Garsūs asmenys neslėpė nuostabos ir liejo savo nuomones socialiniuose tinkluose, o šiems pritariantys ar nepritariantys jų gerbėjai dalijosi savo nuomonėmis komentaruose.

A. Tapinas negailėjo kritikos

Žinia apie naują laidą nepraslydo ir pro žurnalisto bei „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino akis. Jis nepagalėjo kritikos LNK televizijai: „Kai atsiguli ir pridedi ausį prie pačio dugno, visada išgirsti beldimą ir žinai – ten LNK“.

Andrius Tapinas

„Vaikštau susikrimtęs. Tokią idėją LNK iš po nosies „Laisvės TV“ nukniso – laida „Kalinių žmonos“. Geriausia Ritos Miliūtės draugė, laidos vedėja Laisva, pasidžiaugė, kad tai bus „kitokio gyvenimo būdo laida“ ir „joje netruks šviesių istorijų“. Pirmojoje laidoje pasirodys ir pačios vedėjos vyras – aštuonis kartus teistas Rolandas, – savo feisbuko paskyroje rašė A. Tapinas. – Antra vertus, šviesių istorijų gali netrūkti ir laidos spin-off'uose „Žmogžudžių meilužės“ ar „Prievartautojų močiutės“. O labiausiai guodžia tas faktas, kad kas kartą, kai atsiguli ir pridedi ausį prie pačio dugno, visada išgirsti beldimą ir žinai – ten LNK.“

R. Klimaitytė ragina LNK atsibusti

Laidos idėja šokiravo ir atlikėją Renatą Klimaitytę. Anot jos, savo viešu įrašu feibuke ji siekia paprašyti LNK pergalvoti tokios laidos idėją: „Labai prašau LNK pabusti“.

„Čia rimtai? Neturiu nieko prieš Donatą, ji šaunuolė, bet čia, šioje vietoje... Kam? Kodėl? Gerai, tegul būna laida apie moteris ir rinkis tu tas pašnekoves, kokias tik nori: kalinių, benamių ar kažkokios specialios specialybės, įdomesnių gyvenimų žmones... Bet kam tai? Persivalgėme populiarumu, – savo nuomone dalijosi R. Klimaitytė. – Pakalbinkite motiną, kuri neteko sūnaus, pakalbinkite mergaitę, kuri buvo išniekinta, sumuštą vaiką, pakalbinkite motinas vaikų, kurie įtraukti į narkotikų liūną, pakalbinkite tuos, kurie sunkiai dirbo, o iš jų viską pavogė. Čia dar baisiau nei nepilnametėms silikonus ir senius... Juk mes viską propaguojame sugriaudami savo atžaloms suvokimą, kas yra gera, o kas bloga.“

Renata Klimaitytė

Renatos nuomone, ši laida ketina iš kalinių paversti herojus: „Nuteistas žmogus yra gėda. Jis nusikalto, jis gailisi. Dauguma turi šeimas, kurios tikrai kenčia ir taip toliau, mes beveik visi savo rate turime po vieną tokį žmogų. Suprantame ir tikimės, kad tie žmonės atgailauja, – tęsė R. Klimaitytė. – Bet daryti pavyzdžiu ir herojumi! Apsiraminkite. Nesupūkite taip baisiai. Nepozicionuokite mūsų vaikams to, kaip normos. Tai yra baisu. Visgi tikiu, kad LNK pakeis sprendimą ir tokios ar panašios laidos eterio nepamatys. Labai to prašau!“.

D. Gutauskienė-Laisva nesupranta, kodėl žmonės teisia nepamatę nė vienos laidos

DELFI susisiekus su būsima laidos vedėja D. Gutauskienė-Laisva, ši teigė, jog sulaukė daugybės reakcijų, tačau tai jos nenustebino. „Tai manęs visiškai nenustebino, nes mes su komanda ne vieną valandą kalbėjome apie tai ir diskutavome. Nors, žinote, žmonės dažniausiai kalba šlykščius dalykus iš nežinojimo. Kartais iš kvailumo, kartais iš nežinojimo, – apie užplūdusias neigiamas reakcijas kalbėjo Donata. – Man tiesiog buvo keista, kad buvo tokių pasisakymų iš žmonių, kuriuos aš laikiau tikrai protingais. Manau, kad tai tiesiog iš nežinojimo.“

