių knygų autorė bei TV laidos vedėja Beata Nicholson dalijosi tik gera patirtimi. Anot jos, jai padeda patikimos ir gerai pažįstamos moterys.

„Man visada sekėsi su namų tvarkytojomis, – šyptelėjo su DELFI bendraudama Beata. – Visada jas rasdavau per pažintis: Londone dirbo Rita, kuri sukosi it vėjas ir ateidavo kas dvi savaites, dabar turiu nuostabią Ivoną, kuri yra tiesiog tvarkymosi genijus“

Tiesa, tai, jog į Beatos namus retkarčiais užsuka namų tvarkytoja, nereiškia, kad ji pati nė piršto nepriliečia prie švaros namuose. „Man labai patinka tvarkytis pačiai ir tikrai tai darau, kai galiu. Juk bet kuri moteris ir taip savo namuose dirba kaip tvarkytoja bei valytoja bent valandą per dieną, bet kokiu atveju surinkinėja daiktus, skalbia ir plauna indus“, – kalbėjo B. Nicholson.

Beata Nicholson

Savo žurnalą leidžianti, kulinarinę studiją prižiūrinti bei TV laidą vedanti B. Nicholson pasidalijo ir savo draugės patirtimi. „Esu mačiusi, kaip atrodo svajonė – mano viena draugė italė namuose turi su jais gyvenančią pagalbininkę. Tada gyvenimas yra rojus, nes mama turi dvi papildomas rankas, – šyptelėjo pašnekovė. – Tada namai visada spindi ir gyvenimas yra daug tvarkingesnis. Bet tokią prabangą sau gali leisti tik mažuma.“

Beata neslėpė – yra labai dėkinga moterims, kurios jai padeda. „Mūsų Ivona ateina kartą per dvi savaites ir kiekvieną kartą, kai ji ateina, namuose būna šventė. Aš jai rašau ir dėkoju, kad ir vėl namuose švaru, kaip viešbutyje, – šyptelėjo trijų vaikų mama B. Nicholson ir pridūrė. – Dar sulaukiu pagalbos ir iš mūsų ilgametės auklės Nijolės. Ji ateiną kartą ar du per savaitę padėti su skalbiniais ir, svarbiausia, pabūti su mažuoju sūnumi. Labai gerbiu, myliu ir esu dėkinga moterims, kurios padeda man buityje. Jaučiu dėkingumą ir dėl to, kad man taip pasisekė, kad galiu pasitikėti Ivona ir Nijole šimtu procentų.“

S. Vaitulionis: jų galiojimo laikas baigiasi po dvejų metų

Ne vienerius metus namų tvarkytojų paslaugomis besinaudojantis Saugirdas Vaitulionis juokėsi, jog yra vienas iš tų, kurie skuba bent šiek tiek aptvarkyti namus prieš ateinant tvarkytojoms, tad šios jo namuose niekada nematė visiškos betvarkės.

„Namų tvarkytojų paslaugomis naudojuosi jau kokius penkerius metus, bet jos periodiškai keičiasi. Esu išvedęs tokią teoriją, jog namų tvarkytojų galiojimo laikas baigiasi po dvejų metų, – juokėsi pašnekovas. – Gal tiesiog man taip pasitaiko, tačiau po dvejų metų kažkas pasikeičia: kažko nepadaro, kažką patingi.“

Tuo metu, kai Saugirdo namuose sukiojasi tvarkytoja, jis stengiasi kur nors išeiti. Taip jis pabėga nuo triukšmo ir leidžia tvarkytojai jaustis laisviau. „Manau, kad viskas greičiau ir geriau pasidaro, kai už kampo nėra stebėtojo, kuris vis sako, kad kažkas negerai ir panašiai. Dėl mūsų abiejų komforto, įleidžiu tvarkytoją į namus ir išeinu kur nors su reikalais“, – pasakojo S. Vaitulionis.

Saugirdas Vaitulionis

Ar jam yra tekę nukentėti nuo namų tvarkytojų? „Ne, nors esu girdėjęs istorijų, kaip dingsta kažkokie daiktai ar pabaigusi darbus tvarkytoja išeina kvepėdama šeimininkės kvepalais“, – šyptelėjo S. Vaitulionis.

Ir nors S. Vaitulionio namuose dažnai sukiojasi tvarkytoja, jai nevalia liesti jo patalų bei stalčių, kuriuose sudėti apatiniai.

