„Po truputį žiūriu, kaip susikurti tinkamas sąlygas gyventi visiškai sveikai, – DELFI savo planus atskleidė U. Kiguolis, – Iki šiol dar nėra tinkamos infrastruktūros, bet atsiras.“ Verslininko nuomone, šiuo metu Lietuvoje kur kas geresnės sąlygos vegetarams nei veganams.

Pastaruoju metu itin veganizmu susidomėjusiam Ugniui sveikas gyvenimo būdas nėra naujiena. „Kiaulienos nevalgau jau gerą penkmetį, o apskritai mėsos – metus. Pieno produktų vengiu, kiek tik įmanoma. Taip pat ir GMO (genetiškai modifikuotų organizmų) bei gliuteno, – vardijo U. Kiguolis. – Mano gyvenimo būdas arti veganinio. Ir jų idėjos priimtinos, o šiaip gal ir griežtesnės.“

Pasidomėjus, ar iš vyro gyvenimo, kartu su nesveiku maistu, dingo ir alkoholis bei vakarėliai, šis nusišypsojo: „Vakarėliai ir alkoholis nėra gi neatsiejami dalykai. Neatsisakiau nei to, nei ano. Nežadu būti visiškai radikaliu veganu, tačiau šioms idėjoms prijaučiu su kaupu“.

Ugnius Kiguolis

Apie mėsos vartojimą U. Kiguolis turi griežtą nuomonę. „Nėra tokio dalyko kaip „sveika mėsa“. Apskritai šiek tiek kvaila, kai per televiziją pajuodę daktarai teigia, kad kūdikius reiktų maitinti mėsa, o tėvus, kurie taip nemaitina, prilygina su nerūpestingais tėvais, – nuomonę dėstė verslininkas. – Daktariūkščiai ryškiai nepasirūpino savo žiniomis.“

Verslininkas turi griežtą ir priešišką nusistatymą apie visą mėsos pramonę. „Mėsos pramonė ne tik daro tiesioginę žalą sveikatai, bet ir didžiulę žalą aplinkai, žemei. Jau nekalbant apie atjautą gyvūnams“.

Beje, į šį gyvenimo būdą žengiantis Ugnius neslepia – norint taip maitintis, reikia sukaupti nemažą žinių bagažą. „Neužtenka vien dėl mados klyksmo atsisakyti mėsos ir vadinti save veganu. Neužtenka valgyti daržoves bei vaisius ir įsivaizduoti, kad jie tikrai sveikas pasirinkimas. Neužtenka valgyti grūdus ir tai vadinti sveiku pasirinkimu, – vardijo U. Kiguolis. – Reikia žinių apie mitybos balansavimą, apie patį produktų atsiradimą.“

Pasidomėjus, ar lengva maisto prekių parduotuvėse rasti tinkamo maisto, kuris atitiktų visus jo keliamus kriterijus, U. Kiguolis šyptelėjo ir patikino, kad tikrai ne. „Rasti tikrai sveikus produktus yra ir sunku, ir brangu. Sveikas ir veganiškas gyvenimo būdas skirstomas į kelias pakopas, iš kurių aukščiausia, kai viską auginiesi pats. Tada tiksliai žinai, kokias sėklas pasėjai ir kokius produktus užauginai, – pasakojo pašnekovas. – Nors per daug nekreipiant dėmesio į tai, kaip produktas užaugintas ir išlaikytas parduotuvėje, veganiškai maitintis nėra brangu.“

Ugnius Kiguolis

Beje, jo nuomone, jei atsirastų daugiau veganiškų restoranų ir šiuo principu gaminančių virtuvės šefų, „pasaulis taptų geresne vieta gyventi“.

„Mūsų laikais maistas smarkiai toksiškas. Visame pasaulyje yra bėdų dėl GMO, herbicidų, pesticidų, konservantų ir šiaip dėl įvairios chemijos vartojimo, todėl taip, rasti tikrai sveikus produktus yra ir sunku, ir brangu“, – apie parduotuvėje užtrunkamą laiką kalbėjo pašnekovas.

Ir nors jis neslėpė, kad tokia mityba kur kas labiau patuština piniginę, jo nuomone, tai teisinga investicija. „Ar yra kas nors brangiau nei sveikata? Kai nesirūpini savo mityba, kam tada skųstis dėl sveikatos problemų? Kam skųstis, kai išsivysto vėžys, autoimuninės ligos? Įgydamas žinias, įgauni ir atsakomybę už save“, – dėstė U. Kiguolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (559)