„Per tiek metų tokių cirkų nebuvo“, – pradėdamas pasakoti istoriją atsidūsta Naglis Bierancas.

Liepos 24-ąją vykusios fotosesijos metu fotografas įamžino kelis mados namų „House Of Kikimara“, kurie priklauso Kristinai Valančiūtei ir Danui Zinkevičiui, modelius. Tai ne pirmas kartas, kai N. Bierancas dirba su šiais mados namais, tad nė neįtarė, kad šis susitikimas baigsis tokiu konfliktu.

„Su jais teko dirbti nemažai kartų, jie ruošė įvaizdžius atlikėjams, galvojo fotosesijas, kurias mes, „Fotogenijai“, įgyvendindavome. Visada buvo noras: „Kuo pigiau, dirbsim dažnai, siūlysim jus kitiems“. Kadangi jie tapo nuolatiniais klientais, kaina buvo itin gera jų atžvilgiu“, – kalbėjo N. Bierancas, kuris skaičiavo, kad viena profesionali nuotrauka turėtų kainuoti 50-150 eurų, tačiau šiems klientams kaina buvo gerokai mažesnė.

Paruošiamieji darbai fotosesijai, anot pašnekovo, vyko įprastai: studija užsakyta, reguliuojamas apšvietimas, modeliai pasiruošę, stilistai dailina paskutines drabužių detales ir panašiai.

N. Bierancas, pagal susitarimą, po fotosesijos turėjo pateikti 6-8 retušuotas ir naudoti paruoštas nuotraukas. „Bet, kaip visada, darome visko daugiau: visu ūgiu, portretai, detalės, galbūt atsirinks, – pasakojo pašnekovas ir pridūrė, kad visi darbai vyko įprastai: modeliai puikiai atliko savo darbą, prieš fotoobjektyvą keliems kadrams stojo net vienas iš mados namų dueto narių, tačiau, besibaigiant darbams, jis išgirdo dar vieną prašymą. – Paprašė gauti dar ir neretušuotus kadrus, be tų 6-8, kuriuos buvome sutarę. Pasakiau, kad kadrus gaus, jei niekur nenaudos viešai, turės sau.“

Tądien darbai baigėsi įprastai, tačiau vėliau įsiplieskė didžiulis konfliktas. „Nusiuntus nuotraukas atsiuntė pataisymų: nuimk siūlą ten, nuimk modeliui plaukus nuo rūbų. Žodžiu, eiliniai procesai, – kalbėjo N. Bierancas. – Dar gavau priminimą, kad atsiųsčiau geros kokybės visus neretušuotus kadrus. Priminiau, kad niekur nenaudotų ir gavau atsakymą: „Žinoma, nenaudosime“. Vėliau užsiminė, jog naudos „Instagram“ tinkle su savo filtrais, dėl to neskubu dar siųsti visko.“

Klientams nusiuntęs nuotraukas, gavo užklausą, ar gali išrašyti sąskaitą. Fotografas sutiko, tačiau įspėjo, kad prisidės mokesčiai. „Kristina nesutiko, sakė, kad su Danu susitarėme be mokesčių. Aš nenusileidau“, – tikino Naglis, kuris vis dėlto nusprendė neatiduoti klientams neretušuotų nuotraukų, nes susitarime apie tai nebuvo jokios kalbos.

N. Bieranco pareiškimas, kad jis neatiduos netvarkytų nuotraukų, įplieskė konfliktą. „Kristina man parašė, kad yra nepatenkinta mano darbu, kaip aš neišsiaiškinau, ko jie iš tikrųjų norėjo, kaip dirbau tik pagal jų poreikių moodboard'ą pats nesugalvodamas pozų, nors tik trys nuotraukos iš aštuonių yra pagal jų siūlytas pozas, kaip stokoju fantazijos, kaip nusivylė pamačius tik vieną patinkantį kadrą iš visos fotosesijos ir visų kadrų nori tik dėlto, jog nusivylė nuotraukomis“, – pokalbį su kliente apibūdino pašnekovas.

Įsiplieskusį konfliktą N. Bierancas siekė užgesinti tiesiog pasiūlydamas nemokėti už jo paslaugas, tiesiog išsiskirstyti: nei nuotraukų, nei pinigų. Toks sprendimo būdas nepatiko mados namų atstovams, kurie konkrečiai įvardijo, kad jiems patiko tik viena nuotrauka, tačiau, vis dėlto, jie norėjo gauti visus, net viešinimui neparuoštus kadrus.

Dar kurį laiką susirašinėjimas tarp konfliktuojančių pusių vyko socialiniame tinkle. Anot N. Bieranco, klientai buvo konkretūs: „Sutarties nėra, darbas nekokybiškas ir neva tai pinigus aš jau galėjau gauti. Suprask, norės ir naudos mano nuotraukas. Tada ėmė tyčiotis, kad niekada man daug nemokėjo, tad nemokės ir dabar“, – pasakojo N. Bierancas.

Šią istoriją bei nuotrauką, kurioje matyti konfliktuojančių pusių pokalbis, N. Bierancas paviešino feisbuke.

DELFI susisiekus su mados namų „House Of Kikimara“ įkurėju D. Zinkevičiumi, šis kelis kartus pakartojo, kad jau ėmėsi teisinių priemonių dėl istorijos paviešinimo feisbuke. Vyras nesutiko komentuoti situacijos tikindamas, kad tai buvo dviejų žmonių pokalbis: „Jokio konflikto nebuvo, tai buvo asmeninis dviejų žmonių pokalbis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)