Į dešimtąjį kartą vyksiančią ceremoniją dar likus valandai iki jos pradžios pradėjo rinktis garsūs Lietuvos pramogų, politikos bei kino pasaulio atstovai.

Į renginį atvyko šįvakar scenoje dainuosianti Justė Arlauskaitė-Jazzu, Mantas Stonkus su žmona Indre, Jogaila ir Indrė Morkūnai, Algis Ramanauskas, Liudas Mažylis, Marius Jampolskis su žmona, Tadas Vidmantas su žmona, Rima Olberkytė-Stankus su vyru, Algirdas Butkevičius su žmona Janina, Sauliu Skvernelis, Valda Bičkutė, Mindaugas Papinigis, Saugirdas Vaitulionis ir daugelis kitų.

DELFI renginio svečių pasidomėjo, kuo gi lietuviškas kinas jiems yra kitoks.

„Jame šneka lietuviškai. Pasaulio kine nešneka lietuviškai, – šyptelėjo Mindaugas Papinigis, jį šįvakar į reginį atlydėjo širdies draugė. – Jis jaunas, gražus, besivystantis, užgimstantis. Į tai gražu žiūrėti, nes jis tuo ir gražus.“

Režisierius Tadas Vidmantas tikino, kad lietuvišką kiną pirmiausia reiktų skirstyti į dvi pakraipas. „Pretenzingas meno ir komercinis kinas, – lietuvišką kiną į dvi dalis padalijo T. Vidmantas. – Manau, mes turime atrasti tą aukso viduriuką, kurio dar niekas iki šiol neatrado.“

Kategorišką atsakymą rėžė ir Algis Ramanauskas. „Vis dar labai blogai vaidiname, – nedvejojęs išskirtinumą pabrėžė A. Ramanauskas, – Aš daugiau kitų išskirtinimų nematau. Net filmas su bloga istorija, jei gerai išmokti tekstai, jei tas tekstas yra organiškas ir įsimintinas, gali būti žiūrimas. Forma man dažniausiai svarbiau nei turinys.“

Susirinkus svečiams, prasidėjo iškilminga apdovanojimų ceremonija.

„Ponios ir ponai, lai skrenda „Sidabrinės gervės“. Jau praėjo dešimt metų“, – po sveikinimo kalbos tarė Lietuvos kinotyrininkė Gražina Arlickaitė.

„Lai skamba muzika, lai būna kinas“, – skambiai ceremoniją atidarė ir vakaro vedėjas Andrius Rožickas, prieš tai pralinksminęs susirinkusiuosius savo kalba, kurioje pasakojo, jog matė visų nominantų kūrinius ir šįvakar pažadėjo pasidalyti savo nuomone apie juos.

Per dešimt metų įteiktos 126 „Sidabrinės gervės“ ir dešimt „Auksinių gervių“, skiriamų už viso gyvenimo indėlį į kino kūrybą. Šiemet „Auksinės gervės“ statulėlės laimėtoju paskelbtas legendinis lietuvių teatro ir kino aktorius Vytautas Paukštė. Jį žiūrovai sutiko plodami atsistoję.

Apdovanojimą aktoriui įteikė „Sidabrinių gervių“ globėjas ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Auksinė gervė palieka Vilniaus miestą ir su Vytautu Paukšte išvyksta į Klaipėdą“, – sakė apdovanojimo laureatas, palinkėjęs „paaugliškam“ renginiui gyvuoti šimtą metų.

Dešimtuosiuose apdovanojimuose daugiausia nominacijų pretenduoja gauti režisieriaus A. Blaževičiaus filmas „Šventasis“, Linos Lužytės filmas „Amžinai kartu“ ir Donato Ulvydo – „Emilija iš Laisvės alėjos“. A. Blaževičiaus filmas nominuotas net 11, o L. Lužytės ir D. Ulvydo – 9 kategorijose.

Kalbant apie šias kategorijas, apdovanojimą pretenduoja gauti Kristijono Vildžiūno ilgametražis vaidybinis kino filmas „Senekos diena“.

Jau dešimtą pavasarį į Lietuvą sugrįžę apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ pagerbė iškiliausius ir labiausiai nusipelniusius kino kūrėjus.

Daugiau apie apdovanojimus skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)