Jis neabejojo – publikai tikrai bus įdomu ir netikėta, jei lape pavaizduoti reikės ne tai, ką nuolat matome, bet nuogą žmogaus kūną, rašoma pranešime spaudai.

„Piešiant aktą būtina žinoti kelias taisykles, o visa kita – fantazijos reikalas“, - sakė tą vakarą piešusiųjų mokytoju tapęs M. Tendziagolskis.

Nemažai piešimo patirties turinti Donalda Meiželytė sakė priemones ir drobę prisijaukinusi dar vaikystėje. Tuomet ji lankė dailės studiją, o vėliau tapyti mokėsi privačiai. Daug patirties ir žinių jai perdavė ir tėtis, namuose piešdavęs savaitgaliais.

„Tuo metu būdavo sunku gauti drobių, todėl tėtis jas pasigamindavo pats – ant rėmo užtraukdavo liną ir vietoje grunto naudodavo mūsų abiejų išvirtus medžiotojų klijus. Iki šiol prisimenu, kad mūsų dailės užsiėmimai erzindavo mamą, kuri negalėdavo pakęsti bute pasklisdavusio dažų kvapo“, - su šypsena prisiminė D. Meiželytė.

Jos namuose buvo daug meno albumų, kuriuos būsima dainininkė su didžiuliu malonumu vartydavo bei analizuodavo. Daug laiko Donalda praleisdavo ir su sese piešdama lėles. Jų kolekcijoje buvo apie 1000.
„Aliejiniais dažais tapyti nuogo kūno nė nebandyčiau, nes tai tikrai yra sunku. O štai grafitas ar anglis – kitas reikalas. Šiomis priemonėmis man lengviau perteikti šešėlių žaismą, kas piešiniui suteikia tam tikrą atmosferą“, - sakė pašnekovė.

Dainininkė Daina Bilevičiūtė taip pat rankose ne kartą yra laikiusi popieriaus lapą ir tapiusi. Dar šią vasarą vieno projekto metu jai teko piešti pievą, drugelius, šulinius.

„Na, dabar pabandžiau piešti moterį. Buvo tikrai įdomu“, - patikino atlikėja, pridūrusi, jog prieš daugiau nei 30 metų ji lankė dailės mokyklą, kurioje gimę visi jos darbai buvo parduoti. D. Bilevičiūtė tvirtina neprisimenanti savųjų kūrinių kainų, tačiau gautų pinigų pragyventi užtekdavo.

Dainininkė pabrėžė – nuogumas mūsų visuomenėje vis dar yra tabu. Anot jos, apsilankius pasaulinio lygio dailės, skulptūros ar teatro projektų pristatymuose, supranti, kad didžiajai daliai lietuvių juose pateikti meniniai sprendimai būtų nepriimtini.

D.Bilevičiūtė prasitarė netrukus pati tapsianti įdomaus foto meno projekto dalimi – ji pozuos fotografui iš Niujorko. Pats su D. Bilevičiūte susisiekęs kūrėjas perteikė atlikėjai savąjį sumanymą.
„Kai pamačiau jo darbus, pabendravau, tuomet apėmė vidinė ramybė bei tikrumas. Žinau, kad projekte noriu dalyvauti“, - patikino pašnekovė.
Žinomas modelis Gabrielė Gutt sakė iki vakaro, kuomet rengtas oficialus „Aistros“ atidarymas, niekuomet nebuvo piešusi.

„Būčiau labiau susikaupusi, bet šiek tiek trikdė aplinka. Tiesiog anksčiau panašiose vietose nesilankiau, todėl vis norėjosi pasmalsauti, kas sudėta lentynose“, - juokdamasi sakė Gabrielė Gutt.

Renginių vedėjas Dainius Martinaitis pasakojo M. Tendziagolskio surengtoje pamokoje dalyvaująs nebe pirmą kartą ir kaskart atrandantis šį tą naujo.

„Kai imi šiek tiek perprasti vieną ar kitą meno formą, iš anksto turėtas požiūris keičiasi. Dabar mano namuose yra vienas profesionalaus menininko tapytas aktas, kurį įsigijau viename labdaros aukcione“, - sakė D. Martinaitis.

Renginio akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)