Pokalbio metu Saugirdas nusijuokė, kad tikrai nėra „toks baltarankis, kad negalėtų pats susitvarkyti“, tačiau, anot jo, tam tiesiog nelieka laiko. „Kartą, kai mano tvarkytoja negalėjo ateiti, nusprendžiau pats susitvarkyti namus. Užtrukau penkias valandas. Tai labai daug. Tas penkias valandas galiu praleisti daug naudingiau“, – skaičiavo S. Vaitulionis.

Beje, S. Vaitulionis pabrėžė, jog namų tvarkytojų paslaugų kainos per kelerius metus išaugo dvigubai. „Anksčiau už paslaugą mokėdavau penkiasdešimt litų, o dabar 30-35 Eur. Labai pasiseka, jei randi žmogų, kuris tvarkys už 30 eurų, – įvardijo pašnekovas. – O už namo sutvarkymą draugai moka 80 eurų. Pagalvojus, tai dideli pinigai, per dieną galima ir šimtą eurų užsidirbti. Taip, jos pavargsta, bet užsidirba – 20 dienų per mėnesį padirbus – du tūkstantėliai, tai geras vadovo atlyginimas.“

I. Stumbrienė: tvarkytojos teko atsisakyti

„Labai ilgą laiką turėjome namų tvarkytoją. Gimus Gabrieliui supratau, kad nebespėju sutvarkyti namų, nes namuose atsirado kūdikis, augo dukrelė, tad, pasitarę su vyru, nusprendėme susirasti namų tvarkytoją“, – pasakojo verslininkė Inga Stumbrienė.

Anot jos, rasti patikimą žmogų nebuvo lengva. „Ieškojome patikimo, nuoširdaus ir kruopštaus žmogaus. Iš pradžių buvo žmogus iš agentūros, tačiau galiu drąsiai pasakyti, kad supratau, jog galiu pasitikėti tik tada, kai radome tvarkytoją, kurią rekomendavo draugai“, – tikino Inga.

Verslininkų namuose tvarkytojai tekdavo tik pagrindiniai namų ruošos darbai. „Netvarkydavo nieko, kas yra už durelių. Nekalbu apie virtuvę, tačiau spintelės, stalčiai ir rūbinės buvo mūsų privati zona“, – įvardijo pašnekovė.

Drabužiais Inga visuomet rūpinosi pati. „Vieną sykį nudegiau, todėl daugiau šių dalykų nepatikėjau“, – teigė I. Stumbrienė.

Su pirmąja namų tvarkytoja, kurią rado per agentūrą, Stumbrų šeima netrukus atsisveikino, tačiau su antrąja, kurią rekomendavo draugai, santykiai pasidarė itin šilti. „Vėliau jai patikėjome ir vaikų priežiūrą, o vėliau tapome draugais. Dabar jos šeima yra vieni geriausių mūsų draugų“, – nusišypsojo Inga.

Inga Stumbrienė

Kodėl Ingai teko atsisakyti namų tvarkytojos paslaugų? „Kai kartą vaikų paprašiau susitvarkyti kambarius, išgirdau atsakymą, kad kam tvarkytis, jei namų tvarkytoja gali tai padaryti, supratau, kad tai yra tas taškas, kai vaikai turi mokytis prisiimti atsakomybę ir mokytis pareigų. Dabar mes šeimoje esame pasiskirstę tam tikrus darbus ir kiekvieną savaitgalį tvarkomės namus“, – pasakojo I. Stumbrienė.

Ir nors dabar, kalbėdama apie drauge tapusią namų tvarkytoją, Inga šypsosi, ji neslepia, jog priimti svetimą žmogų į namus nebuvo lengva. „Tas pasitikėjimas yra užsitarnaujamas. Iš pradžių nepalikdavau be priežiūros, nors ir vaikai buvo maži, todėl buvo natūralu, kad daug laiko praleisdavau namuose“, – kalbėjo Inga.

Šiuo metu I. Stumbrienė neplanuoja vėl grįžti prie senojo namų tvarkymosi ritmo ir kai kuriuos darbus patikėti namų tvarkytojai. Jos teigimu, dabartinė situacija, kai prie namų ruošos prisideda jos vaikai, ją labai tenkina, o ar ateityje jos namuose vėl atsiras dvi papildomos rankos, ji nedrįso prognozuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)