Anot Laisvos, ši laida bus apie moteris, jų gyvenimus ir išgyvenimus. „Ši laida – apie drąsias, ryžtingas, atsidavusias, kartais naivias ar kuklias moteris, kurios vienaip ar kitaip yra susijusios su žmonėmis, kurie jau atliko ar atlieka bausmę, – laidos „Kalinių žmonos“ pašnekoves apibūdino D. Gutauskienė. – Tai laida apie moteris, kurios stengiasi dėl šeimos, neišsigąsta, kai vyras patenka į įkalinimo įstaigą. Moterys įsileidžia mus į namus ir parodo, kaip gyvena ir kaip stengiasi dėl savęs, šeimos, vaikų.“

D. Gutauskienės-Laisvos teigimu, vyras šioje įstaigoje yra tik mažas „prieskonis“ istorijose, kurias atskleis moterys.

D. Gutauskienė-Laisva su vyru Rolandu

„Visuomenės požiūris į nuteistuosius yra gana dviprasmiškas, todėl buvo sudėtinga kai kurias šeimas prakalbinti. Šeimos bijo smerkimo ir to neigiamo visuomenės požiūrio, – tęsė Donata. – Bet aš nesuprantu, kur čia yra nusikaltimas ir kas yra blogo, jei moteris myli? Dabar dažnai garsiai kalbame apie toleranciją, mažumas ir panašiai, tačiau vos pasirodė žinutė apie šią laidą, tos tolerancijos nebeliko. Apskritai, žmonės labai linkę spardyti gulinčius.“

Pasidomėjus, koks yra šios laidos tikslas, Laisva kalbėjo neabejodama. „Noriu, kad žmonės pamatytų, jog kalinių žmonos – gražios, išsilavinusios, protingos, – pasakojo laidos „Kalinių žmonos“ vedėja ir pabrėžė, kad kitokio pavadinimo ir negalėjo būti šiai laidai apie moteris. – Kartais mes labai norime užsimerkti ir nematyti kalinių, nematyti dar kažkokių žmonių. Šiuo metu aš taip pat tokia esu. Esu kalinio žmona. Tiesiog žmonės linkę teisti nė nepasižiūrėję pirmos laidos.“

Pati šiuo metu visuomenės spaudimą dėl šeimyninės padėties jaučianti Laisva pasakojo, kad daugelis moterų net bijo prisipažinti, kad jų vyrai – įkalinimo įstaigose.

Tiesa, pokalbio metu Laisva pabrėžė, kad tokių istorijų netrūksta ir pramogų pasaulyje. „Kalbėjau ir su Džordanos Butkutės vyru Elegijumi, kuris man dar nedrįso papasakoti savo istorijos prieš vaizdo kamerą, tačiau pasakė labai gražių žodžių ir patikino, kad moterų bei artimųjų palaikymas išėjus iš įkalinimo įstaigos turi didžiulę įtaką tolimesniam keliui, kad tie asmenys negrįžtų prie senų įpročių“, – pasakojo Laisva.

Donata Gutauskienė-Laisva su vyru

D. Gutauskienė-Laisva tiki, kad ši laida turėtų pakeisti visuomenės požiūrį į žmones, esančius laisvės atėmimo įstaigose. „Tiesiog yra ir tokie žmonės. Ir jei žmonės galvoja, kad tai kažkokie degradai, kažkokie baisūs žmonės... Tai man gaila tų žmonių, kurie taip galvoja. Aš suteiksiu jiems galimybę ir parodysime, kad yra labai daug šviesių žmonių ir šeimų bei moterų, kurios yra atsidavusios ir iš jų verta imti pavyzdį“.

LNK teigimu, tai socialinis projektas

Su DELFI bendravęs LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius teigė, jog laidoje „Kalinių žmonos“ bus siekiama parodyti su neigiamu visuomenės požiūriu susiduriančių moterų istorijas.

„Laidose ketinama atskleisti įkalinimo bausmę atliekančių vyrų žmonų ar mylimųjų gyvenimą, moterų kasdienybę. Laidos autoriai ketina parodyti, kaip gyvena kalinių žmonos, ar jos smerkia savo vyrus, ar laukia jų grįžtančių, kokia jų buitis, kaip augina vaikus ir kodėl renkasi taip gyventi, – kalbėjo G. Malaškevičius. – Šioje laidoje norisi atskleisti, kad įkalinimo įstaigoje atsidūrusio vyro šeimos gyvenimas taip pat kardinaliai pasikeičia, visa šeima įsitraukia į kalėjimo gyvenimą. Ar pasikeičia šeimos ryšys, sustiprėja, susilpnėja? Kodėl moterys pasiryžta laukti savo vyrų penkerius, dešimt ar net dvidešimt metų, kai kurios laukia net žinodamos, kad sutuoktinis niekada neišeis į laisvę, o kitos nutraukia bet kokius saitus? Ką reiškia moteriai vienai auginti vaikus, rūpintis buitimi, dirbti ir laukti retų pasimatymų su vyru ar jo skambučių? Ar tai yra besąlygiška meilė, pasiaukojimas ar naivumas? To klaus laidos rengėjai.“

