Susitarimas, kad grupė BIX gros festivalyje „Naisių vasara“, anot S. Urbonavičiaus-Samo, įvyko labai seniai. „Net nepamenu tų datų, tai buvo prieš visus įvykius, gal net prieš rinkimus. Tiksliai neįvardinsiu“, – DELFI pasakojo Samas.

Prieš kelias dienas kilo diskusijos dėl tokio sprendimo, nes festivalio sumanytojo Ramūno Karbauskio ir grupės lyderio S. Urbonavičiaus-Samo viešai reiškiamos nuomonės kardinaliai skiriasi.

Grupė BIX dalyvavo garsių atlikėjų rengtame koncerte „Laisvė rokenrolui“, taip pat nevengė viešos kritikos „valstiečių“ vykdomai politikai.

„Sulaukėme įvairių komentarų, kad kažkas negerai, bet juk mes ten važiavome dėl žmonių. Į festivalį susirenka daugybė šeimų, tai gražūs, blaivūs žmonės. Nemanau, kad jie turi kentėti ir neklausyti muzikos“, – pasakojo Samas.

Saulius Urbonavičius-Samas

Net ir kilus diskusijoms bei pasipylus kritikai BIX laikėsi savo – gros, nes yra taip sutarę su organizatoriais. „Sulaukėme skambučio iš organizatorių, jie kalbėjo su tokiomis užuominomis, kad gal to nesakykite ar nedarykite. Man to užteko“, – apie sprendimą trauktis iš festivalio kalbėjo Samas.

Pasidomėjus, ar BIX nenukentės finansiškai, S. Urbonavičius teigė, kad nenukėntės nė viena pusė. „Sutartis taip ir gulėjo ant stalo, tiek sužinojau iš savo vadybininko. Tie nepasirašė, anie“, – paaiškino Samas.

„Realiai yra taip – buvome pasižadėję, reiškia, turime groti, tačiau, kai sulaukėme tokio skambučio, reiškia, esame ten nepageidaujami. Aš tikrai nesilankstysiu ten kažkam“, – pridūrė Samas.

Organizatoriai nieko nežino apie BIX pasitraukimą

Festivalio visai šeimai „Naisių vasara“ projektų vadovė Inga Karbauskienė patikino, kad niekas nepasikeitė ir apie grupės BIX pasitraukimą iš festivalio ji nieko nežino. „Aš nesu informuota. Apie programos pasikeitimus nieko negirdėjau. Kol kas visi atlikėjai yra patvirtinti“, – sakė I. Karbauskienė.

Ramūnas Karbauskis

Pasiteiravus, ar renkantis atlikėjus renginiui nebuvo atsižvelgta į jų politinę poziciją ir viešus pasisakymus prieš R. Karbauskio partijos politines idėjas, ji patikino, kad svarbiausia buvo klausytojų norai. „Rinkomės tik pagal klausytojų norus. Tikrai neatsižvelgėme į tai, ar jie buvo prieš Ramūno Karbauskio įstatymus ar už. Mes jų klausėme, jie sutiko ir sudarėme sutartis. Nematau problemų, kad jie ir koncertuotų“.

Festivalyje „Naisių vasara“ programoje įrašyta, jog festivalio metu jame pasirodys Saulius Prūsaitis, Merūnas Vitulskis, „Tele Bim Bam“, Neringa Čereškevičienė, Vaidas Baumila, „Sadūnai“ ir kiti. Grupės BIX pavadinimas taip pat yra festivalio programoje.

Solidarizuojasi su pasitraukiančiais kolegomis

Grupės „Antis“ leidėjas Vaidas Stackevičius prisiminė atvejį kuomet vieno miesto kviestiniame koncerte turėjo pasirodyti ir jo atstovaujama legendinė grupė. „Buvo prašymas iš anksto pateikti repertuarą ir suderinti dainas, kurias atliksime. Perdaviau tai Algirdui (Algirdas Kaušpėdas, - aut. past.) ir jis sakė, kad jei norima koreguoti repertuarą, mes arba nedalyvausime, arba specialiai padarysime jį tokį, kuris išsakytų tai, ką manome apie tą cenzūrą. Buvo prašoma, kad nebūtų programoje dainų apie biurokratus ir valdininkus“, - sakė V. Stackevičius.

Grupė atsisakė dalyvauti. Svarstydamas praeitų metų įvykius pašnekovas svarstė, kad galbūt „kai kurie darbuotojai bandė išgryninti programą, kad joje nebūtų netinkamų dainų, nors realiai niekas ir negalėtų užkliūti. Buvo keista, kad nepriklausomoje Lietuvoje yra bandoma koreguoti menininkų programą. Pats faktas mus labai nustebino. Suprantame ir tapatinamės su „BIX“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (309)