Jos pačios žodžiais, kryžiaus kelią jį pradėjo pernai kovą, kai jai kilo įtarimu, kad jos dukrą Mariją gydytoja Margarita Jadvyga Malukienė netinkamai paskiepijo nuo gimdos kaklelio vėžio specialia vakcina „Silgard“.

„Pirmą kartą su dukra pas šią gydytoją apsilankėme 2015 metų vasarį. Tada buvo suleistas pirmasis skiepas. Viskas vyko sklandžiai, po procedūros gydytoja man atidavė vakcinos dėžutę, dar pagalvojau, kaip viskas profesionaliai vyksta. Antrą kartą su dukra pas šią gydytoją nuvykome po mėnesio. Ji vėl buvo paskiepyta. Tada vėl paprašiau skiepų dėžutės, bet jos nebegavau, nes gydytoja ėmė aiškinti, kad ją davė kažkokiai pacientei, kad ji pasiskaitytų apie šią vakciną. Man tai iškart sukėlė abejonių. Grįžusi namo apžiūrėjau pirmąją dėžutę ir pamačiau, kad ant jos parašyta kitos pacientės pavardė. Be to, savarankiškai susirinkau daug informacijos apie šiuos skiepus. Paaiškėjo, kad jie yra švirkšte, kurį išėmus iš pakuotės ir reikia panaudoti, o gydytoja į švirkštą kažko įtraukė iš kažkokio buteliuko. Iki šiol nežinau, kas mano dukrai yra suleista, ar nebus jokių pasekmių. Po tokių įvykių nebegalėjau ramiai sėdėti“, – aiškino D. Bosas.

Tada ji ir kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą. Joje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl M. J. Malukienės sukčiavimo, piktnaudžiavimo, neteisėto vertimosi ūkine veikla. Ikiteisminiam tyrimui vadovavo prokuroras V. Gulenkovas. Vykstant ikiteisminiam tyrimui atsirado ir kitų nukentėjusiųjų. Viena mergina taip pat pareiškė nežinanti, ar jai tikrai buvo suleista vakcina „Silgard“. Tarp nukentėjusiųjų yra ir mama su savo vaiku, kuriuos M. J. Malukienė skiepijo nuo erkinio encefalito, tačiau vėliu esą paaiškėjo, kad jie net nebuvo skiepyti.

„Tyrimo metu aiškiai nustatyta, kad trūksta vakcinų, o man daugiau nieko žinoti ir nereikia. Paaiškėjo, kad gydytoja buvo užsakiusi tik tris vakcinas „Silgard“, bet ji sugebėjo dvi pacientes paskiepyti dukart ir dar vieną asmenį – vieną kartą. Pritrūko dviejų vakcinų įsigijimo dokumentų – tai nustatyta tyrimo metu. Juk dėl šių dviejų vakcinų ir pradėjau šį kryžiaus kelią“, – teigė D. Bosas.

Ji ir kiti nukentėjusieji buvo tvirtai įsitikinę, jog byla pasieks teismą, todėl buvo šokiruota, kai gavo prokuroro V. Gulenkovo sprendimą ikiteisminį tyrimą nutraukti, nes esą nepakanka įrodymų M. J. Malukienę patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Tokiu sprendimu pasipiktinusi D. Bosas jį apskundė Klaipėdos apygardos vyriausiajam prokurorui Simonui Minkevičiui. „Dabar jau kovoju ne tik už savo dukrą, bet už teisybę. Tai bus mano kova su nusistovėjusia sistema, dėl kurios kenčia žmonės. Negalima prisidengiant mediko vardu taip elgtis. Visuose savo parodymuose ta gydytoja aiškina, jog neprisimena, nežino, kaip taip atsitiko, susipainiojo, todėl netinkamai užpildė dokumentus. Nukentėjusiųjų, liudytojų parodymai tarsi buvo niekiniai. Kai skaičiau tyrimo medžiagą, galvojau, kad aš kažko nesuprantu, tačiau samdau gerus advokatus, kurie patvirtino mano nuomonę, jog ikiteisminis tyrimas nutrauktas nepagrįstai. Natūralu, kad tokį sprendimą apskundėme. Tikrai kovosiu iki galo, gal tai bus mano gyvenimo kova, tačiau noriu įrodyti, kad negalima rizikuoti žmonių sveikata, su jais taip elgtis“, – savo teisę skųsti prokuroro sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą komentavo D. Bosas.

Šiuo metu ji atostogauja užsienyje, bet ir ten ja pasiekė gera žinia, jog Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras S. Minkevičius nutarė, jog ikiteisminis tyrimas nutrauktas nepagrįstai ir nurodė jį atnaujinti bei tęsti.

„Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras priėmė nutarimą ikiteisminį tyrimą atnaujinti, nes nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą motyvai ir argumentai prieštarauja tyrimo metu surinktiems duomenims“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Ignė Rotautaitė.

Ikiteisminiam tyrimui toliau vadovaus kitas paskirtas prokuroras, o ne V. Gulenkovas. Paskirtasis prokuroras bus iš skyriaus, kuris tiria ekonominio pobūdžio bylas.

„Vyriausiojo prokuroro sprendimas yra džiugi žinia visiems nukentėjusiems, nes ankstesnis sprendimas nutraukti ikiteisminį turimą mums visiems buvo labai netikėtas ir nesuprantamas, atsižvelgiant į surinktus įrodymus. Labai tikimės, kad byla pasieks teismą ir bus išaiškinta tiesa. Tyrimas vyksta jau beveik dvejus metus. Manau, kad pats laikas sudėlioti taškus“, – DELFI teigė D. Bosas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)