„Vyresnėlį Dominyką į darželį išleidau kai jam buvo dveji metukai. Jis labai atviras, bendraujantis vaikas, pats labai norėjęs kasdien susitikti su savo bendraamžiais. O Izabelė – atsargesnė, ji ilgiau stebi aplinkinius. Tačiau tikiuosi, kad viskas bus gerai“, – sakė dviejų vaikų mama, aktorė ir psichologė Lina Bražinskaitė – Tupikovskienė, dalyvavusi pirmojo Vilniuje tarptautinio darželio „Katino dienelės“, įsikūrusio Baltupiuose, atidaryme.

Jos dvimetė „pagrandukė“ į ugdymo įstaigą išsiruoš dar ne šiandien, bet po maždaug mėnesio. Be auklių pagalbos vaikus auginanti žinoma moteris sakė, jog norėjo dukrytę į darželį pradėti leisti žiemą, tačiau tokios galimybės įsilieti į grupę įpusėjus ugdymo sezonui valstybės remiamose įstaigose nėra. Pašnekovė džiaugėsi – apie darželį, kurį pradės lankyti Izabelė, viešojoje erdvėje galima rasti tik gerus atsiliepimus, todėl saugios bei patikimos ugdymo įstaigos paieškos neužtruko.

Ji neabejoja – užsienio kalbų vaikai galėtų po truputį pradėti mokytis dar lankydama darželį. Žiūrėdama filmukus vaikams Izabelė jau įsisavino po kelis žodžius anglų bei rusų kalbomis.

Kai buvo maža L. Bražinskaitė – Tupikovskienė irgi lankė darželį. Iki šiol ji prisimena, kad tekdavo keltis anksti ryte, o žygiuoti pas bendraamžius tokiu metu net ir vasarą būdavo šaltoka.

„Į darželį ateidavau viena pirmųjų. Per tvorą dažnai gėrėdavausi gulbėmis, kurios plaukiodavo netoliese buvusiame tvenkinyje“, – sakė pašnekovė.

Nuo darželio laikų ji nemėgsta pieniškos sriubos, nes atvėsęs patiekalas savo estetine išvaizda nekeldavo apetito.

„Ta pieno plėvelė....“, – prisiminė L. Bražinskaitė – Tupikovskienė.

„Adrijai į darželį dar anksti, bet jei gyventume Lietuvoje, norėčiau, kad dukrytė lankytų būtent tokią įstaigą, kaip „Katino dienelės“, – patikino dainininkė, vienerių metukų dar neturinčios Adrijos mama Gabrielė Rutkauskienė-Vasha.

Ji neabejoja – užsienyje pirmagimės nei auklėms, nei auklėtojoms nepatikės. Kitokia situacija būtų, jei jos vyras krepšininkas Ronaldas Rutkauskas pradėtų rungtyniauti kuriame nors mūsų šalies klube.

Darželį Vasha rinktųsi atsižvelgdami į daugelį dalykų – pastatą, grupių dydį, auklėtojų kvalifikacją ir bendravimą su vaikais, ugdymo sistemą. Dideliu privalumu ji laikytų galimybę vaikui natūraliai mokytis užsienio kalbų.

Pati atlikėja darželį vaikystėje lankė gana trumpai – mama neištvėrė jos nuolatinių ašarų ir nenori į jį eiti.

„Man darželis priminė kariuomenę – visi viską darydavome vienu metu: miegodavome, valydavomės dantis, žaisdavome, valgydavome. Būtinai reikėdavo viską suvalgyti. Buvau tikras neklaužada ir iš darželio vis pabėgdavau. Pavyzdžiui, nusipirkti kramtomos gumos“, – su šypsena pasakojo krepšininkas R. Rutkauskas.

Šokių studijos „Only Girl“ vadovė Kristina Burneikienė patikino – darželio paslaugomis ji tikrai naudojasi bei džiaugiasi tokia galimybe vaikus auginančioms šeimoms. Jos keturmetė Perla ugdymo įstaigos duris atvėrė būdama dviejų ir iškart joje pritapo – aktyvi mergaitė grupėje nuolat kažkuo užsiėmusi ir neleidžianti auklėtojoms atsipalaiduoti. Tuo tarpu aštuonerių mėnesių Adukas yra ramesnis – leidžia mamai pailsėti ir žaidimų sugalvoja pats.

Tarptautinio vaikų darželio Vilniuje steigėjai – Asta ir Jan Jagelo. Pora, auginanti dvi dukreles – Adoriją ir Gracianą, po 11 metų gyvenimo užsienyje grįžo į gimtinę.

Pabaigusi aukštąją mokyklą Asta įsidarbino vienoje iš personalo atrankos kompanijų Anglijoje. Gyvendama Didžiojoje Britanijoje ji susipažino su būsimu vyru Janu. Lietuvių pora, tik pradėjusi lauktis pirmagimės, nusprendė metams laiko įsikurti, kur šilčiau – Ispanijoje.

„Jau ketinau grįžti į darbą, norėjome vėl apsigyventi Anglijoje, bet džiugi žinia apie antrąjį vaikelį pakeitė mūsų planus“, – pasakojo A. Jagelo.

Po ilgo laiko gyvenimo svečiame krašte mažųjų tėvai Vilniuje ėmė ieškoti atžaloms tinkamo darželio. Pirmiausia apkeliavo tuos, kuriuose vaikai mokomi anglų kalbos. Nors vienas lyg ir atitiko reikalavimus, laukiančiųjų jį lankyti eilė yra itin ilga – Adorija būtų priimta tik po dviejų metų.

„Aplankėme 26 darželius. Kai auklėtojos paklausi, pagal kokią ugdymo sistemą mokomi vaikai, o ji skuba pas direktorę pasitikslinti, supranti, kad negali leisti vaiko į tokią ugdymo įstaigą...“, – pasakojo dviejų dukrelių mama.

Tuomet Asta ir Janas nutarė darželį steigti patys – nusipirko jau veikiantį ir įrengė pagal save. Jame daug dėmesio skiriama individualiems vaiko poreikiams bei gebėjimams, nepriklausomybės ugdymui. „Katino dienelėse“ ryte užsiėmimai vyksta lietuvių ir rusų kalbomis, o po pietų miego pasaulis tarsi apsiverčia ir jame prabylama angliškai. Tris kalbas tarptautiniame darželyje moka ne tik auklėtojos, bet ir tvarka besirūpinanti valytoja.

„Jau ieškome patalpų antram darželiui, nes priimsime nedaug vaikų – norime sukurti į namus panašią aplinką, kurioje kiekvienu būtų tinkamai pasirūpinta“, – sakė A. Jagelo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)