Dabar šie du žmonės visiems laikams į istoriją pateks kaip ta „pora“, kurią įklampino automobilis ir…kailiniai.

Komentatoriai nerimsta su siūlymais palikti „vargšę moterytę“ ramybėje ir klausia, kodėl žurnalistai nedirba savo tiesioginio darbo, o kabinėjasi prie detalių (kailinių detalių), tačiau jei ne žurnalistai, greitą karjerą padariusi mezgėja ir toliau važinėtų prabangiu iš „Agrokoncerno“ išimtiniais būdais gautu blizgančiu automobiliu ir puoštųsi, greičiausiai, nelegaliais rūbais.

Turbūt su šiuo deriniu – Seimo narė – „žalioji“ – prabangus visureigis – galimai nelegalūs kailiniai – ne viskas gerai: Baikalo nerpos arba, paprastų žmonių kalba tariant, ruonio kailiniai tapo ne tik viena daugiausiai ažiotažo sukėlusių naujienų, bet ir pagrindine diskusijų socialiniuose tinkluose ir net televizijų laidų tema.

Ekspertai įvertino, jog tokie kailiniai, kokiais puošiasi Seimo narė Greta Kildišienė, galėtų kainuoti apie kelis tūkstančius eurų. Jų manymu, tai – dar nelabai ką bendro su ypatinga prabanga turintis apdaras, tačiau ryškesnėmis raidėmis už žodį „prabanga“ šviečia faktas, jog ruonių kailių įvežimas į Europos sąjungą yra griežtai ribojamas. Nebent žinduoliai buvo sumedžioti Eskimų inuitų ar kitų čiabuvių, nes tai daroma siekiant pragyventi. Taip pat tokius kailinius turėti nedraudžiama, jei jie įsivežami asmeninėms reikmėms.
Turbūt su šiuo deriniu – Seimo narė – „žalioji“ – prabangus visureigis – galimai nelegalūs kailiniai – ne viskas gerai: baikalo nerpos arba, paprasčiau, ruonio kailiniai tapo ne tik viena daugiausiai ažiotažo sukėlusių naujienų, bet ir pagrindine diskusijų socialiniuose tinkluose ir net televizijų laidų tema.
Gintarė Urnikienė

Turėti nedraudžiama, tačiau akivaizdu, kad „valstiečių-žaliųjų“ frakcijos seniūno pavaduotojai sunku susiorientuoti, kur ką dėvėti, o kur derėtų susilaikyti. Ketvirtadienį laidoje „Dėmesio centre“ žurnalistas Edmundas Jakilaitis klausė, kaip galima vertinti „valstietę“, važinėjančią beveik 50 tūkst. eurų vertės automobiliu ir „žaliąją“, vilkinčia ruoniukų kalinius? Tai visiška žanro krizė, sakė E. Jakilaitis.

Lietuvos damoms tai gal ir netikėta, bet už Naisių ir, juo labiau, Lietuvos ribų kailių mylėtojai dažnai susiduria su aštria kritika ir puikiai žino keturių raidžių junginį PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Būtent šios organizacijos nariai įvairiomis akcijomis kovoja prieš gyvūnų žudymą grožio industrijos tikslais. Viena žymiausių akcijų turi savo šūkį: „I’d rather go naked than wear fur“ (Geriau būsiu nuoga, nei dėvėsiu kailinius – liet. ) Šiam judėjimui reklamuoti drabužius prieš fotokameras jau nusimetė tokios įžymybės kaip Pink, Eva Mendes, Alicia Silverstone, Pamela Anderson, Jenna Dewan Tatum, Khloe Kardashian.

