„Audros debesys pasiekė mane ir Indijoje, – feisbuke rašė atlikėjas, šiuo metu atostogaujantis toli nuo Lietuvos. – Sėdėdamas ant motociklo vingiuotuose keliuose Ladakh išsakiau savo poziciją apie politinį festivalio „Naisių Vasara“ atspalvį. Griežti žodžiai nepraslydo pro akis ir buvau paprašytas viešai atsiprašyti, kitaip tariant – išsižadėti savo nuomonės ir savų principų.“

V. Baumilos nuomone, tokia organizatorių pozicija pažeidžia jo, kaip piliečio, teises. „Manau, kad žodžio laisvė yra bet kokios demokratinės valstybės pagrindas, todėl atsiprašyti neketinu ir jei vieno asmens ambicijos ir jautrumas kertasi su idėja koncertuoti žmonėms, aš turiu atsitraukti. Koncertuoti festivalio svečiams norėjome – nes toks mūsų darbo tikslas. Tačiau šįkart pozicijos per stipriai išsiskyrė – nenorime būti cenzūruojami. Tad pasitarę su grupe galime pasakyti, kad mūsų festivalyje Naisiuose nebus.“

Vaidas Baumila

Pasidalijęs pareiškimu, jog kitą savaitgalį vyksiančiame festivalyje jo nepamatysime, Vaidas pridūrė: „Grįžęs iš Indijos turiu kvietimą diskusijai apie politinius ir socialinius sprendimus – jeigu po šių mano žodžių šis susitikimas nebus atšauktas. Su grupe laukia intensyvus pasiruošimas koncertiniam turui – tad klausytojus labai kviečiame pasimatyti jame“.

Pirmieji iš festivalio pasitraukė grupė BIX

Susitarimas, kad grupė BIX gros festivalyje „Naisių vasara“, anot S. Urbonavičiaus-Samo, įvyko labai seniai. „Net nepamenu tų datų, tai buvo prieš visus įvykius, gal net prieš rinkimus. Tiksliai neįvardinsiu“, – DELFI pasakojo Samas.

Prieš kelias dienas kilo diskusijos dėl tokio sprendimo, nes festivalio sumanytojo Ramūno Karbauskio ir grupės lyderio S. Urbonavičiaus-Samo viešai reiškiamos nuomonės kardinaliai skiriasi.

Grupė BIX dalyvavo garsių atlikėjų rengtame koncerte „Laisvė rokenrolui“, taip pat nevengė viešos kritikos „valstiečių“ vykdomai politikai.

„Sulaukėme įvairių komentarų, kad kažkas negerai, bet juk mes ten važiavome dėl žmonių. Į festivalį susirenka daugybė šeimų, tai gražūs, blaivūs žmonės. Nemanau, kad jie turi kentėti ir neklausyti muzikos“, – pasakojo Samas.

Saulius Urbonavičius-Samas

Net ir kilus diskusijoms bei pasipylus kritikai BIX laikėsi savo – gros, nes yra taip sutarę su organizatoriais. „Sulaukėme skambučio iš organizatorių, jie kalbėjo su tokiomis užuominomis, kad gal to nesakykite ar nedarykite. Man to užteko“, – apie sprendimą trauktis iš festivalio kalbėjo Samas.

Pasidomėjus, ar BIX nenukentės finansiškai, S. Urbonavičius teigė, kad nenukėntės nė viena pusė. „Sutartis taip ir gulėjo ant stalo, tiek sužinojau iš savo vadybininko. Tie nepasirašė, anie“, – paaiškino Samas.

„Realiai yra taip – buvome pasižadėję, reiškia, turime groti, tačiau, kai sulaukėme tokio skambučio, reiškia, esame ten nepageidaujami. Aš tikrai nesilankstysiu ten kažkam“, – pridūrė Samas.

R. Karbauskis: aš šiame žaidime nedalyvausiu

Po to, kai grupės „Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius-Samas pareiškė, kad nebedalyvaus festivalyje „Naisių vasara“, jo sumanytojas ir mecenatas Ramūnas Karbauskis nepraleido progos apie tai pasisakyti savo feisbuko paskyroje.

„Naisių vasaros“ festivalis rengiamas jau aštuntus metus. Tai festivalis, kuris nuo pat pradžių turėjo labai aiškias vertybes ir taisykles, nepriklausomai nuo šalyje veikiančių įstatymų ar politikos. Nuo pat festivalio pradžios tai buvo blaivybę propaguojantis renginys.

Ramūnas Karbauskis

Jei festivalio vertybės ir taisyklės kažkam gali asocijuotis su cenzūra, o atskiri atlikėjai nori festivalio vertybes politizuoti, skirtingai nuo jų, aš šiame žaidime nedalyvausiu“, – rašė jis.

DELFI primena, jog pasitraukus V. Baumilai bei grupei BIX, klausytojus festivalio metu linksmins kapela „Sadūnai“, Saulius Prūsaitis, Merūnas Vitulskis, „Tele Bim Bam“ bei Neringa Čereškevičienė bei kiti.

2013 metais vykusio festivalio „Naisių vasara“ akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (845)