„Lietuvių kalboje moters sinonimai varijuoja nuo vištos iki bobos ir tarnaitės, – rašė L. Hanning Scarborough. – Greitai patikrinau angliškai. Sinonimų skirtumus spręskite patys. Keista ta mūsų „turtingoji“ kalba.“

Laura feisbuke svetainėje sinonimas.lt pastebėtais atradimais. Čia pateikiama, kad žodžio „moteris“ sinonimai yra: ji, višta, indėnė, dama, pavilkinys, moteriškas, panelė, mergina, mergaitė, pati, dukra, merga, žmona, mergiotė, moteriškė, motė, pana, apimantis, patelė, boba, teta, tarnaitė, meilužė.

Patikrinus, ar ir anglų kalboje ji rastų panašius sinonimus, jai buvo pateikti tokie pasiūlymai: dukra, mergaitė, ji, dama, žmona ir panašiai.

Su DELFI bendravusi L. Hanning Scarborough pridūrė, kad atradusi tokius žodžio „moteris“ sinonimus, ji patikrino, kaip sinonimas.lt svetainė siūlo pakeisti žodį „vyras“. Anot pašnekovės, vyrų sinonimai daugiausia simbolizuoja galią ir valdžią.

Svetainėje pateikiami žodžio „vyras“ sinonimai: jis, poruotis, partneris, vyrų, žmogus, valdovas, ponas, lordas, patinas, porininkas, šturmanas, sukerkti, karalius, magnatas, dievas, valdytojas, kontrahentas, kavalierius, sėbras, dama, tarnas, šeimininkas, mylimasis, absolventas, šaškė, policininkas, studentas, bosas ir panašiai.

DELFI susisiekus su Valstybine kalbos komisija (VLKK), šie patikino, kad negali komentuoti svetainės sinonimas.lt pateikiamų duomenų, nes tai ne jų kurtas informacijos šaltinis.

Susisiekus su Lietuvių kalbos institutu, šie patarė teisingos informacijos ieškoti jų svetainėje. „Mes nesame atsakingi už internete kuriamas svetaines. Nežinau, kas tai per šaltinis, juolab, kad joje net nenurodytas kūrėjas“, – kalbėjo atstovė ir paragino teisingos informacijos ieškoti lkiis.lki.lt svetainėje patalpintame sinonimų žodyne.

Lietuvių kalbos instituto sinonimų žodyne žodžiui „moteris“ pateikiami tokie sinonimai: moteriškė, moteriška, motė, žmona, boba, dama bei dailioji (arba gražioji) lytis.

Žodį „vyras“ šiame žodyne siūloma pakeisti sinonimais: sutuoktinis arba pats, vyriškis, senis bei drauguolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)