Tiesioginėje DELFI konferencijoje ketvirtadienio rytą viešėjęs asmeninis moterų treneris į namus Martas Kalendra neslėpė, kad išgyventi neseniai praėjusį švenčių maratoną jam buvo išties paprasta.

„Visi tie, kurie sportuoja, man pritars – kai pusę metų ar metus valgai sveikai, nesveikas maistas tampa tiesiog neskanus. Tas majonezas, tos mišrainės, ta kepta vištytė... Man tai nebėra skanu“, – sakė Martas, ne vienerius metus kūną tobulinęs sporto salėje, o valią – virtuvėje.

Martas Kalendra

Ką daryti tiems, kurie per šventes kaip reikiant pasismagino prie šventinio stalo ir dabar nori susigrąžinti prarastas formas?

„Visų pirma – neėsti! Pradėkime nuo to! Jei po švenčių manote, kad priaugote svorio, pradėkite valgyti šiek tiek mažiau. Ryte valgykite daugiau angliavandenių, vakare – baltymų. Prieš kiekvieną valgį išgerkite stiklinę vandens. Valgykite greipfrutą, kuris skatina medžiagų apykaitą. Rinkitės ananasus, kurie turi nedaug kalorijų", – pasakojo M. Kalendra.

Savo charizma ir gera nuotaika paperkantis treneris yra pamiltas daugybės pramogų pasaulio žvaigždžių. Savo feisbuko paskyroje Martas dalijasi vaizdo įrašais iš treniruočių, kuriose kartu pluša Indrė Stonkuvienė, Erika Vitulskienė, Karolina Liukaitytė ir daugelis kitų garsių damų. Ir kuo gi jos skundžiasi, paklaustumėte?

„Pramogų pasaulio žvaigždės niekuo nesiskiria nuo paprastų moterų! Ko nori moterys? Preso, gražių rankų, gražių kojų. Ir pakeltos krūtinės! Bet visos to nori greitai. Visada sakau – jeigu nori greitai, niekuo nepadėsiu. Tai – procesas“, – sakė M. Kalendra ir pridūrė, kad pirmųjų pokyčių gali prireikti laukti ir pusmetį. Apsišarvokite kantrybe!

Martas neslepia, kad jo klientės kartais paklausia specifinių klausimų, pavyzdžiui, kaip ištreniruoti pilvo presą. Jo atsakymas? „Burna!“, – juokėsi Martas ir pridūrė, kad klientėms po šio atsakymo minčių kyla įvairiausių... O viskas, ką jis teturi omeny, tėra sveika mityba.

Sausio 1 diena – lyg baltas popieriaus lapas. Visos dietos prasideda būtent šią dieną arba... nuo pirmadienio. Asmeninis moterų treneris į namus juokėsi – užsibrėžtų tikslų reikėtų siekti čia ir dabar, nepriklausomai nuo datos.

„Svarbiausia yra norėti. Jei labai nori pasikeisti, turi tą daryti dabar. Ne nuo sausio 1-osios, ne nuo pirmadienio. Bet jei viskas, ko nori, yra gulėti lovoje, valgyti čipsus ir būti apkūnus – toks ir būk! Svarbiausia – gyvenimo kokybė“, – teigė M. Kalendra, tiesioginės DELFI konferencijos metu ne kartą minėjęs, jog svarbiausia neapgaudinėti savęs ir užduoti sau vieną svarbų klausimą: ar aš iš tiesų noriu keistis?

Ką daryti, jei pirmoji diena sporto salėje gąsdina ne ką mažiau nei dantisto kabinetas? „Susiraskite trenerį!“, – užtikrintai tarė M. Kalendra ir pridūrė, kad tinkama pratimų atlikimo technika yra ne ką mažiau svarbi nei noras sportuoti. Esą asmeninis treneris ne tik suteiks pamatinę informaciją, bet ir saugumo jausmą klaidžiose sporto salės džiunglėse.
Markas Kalendra

Martas sako griežtą NE įvairiems drastiškiems lieknėjimo būdams – piliulėms, dietoms, pernelyg dideliems krūviams, mat susigadinti sveikatą paprasčiau nei galvojate, o ją atitaisyti kartais išvis nėra įmanoma.

Tačiau vien sporto geriems rezultatams taip pat nepakaks. Mityba sudaro 90% gerų rezultatų, sako asmeninis moterų treneris į namus. Tam, kad atrodytumėte ir jaustumėtes puikiai, Martas rekomenduoja laikytis elementarių sveikos gyvensenos principų, atsisakyti organizmui naudos neteikiančių produktų.

„Venkime cukraus, įvairiausių miltinių patiekalų. Nevartokime tuščių kalorijų: čipsų, saldainių, bandelių, tortų. Nesakau, kad reikia jų atsisakyti, tereikia mažinti jų vartojimą. Tuos pačius pyragėlius geriau suvalgykite ryte nei palikite vakarui", – sakė M. Kalendra ir pridūrė, kad pasmaguriavus pastaraisiais tiesiog reikėtų daugiau judėti.

Pusryčiams, anot jo, puikiai tiks angliavandenių bomba, pavyzdžiui, košė ar natūralus, nesaldintas jogurtas. Juos pagardinti galima vaisiais ar uogomis.

Pietums idealiausias variantas – mėsa arba žuvis, patiekta su daržovėmis. „Venkite bulvių, jas pakeiskite ryžiais“, – paprastu, tačiau vertingu patarimu dėl garnyro dalijosi treneris.

Sakoma, kad tarp trijų valgymų reikia du kartus užkandžiauti. Martas sako, kad vietoje dviejų užkandžių verčiau rinktis du papildomus patiekalus, sudarytus iš angliavandenių ir baltymų. Tai galėtų būti grikiai arba ryžai su šiek tiek mėsos. Pageidautina – vištienos arba kalakutienos.

Vakare geriau rinktis baltyminį maistą – pavyzdžiui, varškę. O jei paprasta varškė jums nekelia apetito, įsidėkite mažą šaukštelį uogienės. Vakarui tiks ir kiaušiniai. Tiesa, Martas siūlo vengti trynių, esą juose nemažai cholesterolio.

Vaisių vakare reikėtų vengti, mat juose yra daug cukraus, jie tinkamesni pirmajai dienos pusei.

Ar žinojote, kad, tarkime, 4 bananuose yra net 45 šaukšteliai cukraus? M. Kalendra sako, kad bananai turi ne tik daug cukraus, bet ir kalorijų, tad verčiau rinktis citrusinius vaisius. Skrandį užpildysite, o ir figūrai nepakenks.

Ką Martas galvoja apie „cheat“ dieną? Kokie yra moterų figūrų tipai ir kaip, atsižvelgiant į juos, reikėtų sportuoti? Kokio inventoriaus prireiks sportui namuose? Kaip save motyvuoti? Visa tai ir dar daugiau – šįryt įvykusios DELFI konferencijos vaizdo įraše:

Tiesioginės DELFI konferencijos akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)