"Ne, pati kojinyčių nemezgiau. Bandžiau, bet niekaip nepavyksta kulno numegzti", - juokėsi D. Grybauskaitė.

Apsilankė Prezidentė

Pirmadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje, kur susitiko su Naujagimių intensyvios terapijos skyriaus medikais, aplankė čia gydomus anksčiau laiko gimusius naujagimius, bendravo su jų šeimomis, domėjosi naujausiais gydymo metodais ir galimybėmis.

Pernai šalyje gimė apie 30 tūkstančių naujagimių, iš kurių daugiau nei 5 proc. – anksčiau laiko. Tokių naujagimių šalyje kasmet daugėja. Didesnė dalis pačių sunkiausių neišnešiotų vaikų pasaulį išvysta būtent Kauno klinikose. Šiuo metu klinikos yra aprūpintos nauja medicinine aparatūra, ligos diagnozuojamos ir gydomos pagal naujausias rekomendacijas. Tačiau tam, kad šalies neišnešiotų naujagimių priežiūra ir gydymas būtų dar efektyvesni, nuolat reikalinga pati moderniausia tausojanti neinvazinė, skausmo nesukelianti diagnostikos įranga.

Pasak šalies vadovės, neišnešiotiems kūdikiams nuo pat pirmųjų dienų labai svarbus aplinkinių ir artimųjų rūpestis bei meilė. Tačiau tam, kad jie būtų sveiki, galėtų sėkmingai vystytis ir užaugti, būtina naujausia gydymo technika ir metodai. Prezidentės teigimu, aukščiausios kokybės moderni pagalba gležniausiems šalies piliečiams – pažangios ir brandžios valstybės liudijimas.

Šalies vadovė klinikose taip pat apžiūrėjo prieš kelias savaites pradėjusį veikti pirmąjį Lietuvoje donorinio motinos pieno banką, kurio atsargomis maitinami neišnešioti kūdikiai. Pieno bankas ne tik aprūpins mažylius gyvybiškai būtinomis pieno atsargomis, bet ir prisidės užkertant kelią nesaugiam motinos pieno verslui. Apsilankymo metu Prezidentė padovanojo specialių pieno saugojimui reikalingų maišelių, naujų knygų skyriaus bibliotekai ir įteikė pirmąsias vilnones kojinaites mažyliams.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas projektas „Kalėdų naktį tylią išgelbėkime gyvybę“, inicijuotas asociacijos „Padedu augti“ ir atlikėjo Tomo Augulio, visus šalies žmones kviečia nelikti abejingus ir prisijungti prie bendro tikslo, kad kiekviena maža gyvybė būtų išsaugota ir galėtų toliau sėkmingai augti. Aukos renkamos portale aukok.lt. Projekto metu surinktos lėšos bus skirtos įsigyti moderniausiai neinvazinei medicinos įrangai anksčiau laiko gimusiems naujagimiams gydyti.

Prisijungė garsūs atlikėjai

Prie T. Augulio iniciatyvos, padėti patiems mažiausiems Lietuvos piliečiams, prisijungė Stepas Januška, Irūna Puzaraitė-Čepononienė, Liepa Norkevičienė, Igoris Kofas, Edgaras Lubys, Karina Krysko-Skambinė bei Violeta ir Vilius Tarasovai.

Visi jie perdainavo T. Augulio dainą „Kalėdų naktį tylią“ ir įsiamžino vaikų krykštavimo ir žaismingumo kupiname vaizdo klipe. Garsenybės leido nesivaržant mažiesiems piešti ant veidų.

"Pirmaisiais metais dėmesį skyrėme vėžiu sergantiems vaikams, šiais metais - neišnešiotukams. Tarkime emigrantams mes stengiamės padėti - važiuojame koncertuoti ir panašiai, tačiau srauto mes matyt nesustandysime. Bet pradėti galime nuo pačių mažiausiųjų. Pasirodo, kad pagalbos reikia. O kas padės, jei ne muzika? Muzika vykdė revoliucijas, muzika visada buvo priekyje", - DELFI teigė T. Augulis.

Pirmadienį T. Augulis ir projekto rėmėja prezidentė Dalia Grybauskaitė viešėjo Kauno klinikose.

"Mačiau ne tik mažylius, bet ir jų mamas. Tai labai jaudinantis vaizdas. Tai yra didelė staigmena ir netikėtumas, bet kartu ir problema. Mes norime padėti spręsti šią problemą. Mes norime, kad vcaikai išgyvenų, kad augtų sveiki, kad mamos gerai jaustųsi", - teigė T. Augulis.

„Banalu, bet Kalėdos yra toks metas, kai daug kas gali pasikeisti. Juk jei nieko nedarysime, niekas ir nepasikeis, – šypsojosi apie gerumo akciją kalbėdamas T. Augulis. – Manau, kad visi, įteikdami dovanas, jaučia didžiulį malonumą. Mes irgi norime įteikti dovaną. Taip, tai nebus žaisliukai ar rūbeliai, tačiau tai bus prietaisai ar kažkokia įranga, kuri gyvybiškai reikalinga patiems mažiausiems piliečiams.“

Jau antrus metus akciją „Kalėdų naktį tylią: išgelbėkime gyvybę“ inicijuojantis T. Augulis DELFI tikino neskaičiuojantis tam skiriamo laiko, o išgirdęs klausimą, ar jo kuriamus darbus galima vadinti kalėdiniu stebuklu, tik nusijuokė ir patikino , kad kiekvienas norintis gali tam ryžtis ir įžiebti bent mažą kalėdinį stebuklą.

Akcija „Kalėdų naktį tylią: išgelbėkime gyvybę“, bendradarbiaudami su organizacija „Padedu augti“, šįmet sieks pagelbėti neišnešiotiems kūdikiams. Šiuo metu Lietuvoje labai trūksta moderniausios medicininės įrangos, kuri padėtų išgelbėti neišnešiotų kūdikių gyvybes ir užtikrintų tolimesnį jų vystymąsi bei augimą.

T. Augulis didžiuojasi, kad šiemet akcijos globėja tapo LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prisidėti prie kilnaus tikslo gali kiekvienas. Aukokite jau dabar, interneto svetainėje www.aukok.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)