„Aš neatsisakysiu groti „Naisių vasaros“ festivalyje. Muzika yra bendravimo priemonė. Nutraukti dialogą su žmonėmis, kurie priima tau nepatinkančius sprendimus, nėra konstruktyvu. Kaip tik reikia su jais daugiau pabendrauti ir stengtis juos užkrėsti sava pasaulėžiūra.

Asmeniškai tikiu, kad alkoholio apribojimo įstatymas yra prastas. Pilnai pritariu dėl būtinybės spręsti alkoholizmo epidemiją, tačiau nepritariu kaip imta spręsti. Dialogo labiausiai ir trūko šio įstatymo fiasko. Nesugebėjimas kartu (plačiąja prasme, su visomis suinteresuotomis pusėmis, ir gerbiant asmeninės laisves) sutarti dėl veiksmingų priemonių pažaboti alkoholizmo epidemiją taip ir liks prastų kompromisu, jeigu mes toliau nebandysime vieni kitų geriau suprasti“, – feisbuke rašė J. Didžiulis.

Jo nuomone, pasirodymo atšaukimas šioje situacijoje lygus atsisakymui kalbėtis. „Gali tai padaryti, bet tai nepadės bendriems santykiams ir procesams“, – tikino atlikėjas.

Jurgis Didžiulis

Aštuntą kartą vykstančiame festivalyje renkasi blaivūs žmonės. Tai Jurgis priima kaip didelį šio renginio privalumą: „Festivalis kaip tik yra puikus blaiviai besismaginančių žmonių pavyzdys. Tokių sumanymų galėtų būti daugiau, nes, mano manymu, tai yra geras, pozityvus būdas pažaboti alkoholizmą – per pavyzdį. Su malonumu grosiu šiai publikai. Kaip ir visada, išlikdamas savimi skleisiu savo muzika tokia kokia ji yra, visiems kas priims“.

Savo pareiškime Jurgis prabilo apie kitų atlikėjų pasitraukimą iš festivalio. „Gerbiu žmonės, kurie supranta, kad kiekvienas mūsų veiksmas, kuris remiasi į viešuosius interesus yra iš principo politinis. Artistas be politinio proto nesuvokia savo galios galimybių. Tačiau nematau konstruktyvumo argumente, negrosiu „tam ar tam“, nes aš prieš juos.

Muzika savaime skleidžia artisto vertybes ir įsitikinimus. O aš tikiu supratigumu ir empatija. Tikiu dialogu, – kartojo Jurgis. – Dėl to žinau kad aš, kaip artistas, galiu padaryti didesnį poveikį skleisdamas savo muziką ir klodamas tiltus ten kur gali būti aštru, negu kategoriškai atsisakydamas geros progos paveikti žmones teigiamai.“

Pirmieji pasitraukė BIX'ai

DELFI primena, jog pirmieji iš festivalio garsiai pasitraukė grupė BIX. Grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas žiniasklaidai pasakojo sulaukęs mįslingo skambučio, kuomet buvo prašoma kai kurias savo mintis nutylėti.

„Sulaukėme skambučio iš organizatorių, jie kalbėjo su tokiomis užuominomis, kad gal to nesakykite ar nedarykite. Man to užteko“, – apie sprendimą trauktis iš festivalio kalbėjo Samas.

BIX koncerto akimirka

Pasidomėjus, ar BIX nenukentės finansiškai, S. Urbonavičius teigė, kad nenukėntės nė viena pusė. „Sutartis taip ir gulėjo ant stalo, tiek sužinojau iš savo vadybininko. Tie nepasirašė, anie“, – paaiškino Samas.

„Realiai yra taip – buvome pasižadėję, reiškia, turime groti, tačiau, kai sulaukėme tokio skambučio, reiškia, esame ten nepageidaujami. Aš tikrai nesilankstysiu ten kažkam“, – pridūrė Samas.

V. Baumila: nenorime būti cenzūruojami

Savo pasirodymą festivalyje atšaukusio V. Baumilos nuomone, tokia organizatorių pozicija pažeidžia jo, kaip piliečio, teises.

Vaidas Baumila

„Manau, kad žodžio laisvė yra bet kokios demokratinės valstybės pagrindas, todėl atsiprašyti neketinu ir jei vieno asmens ambicijos ir jautrumas kertasi su idėja koncertuoti žmonėms, aš turiu atsitraukti. Koncertuoti festivalio svečiams norėjome – nes toks mūsų darbo tikslas. Tačiau šįkart pozicijos per stipriai išsiskyrė – nenorime būti cenzūruojami. Tad pasitarę su grupe galime pasakyti, kad mūsų festivalyje Naisiuose nebus.“

S. Prūsaitis neketina trauktis

„Aš ne politinis atlikėjas, mano muzika – ne apie politiką. Kuriu muziką žmonėms, tokiems, kaip aš. Tokia mano pozicija“, – trumpai kalbėjo atlikėjas. Saulius Prūsaitis.

„Neturiu jokių interesų. Nesikuriu ir ekstra taškų palaikydamas tam tikrą politinę poziciją arba nepalaikydamas. Nesikuriu taip sau reklamos. Aš tiesiog kuriu muziką. Esu žmonių draugas, ne politikos“, – kalbėjo S. Prūsaitis.

Saulius Prūsaitis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)