Beje, įdomu tai, jog Khloe – vienintelė garsiojo Kardashianų klano atstovė, prisijungusi prie minėtojo judėjimo. Tuo tarpu jos garsioji sesuo Kim Kardashian ne tik pati puošiasi kailiniais, bet ir rengia jais savo mažamečius vaikus. Kailiniams neabejingas ir jos sutuoktinis, reperis Kanye Westas.
Į pačių nekenčiamiausių PETA įžymybių sąrašą patenka ir Lady Gaga, Beyonce, Paris Hilton, Jennifer Lopez ir dar šimtai dainininkų bei aktorių. Žinoma, jų apdarai kainuoja kur kas daugiau nei pora tūkstančių eurų ir jie jau tikrai nepriklauso „žaliųjų“ partijai.
Gintarė Urnikienė

Į pačių nekenčiamiausių PETA įžymybių sąrašą patenka ir Lady Gaga, Beyonce, Paris Hilton, Jennifer Lopez ir dar šimtai dainininkų bei aktorių. Žinoma, jų apdarai kainuoja kur kas daugiau nei pora tūkstančių eurų ir jie tikrai nepriklauso „žaliųjų“ partijai.

Pamela Anderson pastaruoju metu kur kas daugiau dėmesio skiria kovai prieš žvėrelių žudymą nei aktorystei. „Kasmet pasaulyje tam, kad kažkas pasipuoštų, nužudoma apie 40 milijonų gyvūnų. Tam, kad kailis liktų nepažeistas, gyvūnai žudomi itin nehumaniškais būdais, mat spąstai šiuo atveju netinka - sugadina kailį. Vieniems kailiniams pagaminti prireikia apie keturiasdešimties gyvūnų kailiukų“, – faktus spaudoje vardino buvusi „Playboy“ gražuolė.

PETA pažeria ir daugiau faktų kailinių mylėtojams – tam, kad nesugadintų kailio, žvėreliai arba žudomi elektra arba jiems nusukamas kaklas. 85 procentai gyvūnų, kurių kailiai naudojami kailiniams, auginami mažyčiuose narvuose ir neturi vietos net apsisukti.

Kinijoje kailiams auginami ir šunys bei katės. Subrendusių gyvūnų sąmonė prislopinama mušant juos vėzdu, vėliau jie pakabinami ant specialių kablių, o kailis nudiriamas dar jiems esant gyviems.

Nudirti žvėrių kailiai apdorojami cheminėmis priemonėmis, kad kuo greičiau išdžiūtų ir būtų tinkami pardavimui.

Tai ar šiandien vėl vilksitės savo gražiuosius Baikalo nerpos su lapių kailio apykakle kailinius, ponia Greta?

Gražiai gyventi neuždrausi, bet Seimo nariams, ačiū Dievui, galioja kiti to grožio standartai. Vis dėlto netikiu, kad išgirsime atsakymus į mus dominančius klausimus. Ypač iš pačių istorijos herojų. Nes juk čia tik „nereikšmingos detalės“, kurioms tiek laiko gaišta „neturintys ką veikti“ žurnalistai.

Iškalbinga, jog DELFI portale pasirodžius straipsniams apie vargšų ruoniukų kailinius, į mūsų elektroninio pašto dėžutes ėmė plūsti vieno ūkininko, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nario, ūkininko ir – dėmesio! – „Agrokoncerno“ vadybininko laiškai apie žurnalistų kompetenciją, skleidžiamą melą ir reikalavimus viešai paneigti pasirodžiusią informaciją. Robotukų armija kyla į kovą.

Tačiau net ir robotukams aišku - turtai laimės neneša ir proto neįkrečia. Ypač, kai jie svetimi. Gali būti ir iki pat dangaus graži, bet jei veržiesi į pareigas, kurios tau akivaizdžiai per didelės, nesuvoki užsikrautos atsakomybės dydžio, nemoki suvaldyti krizių ir laiku pasakyti „taip, klydau“, teliks džiaugtis keistais būdais įgytais daiktais ir, galiausiai, likti prie suskilusios geldos.

Tik ką valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad Greta atsisakys Seimo nario mandato. Karjera Seime bus trumpa.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (328)