Šią laidą, kuri bus žymima N7 ženklu, LNK apibūdina kaip socialinį projektą: „Tai socialinis projektas, rengiamas bendradarbiaujant su Kalėjimų departamentu prie Teisingumo ministerijos, bandymas pažvelgti į šios visuomenės dalies gyvenimą ir mažinti šios visuomenės grupės socialinį atskirtį. Kalėjimų departamentas stengiasi padėti nuteistiesiems socializuotis bendraujant su šeimos nariais, kuo geriau ir greičiau adaptuotis visuomenėje grįžus į laisvę. Bet pati laida bus ne apie kalinius, ši laida pasakos moterų istorijas. Mūsų visuomenė linkusi smerkti ir nepalaikyti ne tik nuteistųjų, bet ir jų artimųjų. Mylėti, laukti ar ištekėti už kalinčio vyro nusprendusi moteris sulaukia ne tik visuomenės, bet ir artimųjų pasmerkimo, nors dažnu atveju moteris yra auka.“

Pasidomėjus, ar „Kalinių žmonos“ bus tiesiog laidų ciklas, ar laidos tęsinio galime tikėtis ir būsimuose TV sezonuose, G. Malaškevičius patikino, kad viskas priklausys nuo žiūrovų susidomėjimo.

Pasakodamas apie laidos idėją, LNK atstovas pasidalijo keliomis istorijomis, kurias atskleis būsimose laidose: „Donata Gutauskienė yra šios laidos idėjos autorė. Ši idėja kilo ne tik dėl to, kad pačiai teko patirti, ką reiškia būti kalinio žmonai, susidurti su visuomenės požiūriu ir pasmerkimu, bet teko bendrauti ir su labai daug tokio pat likimo moterų, kurios dalinosi savo istorijomis. Neretai vyrui atliekant bausmę, moteris taip pat būna nuteista be teismo. Laidoje savo istorijomis dalinsis įvairiausios moterys, štai viename Lietuvos miestelyje gyvenanti gerbiama mokyklos pedagogė laukė savo vyro ne vieną dešimtmetį, viena užaugino vaikus, laikė visus keturis namų kampus, dirbo, susidūrė su visuomenės pasmerkimu, bet jai užteko stiprybės sulaukti sutuoktinio. Dabar viskas praeityje, vyras jau išėjo į laisvę ir šeima gyvena kartu.

Kita laidos herojė pasakos, kad susipažinusi su nuteistuoju susirašinėjo su juo laiškais, pamilo jį ir patikėjo jo meile, bet visai netrukus suprato, kad vyras ja tik naudojasi dėl pinigų, todėl santykius nutraukė ir pradėjo gyvenimą iš naujo. Dar viena laidos herojė pasakos, kad savo mylimąjį sutiko laisvėje, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms šiam tenka atlikti bausmę pataisos namuose, bet jų planai susituokti nepasikeitė, todėl amžinos meilės įžadus jie ištars ne bažnyčioje, o pataisos namuose“.

LNK atstovo spaudai teigimu, panašios laidos nėra naujiena pasaulio televizijų tinkleliuose. „Amerikos kanalas VH1 realybės šou „Mob Wifes“ transliavo net šešis sezonus. Tai realybės šou apie moteris, kurių artimieji atlieka bausmę už tai, kad bendradarbiavo su mafija. Taip pat JAV populiarumo sulaukė realybės šou „Prison Wifes Club“, kurio pagrindinėmis herojėmis tapo keturios bausmę atliekančių vyrų žmonos“.

Laidą „Kalinių žmonos“ kuria prodiuserinė kompanija „Fresh Production House“, kuri LNK kanalų grupei kuria laidas „Muzikinis iššūkis“, „Muzikinė kaukė“, „24 valandos“.

Norite pasidalinti savo nuomone apie laidą? Rašykite mums el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nuomonė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (856)